Hlavní obsah

Vláda otočila, firmám pomůže stejně jako domácnostem

Foto: shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

I velké firmy drtí ceny energií. Vláda nyní ohledně jejich pomoci otočila a chystá pro ně podobné stropy jako u domácností. Nebudou se však vztahovat na celou spotřebu – aby firmy musely šetřit.

Článek

Průmysl dlouho volal po zastropování cen energií. Vysoké náklady na elektřinu a plyn působí potíže, některé firmy z toho důvodu omezují výrobu, nebo dokonce zavírají. Proto na vládu naléhaly jak velké společnosti, tak profesní svazy a požadovaly efektivnější pomoc.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu vložilo do připomínkového řízení novelu nařízení vlády, která by měla zajistit, že i velké firmy, na které se nyní nevztahuje zastropování cen, na tuto formu pomoci dosáhnou.

„Příští týden ji následně předložím k projednání vládě. Jsem rád, že naše vyjednávání s orgány Evropské unie umožnilo upravit výjimku z pravidel veřejné podpory tak, abychom mohli k zastropování cen energií přistoupit i v případě velkých podniků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Stropovaná cena bude aplikována ve stejné výši jako ostatním subjektům.
Marek Vošahlík, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu

Novela nařízení vlády rozšiřuje oblast stropovaných cen také pro velké podniky. „Toto nařízení se vztahuje na společnosti, které nesplňují kritéria malého a středního podniku,“ říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

Benefit ze stropovaných cen by podle něj neměl překročit limit veřejné podpory podle tzv. Dočasného krizového rámce Evropské komise (DKR). „Pokud jej podnik překročí, je povinen nadměrný prospěch odvést do státního rozpočtu,“ popisuje Vošahlík.

Už v září kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schválil cenové stropy pro domácnosti a malé a střední firmy. „Stropovaná cena bude aplikována ve stejné výši jako ostatním subjektům,“ potvrdil Vošahlík výši stropu.

Nově by tak dodavatelé neměli velkým firmám účtovat za odebrané energie víc než 6 050 Kč za MWh elektřiny s DPH a 3 025 Kč za MWh plynu s DPH s tím, že k ceně se musí přičíst ještě regulovaná složka. Pro stálou měsíční platbu je rovněž stanovena maximální cena na 130 Kč za jedno odběrné místo jak u elektřiny, tak u plynu.

Na rozdíl od domácností však velké firmy nebudou platit zastropované ceny u celé spotřeby. Princip bude podobný jako u malých a středních firem. „Stropovaná cena se bude v elektřině i plynu vztahovat na 80 procent nejvyšší historické měsíční spotřeby,“ říká Vošahlík.

Pokud podniky nemají historickou spotřebu, budou mít zastropovaných 80 procent spotřeby v aktuálním měsíci.

„V případě dodávky plynu je pro posouzení 80procentní hranice pro stropování nutné odečíst plyn spotřebovaný na výrobu elektřiny (taková spotřeba nepodléhá stropování) a plyn na výrobu tepla (plně stropovaný). 80% hranice je vypočtena ze zbytků,“ vysvětluje Vošahlík a dodává, že k tomu slouží příslušné formuláře v příloze nařízení.

Nařízení také nově stanovuje možnost stropování cen pro podniky, které jsou připojeny přímým vedením z výrobny elektřiny do místa spotřeby.

Svazy novinku vnímají pozitivně. Nyní mají několik dní na to, aby k návrhu dodaly připomínky. „Nicméně již nyní můžeme říci, že zastropování cen energií pro velké firmy jednoznačně vítáme, protože tak bude od ledna 2023 nastavena pomoc státu pro všechny druhy podniků, a to bez ohledu na jejich velikost. Podniky tedy získají jistotu maximální ceny za energie pro rok 2023,“ říká tajemnice Energetické sekce Hospodářské komory ČR Lenka Janáková.

Vzhledem k tomu, že se Evropská unie stále nedohodla na plošném zastropování cen zemního plynu, které by vedlo ke snížení cen energií, Svaz průmyslu a dopravy České republiky žádal už delší dobu vládu, ať stanoví cenový limit i pro velké podniky.

„Jsme rádi, že vláda udělala krok vpřed a předložila opatření – určitou formu pomoci pro všechny včetně velkých firem,“ říká Bohuslav Čížek, ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Svaz považuje za nezbytné, aby měly všechny firmy včetně velkých k dispozici určitou brzdu rostoucích cen energií. „Tato podpora bude podle jiných pravidel a bude muset splnit limity vyžadované Dočasným krizovým rámcem. Doufáme, že vláda nařízení příští týden schválí a přiblíží konkrétnější parametry stropu pro velké podniky, aby si mohly firmy vyhodnotit, jak velkou pomoc s cenou energie mohou příští rok očekávat,“ dodává Čížek.

Velké firmy mohou už nyní žádat o dotace z programu podpory pro velké firmy na pomoc se zvýšenými náklady na plyn a elektřinu podle krizového rámce. Žádosti mohou podávat do 31. ledna 2023.

Výzva stále běží bez ohledu na to, zda budou mít firmy zastropovanou cenu energií. Výše dotace činí 30 procent způsobilých nákladů a až 45 milionů korun. Energeticky náročné podniky, které jsou v provozní ztrátě, mohou zažádat až o 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované