Hlavní obsah

Velké čištění solárního trhu nepřežije pětina firem, říká výrobce z Dražic

Hostem Agendy SZ Byznys byl Luboš Vrbata, vedoucí fotovoltaické sekce společnosti DZ Dražice. Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nedá se vyloučit, že přijde další kauza Malina. Můj odhad je, že situaci neustojí 15 až 20 procent firem,“ říká Luboš Vrbata z fotovoltaické divize tradičního výrobce ohřívačů DZ Dražice v pořadu Agenda SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Neustojí to pětina firem,“ říká o napětí na českém solárním trhu Luboš Vrbata ze společnosti DZD Solar. „Nedá se vyloučit, že přijde další kauza Malina (fotovoltaická firma, která se dostala do insolvence – pozn. red.). Trh prožil loni obrovský boom a dostaly se na něj i firmy vzniklé za účelem rychlého a velkého zisku. Na druhou stranu firmy neznalé toho prostředí mohou velice rychle narazit, což se v ČR bohužel stalo,“ popsal v Agendě SZ Byznys.

DZ Dražice

Společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, je největším výrobcem ohřívačů vody v Česku.

V roce 2006 se společnost stala součástí švédského koncernu NIBE Industrier AB.

Od roku 2022 je součástí DZ Dražice divize DZD Solar zaměřená na fotovoltaiku.

Instalaci fotovoltaických elektráren na střechy domů se věnují největší české energetické firmy jako ČEZ, E.ON či PRE.

Mezi další společnosti, které rovněž instalují fotovoltaické elektrárny, patří například:

  • EnergoSolar
  • Woltair
  • Schlieger
  • S-Power
  • Acetex

Ke dvěma až třem tisícům zákazníků firem v potížích se tak můžou přidat další. Přesto je Luboš Vrbata přesvědčen, že trhu i krachy firem nakonec prospějí.

„Každé takové očištění ukáže, na které firmy se lze spolehnout. Na druhou stranu je to za cenu negativního obrazu pro fotovoltaiku,“ uvedl.

Trh podle něj ani přes špatné zprávy dramaticky neklesá. „Když se podíváme na dotační titul Nová zelená úsporám, tak číslo je stále čtyři až pět tisíc žádostí měsíčně, což je stále výrazně více než před dvěma lety.“ Lidem, kteří o domácí solární elektrárně uvažují, doporučuje vybírat pečlivě a firmy si prověřovat. „Nespolehlivý obchodník vám naslibuje solární panely na jakýkoli dřevník, až technik na místě zjistí, že střecha to nemá šanci unést,“ uvedl Luboš Vrbata.

Česká fotovoltaika v číslech

  • 33 760 nových elektráren v roce 2022
  • 288,8 MWp – celkový výkon nových elektráren v MWp
  • největší počet nových elektráren vznikl ve Středočeském (6079), Jihomoravském (4816) a Moravskoslezském (3668) kraji (údaje za 2022)
  • Dodavatelé: desítky firem od největších až po malé, například ČEZ, E.ON, PRE, Schlieger, EnergoSolar, Woltair, Acetex a další

Zdroj: Solární asociace

Jak dlouho se nyní čeká na připojení do sítě? Chybí komponenty nebo mají firmy konečně plné sklady? A co by se stalo poté, kdyby stát sáhl na provozní dotace solárních parků?

Celý rozhovor najdete v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Družstevní závody Dražice-strojírna

Doporučované