Hlavní obsah

Harmonogram na Dukovany „ujíždí“. Reaktor ale bude včas, ujišťuje ministerstvo

Foto: Martin Brož, Mapy.cz

Jaderná elektrárny Dukovany.

Reklama

Důležité úřední razítko pro stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se už pošesté odkládá. Územní rozhodnutí mělo být vydáno už v roce 2021, nejdříve ale bude letos na podzim.

Článek

Výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech komplikují průtahy ve stavebním řízení. Podle původního harmonogramu projektu z roku 2019 mělo být vydáno územní rozhodnutí pro napojení nové elektrárny na dopravní infrastrukturu do konce roku 2021. Klíčová dokumentace ale dodnes není schválená.

Krajský úřad pro Vysočinu koncem května už pošesté prodloužil stavebnímu úřadu v Třebíči lhůtu pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, tentokrát do 1. listopadu 2023.

ČEZ o důležité razítko požádal už před dvěma lety a stavební úřad schvalovací proces zahájil 30. července 2021. Správní lhůta pro „zvláště složité případy“ je podle stavebního zákona 90denní. Úřad však stále nerozhodl. A to i přesto, že se na uvedený případ vztahuje zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, takzvaný liniový zákon, jehož smyslem je právě urychlení úředních procedur u projektů, důležitých pro stát.

Jádro ne, děkuji

Stavební řízení v Dukovanech totiž komplikují protesty ekologické neziskovky Děti Země, která už v září 2021 podala námitku proti tomu, aby o projektu rozhodovaly Krajský úřad v Jihlavě a Městský úřad v Třebíči, protože podle ekologů mohou být podjaté. Děti Země argumentují tím, že místní představitelé projekt prosazují, a nemají na něj tudíž objektivní pohled.

„Námitky k žádosti jsme zaslali již na podzim 2021, přičemž jsme upozornili na riziko takzvané systémové podjatosti zaměstnanců Městského úřadu v Třebíči a Krajského úřadu v Jihlavě. To ale bylo během roku 2022 postupně zamítáno,“ popisoval koncem loňského roku průběh řízení předseda Dětí Země Miroslav Patrik v tiskové zprávě, jež nese v záhlaví logo s heslem „Jaderná energie – ne děkuji.“

„I když nebyla systémová podjatost úředníků na stavebním úřadě v Třebíči a na Krajském úřadě v Jihlavě zatím prokázána, stejně vidíme, jak se různí politici napříč spektrem politických stran na centrální a lokální úrovni s různými lobbisty v zádech snaží přípravu jaderného bloku urychlovat,“ dodává.

Podle vyjádření jihlavského krajského úřadu schvalovací proces brzdí spor o to, kdo může povolit kácení dřevin, které má stavba v cestě. Původní povolení na ně vydal starosta obce Rouchovany, na jejímž katastru se má kácet. Děti Země vznesly námitku kvůli možné podjatosti, nadřízení úředníci verdikt zrušili a přesunuli pravomoc na starostu nedalekých Dukovan. Ten povolení znovu vydal, nyní ale třebíčský stavební úřad žádá další čas na to, aby s tím seznámil všechny zúčastněné strany.

„S novým závazným stanoviskem bude stavební úřad následně povinen seznámit účastníky řízení, dotčené orgány i veřejnost včetně doručování do zahraničí. Vzhledem ke všem výše popsaným skutečnostem vedeného navazujícího územního řízení, jež toto správní řízení řadí mezi řízení mimořádného rozsahu, vysoké obtížnosti a značné časové náročnosti, požádal stavební úřad opětovně prodloužení zákonné lhůty pro vydání územního rozhodnutí o umístění předmětné stavby,“ píše se v rozhodnutí Kraje Vysočina.

MPO: Projekt to nezpozdí

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu by průtahy ve stavebním řízení neměly zdržet celý dukovanský projekt. „Aktuální zpoždění v tuto chvíli neohrožuje dodržení zásadních milníků harmonogramu projektu, včetně uvedení bloku do provozu v roce 2036,“ uvedl mluvčí resortu Marek Vošahlík.

Ten upozorňuje, že od 1. července převezme schvalování velkých infrastrukturních projektů nový specializovaný Dopravní a energetický stavební úřad, zřízený podle novelizovaného stavebního zákona pod Ministerstvem dopravy. „Ten by měl proces povolování urychlit,“ říká Vošahlík.

Podobně hodnotí další posun lhůty pro územní rozhodnutí na Dukovany i opoziční europoslanec Ondřej Knotek (ANO), člen Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů při Ministerstvu průmyslu. „Vnímám to jako určitou komplikaci, která se bohužel dala očekávat. Nemyslím si ale, že to představuje zásadní riziko celého projektu,“ uvedl na dotaz SZ Byznys.

Celkové přípravu dukovanského projektu hodnotí Knotek dobře: „Dosavadní přípravné kroky jsou podle mého názoru metodické. Podle informací, které jako člen výboru mám k dispozici, nic nenasvědčuje tomu, že by stanovený harmonogram měl být ohrožen,“ říká.

Zpožďující se územní rozhodnutí ale není jediným milníkem, který v původním harmonogramu už o rok „ujíždí.“

Posunutý tendr

Když vláda na podzim roku 2019 projekt na výstavbu dukovanské elektrárny oznamovala, sliboval tehdejší premiér Andrej Babiš, že soutěž na dodavatele proběhne v roce 2021 a do konce roku 2022 bude znám její vítěz.

Plán ale brzy narušily spory, zda přizvat do soutěže ruský Rosatom a čínskou korporaci CGN. Tajné služby varovaly před účastí Číňanů i Rusů, Babišova vláda nakonec Číňany vyřadila ze hry, Rosatom v ní ale nechávala, jeho účast usilovně prosazoval tehdejší prezident Miloš Zeman a za Rusy se stavěl i tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček.

Hádku se vládnoucí politici nakonec na jaře roku 2021 rozhodli vyřešit tím, že čtyřem uchazečům o zakázku – ruskému Rosatomu, americkému Westinghousu, francouzské EdF a korejské KHNP – rozešlou bezpečnostní dotazník, a vyhlášení tendru se proto posune až na mandát příští vlády. Babišův kabinet v té době také odvolal vládního zmocněnce pro rozvoj jádra Jaroslava Míla, který se řadil k odpůrcům ruské účasti v tendru a bezpečnostní dotazník odmítal.

Než ale došlo k rozeslání dotazníku, vypukl „vrbětický skandál“. Ukázalo se, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 zřejmě stály ruské tajné služby. Účast Rosatomu byla po této události už nemyslitelná. Přesto ČEZ na pokyn vlády rozeslal zbývajícím třem zájemců o zakázku bezpečností dotazník a bylo třeba půl roku čekat na jeho vrácení.

Tendr na Dukovany byl tak vyhlášen až za Fialovy vlády v březnu loňského roku. Vítěz má být oznámen do letošního Silvestra, tedy s ročním zpožděním.

Ale ještě jedno klíčové datum pro projekt letos brzy vyprší: do konce roku 2023 má být dokončena notifikace financování dukovanského projektu u Evropské komise. O průběhu řízení nejsou zatím k dispozici žádné informace.

„Notifikační řízení nadále probíhá a předpokládáme vydání notifikačního rozhodnutí do konce tohoto roku. Po domluvě s Evropskou komisí nebudeme probíhající řízení blíže komentovat,“ sdělil pouze mluvčí MPO Vošahlík.

Šéfové ČEZ, úředníci i koaliční politici zatím ujišťují, že by dosavadní průtahy neměly posunout zásadní milník projektu: začátek stavby v roce 2029 tak, aby mohla být elektrárna hotová do roku 2036. Do komerčního provozu by se tak po dvouletém náběhu měl nový dukovanský blok dostat v roce 2038.

Reklama

Doporučované