Hlavní obsah

Pilulka: Výpadky některých léků jsou vážné a zhoršuje to panika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda SZ Byznys s Petrem Kasou, spolumajitelem Pilulky.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Stále to vidíme v našich lékárnách,“ potvrzuje Petr Kasa, že v Česku chybí řada léků, například antibiotika. Mnoho nevyužitých léků však mají lidé doma. Spolumajitel skupiny Pilulka byl hostem Agendy SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Trh s léky je rozkolísaný. Část výrobních kapacit chtějí farmaceutické firmy přesunout zpátky do Evropy. V některých položkách je situace s nedostatkem léků závažná, vidíme to i v naší síti kamenných lékáren, říká Petr Kasa, spolumajitel Pilulky.

„Jestli Česko ve věci léků dělá všechno, co může, je strašně těžká otázka, je to práce farmaceutických firem, zdravotních pojišťoven, politické reprezentace. A hledat viníka v tomhle nemá moc smysl. Ale rozhodně jsem přesvědčen, že čím ten systém bude transparentnější a lidé do něj uvidí, tím bude nervozita lidí menší,“ je přesvědčen.

Jako příklad uvádí výpadek léků proti horečce u malých dětí. Během několika týdnů na trhu chyběly ve stejný okamžik všechny účinné přípravky.

„V celkových číslech to rozhodně není tak závažné. Například u těch dětských sirupů to spíš bylo tak, že lidé se předzásobili, báli se. Byl to takový signál strachu ve společnosti. A jestli tomu něco pomáhá, tak je to digitalizace a lepší predikování spotřeby. A to my umíme.“

Pilulka

  • Česká technologická společnost zaměřená na lékárenství. Do jejího portfolia patří kromě zásilkového obchodu také síť kamenných lékáren a další služby včetně projektu eHealth s názvem Plus Care a Pilulka Lab.
  • Projekt bratrů Martina a Petra Kasových vznikl v roce 2013. Momentálně skupina působí v Česku, na Slovensku, Maďarsku a Rakousku. Další metou mělo být Německo.
  • Firma oznámila, že kvůli úsporám končí v Rumunsku. 
  • Od roku 2020 se akcie Pilulky obchodují na trhu pražské burzy Start.
  • Tržby celé skupiny Pilulka v roce 2022 dosáhly 3,5 mld. korun, EBITDA 0,8 mil. korun. V Česku a na Slovensku dosáhla EBITDA marže +1,5 % (+36,5 mil. korun).

Expanze nebyla zadarmo

Pilulka si jde v červnu na burzu pro další peníze, investorům nabízí až půl milionu akcií. Aktuálně jich má něco málo přes 2,5 milionu.

„Kdybychom to upsali úplně celé na horním limitu, tak bychom rozředili firmu zhruba o 16 procent,“ odhaduje Petr Kasa v rozhovoru pro SZ Byznys. Firma, kterou vybudoval s bratrem Martinem, vstoupila na burzu v roce 2020. Od druhého úpisu akcií si slibují částku mezi 100 až 250 miliony korun.

Peníze chtějí použít na posílení trhů v Rumunsku i na nováčky v podobě Maďarska a Rakouska. Tam – na rozdíl od Česka a Slovenska – ziskoví nejsou. „A druhou část chceme vložit do rozvoje naší digitální části, které říkáme e-Health, a tam začínáme spolupracovat s farmaceutickými firmami,“ doplnil Petr Kasa.

Odráží tak kritiku analytiků, kteří upozorňují, že Pilulku donutily přijít si pro další peníze zpomalující tržby a nákladná zahraniční expanze. Akciový analytik Patria Finance Ján Hladký nedávno zhodnotil v doporučeních pro investory, že „Pilulka neoslovuje investory v nejlepší kondici“.

„Že bychom nebyli pro investory dostatečně atraktivní, z toho obavu nemáme. Ale upřímně musíme říct, že ta doba je teď relativně těžká. Zprávy, které poslední dobou chodí o e-commerce, nebyly na první pohled úplně pozitivní, ale Pilulka není firma, kterou bychom budovali na dva tři roky. Daří se nám držet nad trhem a současnou situaci považujeme jen za výkyv,“ oponuje jeden ze zakladatelů firmy.

On-line lékárenství v Česku

  • Největšími hráči na trhu jsou momentálně Dr. Max ze skupiny Penta a Benu Lékárny. Obě vlastní síť kamenných lékáren i e-shop.
  • Vůbec nejstarším e-shopem na českém trhu je Lékárna.cz. Před více než dvaceti lety ji vybudoval lékárník Vladimír Finsterle.

Podle výroční zprávy skupina stáhla o pětinu náklady, škrty se týkaly zeštíhlení manažerské struktury v pražské a bratislavské centrále, do rumunské pobočky pak povolali zcela nové manažery.

Celý rozhovor s Petrem Kasou si můžete pustit v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované