Hlavní obsah

„Sultánův“ fond dluží tisícům lidí, soud už vydal první platební rozkazy

Foto: Daniel Novák

IC Group a její investiční firma Diversity Capital sídlí v Praze na Václavském náměstí 19.

Reklama

Investiční firma Diversity Capital z neprůhledné skupiny IC Group napojené na Rusko stále nezačala plnit sliby, že uhradí závazky vůči investorům. Firmě lákající na vysoké zhodnocení svěřilo tří tisíce lidí přes miliardu korun.

Článek

Kolem tří tisíc lidí s penězi v investiční firmě Diversity Capital z neprůhledné skupiny IC Group zůstává stále v nejistotě, zda jim firma vrátí jejich investice a kdy se tak vlastně stane. Firma sice slibovala zahájit výplaty od 1. května, zatím se tak ale podle dostupných informací nestalo. Část věřitelů se proto již obrátila na soud, který vydal první platební rozkazy. Součet vkladů v Diversity Capital se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Diversity Capital je součástí skupiny IC Group. Ta o sobě tvrdí, že je velkým mezinárodním holdingem, který pomáhá zhodnocovat prostředky i pro rodinu sultána malajsijského státu Kelantan. Žádná aktiva skupiny mimo Českou republiku ale nejsou dohledatelná. Stejně tak skupina zatím v Česku neměla jiné kapitálové zdroje než peníze od investorů z Diversity Capital.

Skupina s napojením na Rusko a další postsovětské země si stěžuje, že peníze ze zahraničí se jí nedaří dostat do České republiky hlavně kvůli úřadům, které přísně kontrolují původ kapitálu. Tím také zdůvodnila finanční problémy Diversity Capital. Společnost průběžně slibuje investorům nápravu situace již od začátku roku.

Když redakce SZ Byznys 20. dubna zveřejnila zprávu o finančních problémech v Diversity Capital, firma ještě týž den na svém intranetu věřitelům opět slíbila, že k nápravě dojde brzy.

„Potvrzujeme již avizovanou zprávu, že od 1. května 2023 začne konečné vyplácení části dosud neuspokojených závazků,“ napsala investorům firma. Diversity Capital zároveň lidem nabízí, že mohou své investice převést do regulovaného subjektu na Slovensko. Ten také spadá pod IC Group.

Slibem neurazíš

„Jak se říká, slibem neurazíš. Diversity Capital mi zatím nic nevyplatila. Moje první otázky na firmu směřovaly již na podzim 2022, ale zatím jsem peníze nedokázal vybrat. Zprostředkovatelé buď mlží, nebo nevědí vůbec nic,“ řekl nyní redakci pod podmínkou anonymity jeden z investorů.

Nyní firma slibuje začít splácet závazky kolem poloviny května. Po sérii planých slibů o vyřešení situace ale část investorů už ztratila s Diversity Capital trpělivost. Začala se proto sdružovat pod křídly velkých advokátních kanceláří specializovaných na zastupování věřitelů v podobných situacích.

Kauza IC Group a její pokrytí v Seznam Zprávách

V redakci Seznam Zpráv se věnujeme případu skupiny IC Group a s ní spojeného fondu The Royal Invest Fund of Kelantan z Malajsie. Za příběhem o investicích malajsijské královské rodiny v Česku se skrývá kapitál neznámého původu a stopy do Ruska a Tádžikistánu.

„Diversity Capital neplatí své splatné závazky. Zahájili jsme proto vymáhání nároků klientů, které zastupuje naše kancelář. Soud již na základě námi podaných žalob vydal první platební rozkazy,“ sdělil advokát Michal Žižlavský, jehož kancelář dává dohromady skupinu věřitelů Diversity Capital.

Dlužník ale ještě může proti platebním rozkazům podat u soudu odpor. Soud by pak musel věc znovu projednat. Zda tak Diversity Capital učinila nebo učiní, není známo. Firma se k otázkám ohledně splácení svých závazků nevyjádřila.

„Diversity Capital stále odsouvá termín výplaty svých klientů i poradců, přičemž odkazuje na problémy s předpisy proti praní špinavých peněz souvisejícími s převodem peněz od malajsijských investorů. Již toto samo o sobě je velmi varovné. Nevidíme důvod, proč by výplata klientských peněz měla být závislá na obdržení peněz od jiného investora. Jednání Diversity Capital tak považujeme za ryze účelové,“ komentoval Ladislav Soukup z výkonné rady Asociace pro transparentnost investičního trhu.

„Klientům tak doporučujeme trvat na vyplacení jejich prostředků, a pokud k němu nedojde, tak iniciovat insolvenci této skupiny,“ dodal investiční odborník Soukup.

Neznámá strategie

Do Diversity Capital s pomocí štědře odměňovaných poradců přitékalo měsíčně několik desítek milionů korun. Lákadlem bylo vysoké a pravidelné zhodnocení.

Společnost Diversity Capital měla pravidelně dosahovat zhodnocení až 24 procent ročně. Z toho klientům slibovala stálý roční výnos ve výši 12 procent. Z jaké investiční strategie takto vysoké, a hlavně nepřetržité zhodnocení pramení, ale není známo. Stejně tak není jasné, kam se poděla více než miliarda korun vybraných od investorů.

Faktem je, že podle dostupných informací IC Group v Česku navzdory proklamacím o velkých kapitálových zdrojích v zahraničí zatím nedisponovala jinými penězi než těmi z Diversity Capital. Peníze investorů používala podle zdrojů obeznámených s fungováním holdingu i na financování běžného provozu včetně mezd.

Za prostředky českých investorů IC Group pořídila také zámek v Protivíně. Uvedla to interní architektka IC Group Věra Nagyová, když v dubnovém rozhovoru pro server iDnes.cz odpovídala na otázku po původu kapitálu použitého pro koupi protivínské památky.

„Peníze mají český původ, byly použity na českou nemovitost a je to fondová struktura,“ řekla Nagyová z IC Group.

Společnost Diversity Capital funguje na základě zákona o investičních společnostech a investičních fondech jako takzvaný správce majetku. Kromě registrace v seznamu takovýchto firem a povinnosti dodat České národní bance jednou za rok výkaz o výši spravovaného majetku tak nepodléhá žádné další regulaci. Zákon umožňuje takovýmto neregulovaným správcům shromáždit majetek až do 500 milionů eur.

Kuchakov a Kuchakov

Zajímavostí je, že přes otevřené zahrnutí Diversity Capital do IC Group uvádějí české rejstříky jako koncového majitele Diversity advokáta Filipa Šourka. Redakce se proto právníka zeptala, jaká je jeho role v holdingu a zda podíl drží jen pro někoho jiného.

„I s ohledem na povinnost zachování mlčenlivosti advokáta bohužel nemohu poskytnout žádné informace k daným dotazům,“ reagoval právník na otázky ohledně jeho role v IC Group.

Také u jiných firem v IC Group lze dohledat jako koncové majitele osoby, u nichž vznikají otázky, zda podíly nedrží ve prospěch někoho jiného.

Zakladatelem IC Group je rusko-tádžický podnikatel Hasan Kuchakov. Ve skupině působí také další osoby rozkročené mezi Rusko a Tádžikistán. Po vpádu Ruska na Ukrajinu se ale z většiny orgánů v koncernu stáhly. V Česku holding řídí Jan Dvořáček. Ten zároveň vystupuje pod jménem John Kuchakov. Proč tomu tak je, skupina nesdělila.

Reklama

Doporučované