Hlavní obsah

Twitter hrozí Metě žalobou. Musk ji viní z podvodu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Twitter hrozí Metě žalobou za její novou sociální síť. Tvrdí, že je její kopií. Obvinění souvisí s najímáním bývalých zaměstnanců Twitteru, kteří prý mají přístup k obchodním tajemstvím.

Článek

Právní zástupce společnosti Twitter Alex Spiro zaslal dopis miliardáři a majiteli společnosti Meta Marku Zuckerbergovi, v němž pohrozil jeho firmě žalobou. Nová sociální síť Threads ze Zuckerbergovy dílny totiž prý až příliš připomíná Twitter.

Spiro ve svém dopise obvinil společnost Meta z toho, že najala bývalé zaměstnance Twitteru, kteří měli a stále mají přístup k obchodním tajemstvím Twitteru a dalším vysoce důvěrným informacím. Jako první o tom informoval zpravodajský web Semafor.

„Společnost Twitter hodlá přísně vymáhat svá práva duševního vlastnictví a požaduje, aby Meta okamžitě podnikla kroky k zastavení používání jakýchkoli obchodních tajemství nebo jiných vysoce důvěrných informací společnosti Twitter,“ napsal Spiro v dopise.

„Není to prostě pravda“

„Nikdo z vývojářského týmu Threads není bývalým zaměstnancem Twitteru – není to prostě pravda,“ reagoval v příspěvku na nové sociální síti mluvčí Mety Andy Stone.

Jeden z bývalých vysoce postavených zaměstnanců Twitteru agentuře Reuters řekl, že si není vědom žádného bývalého zaměstnance, který by pracoval na projektu Threads, ani žádného vysoce postaveného zaměstnance, který by v Metě vůbec působil.

Majitel Twitteru a miliardář Elon Musk mezitím k tomu na Twitteru uvedl, že „konkurence je v pořádku, ale podvádění nikoliv“.

Podle některých odborníků na právo duševního vlastnictví by Muskova firma potřebovala k podání žaloby na krádež obchodního tajemství mnohem více podrobností, než je uvedeno v dopise.

„Pouhé najímání bývalých zaměstnanců Twitteru a skutečnost, že Facebook (který rovněž spadá pod Metu, pozn. red.) vytvořil poněkud podobnou stránku, pravděpodobně nepodpoří jejich nárok na obchodní tajemství,“ komentoval situaci americký profesor práva Mark Lemley ze Stanfordovy univerzity.

Jeanne Fromerová, profesorka na Newyorské univerzitě, dodala, že společnosti, které tvrdí, že došlo ke krádeži obchodního tajemství, musí prokázat, že vynaložily přiměřené úsilí na ochranu svého firemního tajemství. „Případy se často točí kolem zabezpečených systémů, které byly nějakým způsobem obejity,“ sdělila agentuře Reuters.

Další vzpruha pro akcie

Hned několik analytiků napříč Wall Street zlepšilo svůj výhled pro akcie Meta v prvních hodinách po uvedení konkurenční platformy. Podle odborníků může Zuckerbergova firma dále nabobtnat na hodnotě, a to i přes to, že samotná sociální síť Threads zatím nemá příliš mnoho vyhlídek, co se týče příjmů.

Například analytik společnosti CFRA Angelo Zino ve čtvrtek zvýšil svůj cenový cíl pro Meta z 300 na 350 dolarů. To znamená téměř pětinový nárůst akcií oproti aktuální ceně. Tržní hodnota Mety by tím mohla vyšplhat ze 750 miliard dolarů na více než 900 miliard dolarů, tedy na téměř 20 bilionů korun.

„Meta načasovala spuštění nové platformy vzhledem k mnoha problémům Twitteru dobře,“ uvedl podle magazínu Forbes Zino.

Meta byla v první polovině roku 2023 druhou nejvýkonnější akcií v rámci indexu S&P 500, když jejich hodnota narostla o 140 procent. Stále se však nachází přibližně o 20 procent níže proti svému maximu z roku 2021.

Chaos

Nejnovější výzva pro Twitter následuje po sérii chaotických rozhodnutí, která si znepřátelila uživatele i inzerenty, včetně Muskova posledního kroku, kterým omezil počet tweetů, jež si uživatelé mohou denně přečíst.

Celou kauzu navíc doprovází zajímavý fakt, že miliardáři a majitelé sociálních sítí Musk a Zuckerberg se na konci června domluvili na souboji v kleci. Tento nápad se zrodil, když Musk na twitteru uvedl, že by se s Zuckerbergem rád utkal.

Meta textovou síť Threads spustila v noci na čtvrtek, aplikace je dostupná ve zhruba 100 zemích světa, nikoliv ale ve státech Evropské unie, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Aplikace Threads je svým vzhledem i funkčností velmi podobná Twitteru.

Uživatelé však mohou psát delší zprávy. Jejich maximální délka může být 500 znaků, zatímco na Twitteru je to pro většinu uživatelů 280. Publikovaná videa mohou mít na nové platformě délku až pět minut.

Přihlášení do Threads je možné přes sociální síť Instagram. Právě to je podle listu Wall Street Journal „strategický manévr, který může aplikaci pomoci rychle získat popularitu“. Instagram má totiž měsíčně přes dvě miliardy aktivních uživatelů, zatímco Twitter kolem 364 milionů. Pokud by tedy novou síť, jejíž název se dá česky přeložit jako „Vlákna“, začal používat alespoň zlomek uživatelů Instagramu, mohla by se rychle rozrůst.

Od té doby, co loni firmu Twitter převzal Elon Musk, dala řada uživatelů stejnojmenné sítě najevo, že by si přála alternativu. Například německá vláda v pondělí uvedla, že kvůli změnám na twitteru zvažuje, že přejde na jiné komunikační kanály.

Reklama

Doporučované