Hlavní obsah

Provozovatel stovek samoobsluh zkrachoval, dluží Kofole i ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mapy.cz

Majitel prodejen Enapo uvádí, že za bankrot mohou vlivy mimo jeho kontrolu, například růst nákladů (ilustrační foto).

Reklama

Firma Rosa market, provozující obchody se smíšeným zbožím Enapo, nemá peníze na úhradu dluhů. Společnost ale plánuje pokračovat v byznysu prostřednictvím insolvenční reorganizace. Zaměstnává přes tisíc lidí.

Článek

Společnost Rosa market, provozující prodejny se smíšeným zbožím Enapo, zbankrotovala. Sama na sebe podala insolvenční návrh a úpadek navrhuje řešit reorganizací. Jinými slovy, po překopání byznysu hodlá pokračovat dál. Firma zaměstnává přes tisíc lidí.

„Dlužník se postupně dostal do stavu platební neschopnosti, neboť přestal být schopen hradit své peněžité závazky a ke dni podání insolvenčního návrhu se nachází v úpadku,“ uvedla firma ve zveřejněném insolvenčním návrhu, který na sebe podala.

Firma v insolvenčním návrhu popisuje, co k bankrotu vedlo. Jmenuje například dopady covidové pandemie, růst cen energií a mzdových nákladů nebo snížení spotřebitelské poptávky.

„Současná situace dlužníka je způsobena okolnostmi mimo sféru dlužníka, kterou ani v rámci péče řádného hospodáře nemohl předvídat a nemohl na ni být ani objektivně připraven,“ tvrdí Rosa market v insolvenčním návrhu.

Společnost se pod finanční tlak dostala již v minulých letech. Situaci se snažila řešit uzavřením ztrátových prodejen a snížením zaměstnanosti. Ani to však nepomohlo.

Nový majitel

V této situaci se změnil majitel řetězce. Do loňského roku ovládal firmu Rosa market a tím i prodejny Enapo zlínský podnikatel Radek Horák. Od něj převzal firmu byznysmen Miloň Miller.

„Do transakce vstoupil (Miloň Miller – pozn. red.) jako osoba, jejímž úkolem bylo odvrátit úpadek jednotlivých společností skupiny Rosa market a připravit skupinu na budoucí úplné převzetí ze strany investičního fondu Oriens,“ popsala společnost Rosa market v insolvenčním návrhu.

Miller má k maďarské investiční skupině Oriens blízko. Do roku 2019 vedl její tuzemskou část. Jedna ze společností Oriensu již od firmy Rosa market stačila koupit například velkoobchodní sklad v Kroměříži.

Kromě velkoskladu se Oriens dohodl s podnikem Rosa market také na převzetí podílu v potravinářském řetězci Pramen CZ, a to prostřednictvím obchodů Flosman. Tuto transakci začal na začátku června zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Oriens měl převzít i samotné prodejny Enapo. „Zástupci investičního fondu Oriens se návrhem vážně zabývali, v červnu 2023 však oznámili, že vyhodnotili svá rizika spojená s navrhovanou transakcí jako příliš vysoká,“ napsala Rosa market v insolvenčním návrhu.

Stovky milionů dluhů

Mezi velkými věřiteli jmenuje Rosa market významné hráče na potravinářském trhu. Je to například producent nápojů Kofola nebo česká část potravinářského koncernu Orkla. Věřitelem společnosti je ale také společnost ČEZ Esco z energetické skupiny ČEZ.

Celkový dluh firmy Rosa market je podle insolvenčního návrhu 430 milionů korun, a to vůči několika stovkám věřitelům.

Firma věřitelům slibuje, že v případě reorganizace je možné zajistit výplatu až 50 procent z pohledávek. Reorganizace totiž znamená, že firma bude, byť v ořezané podobě, fungovat dál. Proti tomu by konkursní řešení podle firmy znamenalo, že se věřitelům vrátí z pohledávek jen malá část. V konkursu by pravděpodobně činnost firmy postupně skončila a její majetek by se rozprodal.

Získání peněz si Rosa market slibuje mimo jiné prodejem nepotřebného majetku. Mezi taková zbytná aktiva zařadila například Měšťanský pivovar v Kutné Hoře a Zámecký pivovar Břeclav.

Vysoké prodělky

Rosa market zaměstnává 844 lidí v hlavním pracovním poměru, dalších 278 pracovníků zaměstnává na dohodu. Měsíční mzdové náklady firmy jsou kolem 20 milionů korun.

Firma provozuje 129 vlastních prodejen. Další stovky obchodů provozuje formou franšíz.

Hospodaření firmy Rosa market bylo podle poslední zveřejněné účetní závěrky za předloňský rok ztrátové. Společnost tehdy prodělala 275 milionů korun při tržbách 2,8 miliardy korun.

Co se týče roku 2022, byla firma podle předběžných údajů ve ztrátě 120 milionů korun. Vlastní kapitál podniku se dostal do minusu 40 milionů korun. To znamená, že je společnost předlužená.

Reklama

Související témata:

Doporučované