Hlavní obsah

Vánoční dárek pro pražskou burzu. Hlavní trh obohatí Gevorkyan

Foto: Seznam Zprávy

Zakladatel a majoritní akcionář firmy Artur Gevorkyan.

Reklama

Hlavní trh pražské burzy už ve čtvrtek obohatí firma Gevorkyan, s jejímiž akciemi se doposud obchodovalo na neregulovaném trhu burzy. Do konce ledna by měl hlavní burzovní parket navíc doplnit i český výrobce dronů Primoco.

Článek

Slovenská průmyslová společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem takzvané práškové metalurgie, po roce a půl přejde z neregulovaného trhu START pražské burzy na její regulovaný trh Prime.

Po boku ČEZ či bankovních titulů se zde začne s akciemi firmy obchodovat od čtvrtka 21. prosince.

O připravovaném přesunu na hlavní parket burzy hovořil zakladatel a majoritní akcionář firmy Artur Gevorkyan už dříve. „Mám takové tušení, že už jsme dospělá ryba a patříme do velkého akvária, tedy na hlavní trh. Také proto, že je tam vyšší likvidita a může to ještě více zvýšit kredibilitu u obchodních partnerů,“ pronesl letos v září.

A záměr podnikatele arménského původu se nyní zhmotnil. Jeho podnik se tím stává první emisí z trhu START, která po úspěšném úpisu a fungování na tomto trhu přechází na regulovaný trh. Aby společnost mohla takový krok učinit, musí splnit celou řadu podmínek a povinností, které odlišují neregulovaný trh od trhu regulovaného.

Pravidelný reporting

Jednou z těchto podmínek je uveřejňování finančních výkazů dle mezinárodních účetních standardů (IFRS), zatímco na trhu START mohou firmy svůj reporting připravovat dle českých, respektive slovenských účetních standardů.

Společnost se dále musí připravit na vyšší frekvenci reportování výsledků. Na trhu Prime se obvykle hospodářské výsledky zveřejňují čtvrtletně, zatímco na trhu START probíhá prezentace pouze jednou ročně a poté ještě dvakrát v rámci takzvaných START Days, vždy v jarním a podzimním termínu.

„Jsem velmi rád, že se nám tímto naplňuje jeden z hlavních důvodů vzniku trhu START. Naším záměrem bylo, mimo jiné, aby se stal tento trh branou na burzu pro menší společnosti, pro které by byl vstup na regulovaný trh příliš komplikovaný a v dané fázi jejich rozvoje i předčasný,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Připomíná, že tento nejmladší trh pražské burzy dává firmám možnost učit se využívat výhod kapitálového trhu a současně si zvykat na statut veřejně obchodované firmy. „Přechodem na regulovaný trh se díky mezinárodnímu reportingu firmy otevírají zahraničním investorům, což je pro ně další velká výzva,“ dodává Koblic.

Podle Artura Gevorkyana je spolupráce s burzou úplně jiná zkušenost než standardní bankovní financování. Slovenský podnikatel je přesvědčen, že mnoho firem si zaslouží na burze být, jen jim chybí první krok.

„Postupujeme podle plánu a přechod na trh Prime je logickým pokračováním postupných kroků rozvoje společnosti. Věřím, že nám přinese další impuls a pozitiva pro všechny akcionáře,“ říká Gevorkyan, jehož firma je burzou oceněna na téměř 4,5 miliardy korun.

Akcie Gevorkyanu se během jejich rok a půl dlouhého působení na trhu START zhodnotily přibližně o 11 procent na 276 korun za kus, přičemž většinu času se cena jedné akcie pohybovala kolem 240 korun.

V lednu Primoco

Podnik dále plánuje i takzvaný duální listing, kdy kromě Prahy zpřístupní akcie na hlavním trhu burzy v Bratislavě. K tomu dojde 1. února příštího roku. Firma však zdůrazňuje, že tento krok nepředstavuje stahování akcií z Prahy, která nadále zůstane primární burzou.

Gevorkyan nicméně s přechodem na hlavní trh burzy v Praze nezůstane dlouho sám. Z trhu START totiž na hlavní trh Prime plánuje přejít také výrobce dronů Primoco. Šéf firmy Ladislav Semetkovský pro SZ Byznys potvrdil, že by k tomu mělo dojít do konce ledna příštího roku.

S akciemi Primoco se na trhu START obchoduje od konce roku 2018. Za tu dobu se titul zhodnotil o úctyhodných 250 procent na 885 korun za kus. Dle tržní kapitalizace je Primoco momentálně ohodnocena na 4,2 miliardy korun.

Růst akcií firmy z pražského Radotína nakoplo zejména agresivní chování Ruska a s tím související plány evropských vlád razantně zvýšit výdaje na zbrojení. Podle Semetkovského je přitom firma stále teprve na začátku a má potenciál pro další výrazný růst.

„Nejen jako jedna česká firma Primoco UAV, ale také jako celé odvětví bezpilotního létání. Uvědomují si to i velcí hráči jako Airbus, s jehož divizí Defence and Space jsme letos podepsali memorandum o porozumění týkající se spolupráce na poli bezpilotních leteckých systémů,“ uvedl šéf firmy.

„Považuji to za potvrzení, že nás tento světový lídr v oblasti letectví vnímá jako klíčového průkopníka v oblasti bezpilotních platforem. Současně jde o první krok k navázání dlouhodobých obchodních vztahů,“ uzavírá Semetkovský.

Reklama

Doporučované