Hlavní obsah

Sam Altman se vrací do role generálního ředitele společnosti OpenAI

Foto: jamesonwu1972, Shutterstock.com

Sam Altman, staronový generální ředitel OpenAI.

Reklama

Po několika dnech se do vedení americké společnosti pro vývoj umělé inteligence, OpenAI, vrací její zakladatel Sam Altman. Děje se tak poté, co v pondělí média oznámila, že Altman„mění dres“ a přechází do společnosti Microsoft.

Článek

V pátek 17. listopadu správní rada neziskové organizace OpenAI oznámila, že odvolala Sama Altmana z funkce generálního ředitele, protože „došla k závěru, že nebyl vždy konzistentně upřímný ve své komunikaci s radou, což bránilo její schopnosti plnit své povinnosti“.

V úterý večer (amerického času) bylo ovšem vše jinak. Společnost OpenAI uvedla, že Altman a správní rada neziskové organizace, která dohlíží na společnost, dosáhli zásadní dohody o návratu amerického investora a podnikatele do role generálního ředitele s novou radou, která nahradí tu, která jej v minulém týdnu odvolala.

OpenAI uvedla v příspěvku na X, že její rada bude složena ze tří základních členů: Breta Taylora, Larryho Summerse a Adama D’Angela.

Návratem Altmana si společnost slibuje ukončení vzpoury zaměstnanců OpenAI proti jeho odvolání. Má znamenat začátek konce jednoho z nejvíce sledovaných firemních příběhů v dějinách technologie.

O dění ve společnosti OpenAI v posledních dnech si můžete přečíst komentář:

„Miluji OpenAI, a všechno, co jsem udělal během posledních pár dní, bylo ve prospěch udržení tohoto týmu a jeho mise pohromadě,“ napsal sám staronový generální ředitel.

OpenAI byla založena jako nezisková organizace, která později přidala komerční dceřinou společnost, kterou stále dohlížela rada neziskovky. Tato struktura znamenala, že členové rady neziskovky měli konečné slovo bez dalšího dohledu od jiných zúčastněných stran, jako jsou akcionáři.

Reklama

Doporučované