Hlavní obsah

Říkají mu „spasitel bank“. Teď dostal další šanci to dokázat

Foto: Profimedia.cz

Šéf největší americké banky Jamie Dimon.

Reklama

Šéf americké banky JPMorgan Jamie Dimon proslul jako zachránce finančního sektoru. Ukázal to během finanční krize v roce 2008 a svou pověst spasitele může potvrdit i nyní. Jeho banka převzala krachující First Republic Bank.

Článek

Ve Spojených státech skončila během méně než dvou měsíců už třetí velká banka, naposledy před pár dny úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie. Veškeré jeho vklady převzala největší americká banka JPMorgan Chase, která získala i většinu aktiv a zaručila se i za část závazků.

Její dlouholetý šéf Jamie Dimon, aktuálně nejdéle sloužící výkonný ředitel na Wall Street, se tak opět představil jako spasitel finančního odvětví a jako jeden z architektů dalšího výhodného obchodu, který jeho bance zprostředkovala americká vláda.

„Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili,“ řekl Dimon ke zprávě, že jeho banka kalifornský finanční ústav převezme. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů,“ dodal sedmašedesátiletý bankéř, který je v čele banky přes 17 let.

Dimon je ve světě velkých peněz opravdový pojem, JPMorgan vedl sotva tři roky, když v roce 2008 udeřila finanční krize. Už tehdy velmi zkušený bankéř neváhal, a příležitost, která se naskytne jednou za generaci, chytil za pačesy. JPMorgan tehdy pod jeho vedením převzala krachující banky Bear Stearns a Washington Mutual, čímž hodil záchranné laso rozbouřeným trhům.

Respektovaný bankéř

Banka z transakcí samozřejmě ve finále profitovala a její pozice v bankovním sektoru se postupně stávala čím dál více neotřesitelnější. Samotná JPMorgan finanční krizí bravurně prokormidlovala a dokázala se rychle vzpamatovat. Díky tomu se Jamie Dimon, jehož majetek magazín Forbes odhaduje na 1,6 miliardy dolarů (asi 34 miliard Kč), stal jedním z nejuznávanějších a nejlépe placených bankéřů na světě.

Aktiva největší banky na slavné Wall Street v současné době dosahují výše 3,7 bilionu dolarů a na jejích účtech je uloženo 14 procent všech vkladů v USA, což jí vytváří bezkonkurenční dosah a vliv uvnitř největší světové ekonomiky.

Možná i proto deník New York Times (NYT) poukazuje na to, že čerstvá dohoda mezi Dimonem a vládou USA ohledně převzetí First Republic Bank přichází zrovna v době, kdy se politici z řad republikánů i demokratů stále více obávají rostoucí moci velkých korporací. To může samozřejmě vyvolávat otázky, zda velké banky jako je právě JPMorgan, nebobtnají natolik, že by mohly ohrozit finanční systém.

Moc nad systémem

„Prodej First Republic Bank největší bance v zemi jen zhoršuje problém našeho bankovního systému,“ uvedla podle NYT senátorka Elizabeth Warrenová, demokratka z Massachusetts. „Špatně dozorovanou banku převzala ještě větší banka, a nakonec to budou mít na krku daňoví poplatníci. Kongres musí provést zásadní reformy, aby napravil nefunkční bankovní systém,“ dodala také.

Čerstvě upečený obchod nepochybně přispěl k dalšímu odkazu Dimona, jenž je mnohými s určitou nadsázkou srovnáván s mužem, po němž je banka JPMorgan pojmenována. V roce 1907 John Pierpont Morgan starší totiž proslul tím, že zamkl své kolegy z Wall Street ve své pracovně a odmítl je pustit ven, dokud nebudou souhlasit, že se k němu připojí při záchraně finančního systému, který tehdy zachvátila panika.

Podle finančních historiků od té doby neměl žádný šéf jediné společnosti takovou moc nad americkým finančním systémem.

„Vždycky tu byla otázka, kdo dokáže všechny přesvědčit, že má dostatek aktiv nebo skutečnou autoritu, aby zastavil run na banky (situace, kdy se velké množství lidí najednou rozhodne stáhnout své peníze z banky, obvykle kvůli obavám o stabilitu banky nebo o bezpečnost svých vkladů, pozn. red.),“ řekl podle NYT Kenneth W. Mack, profesor práva a historie na Harvardově univerzitě.

Vzhledem k pověsti banky, která se dokáže obratně vyhnout rizikům, a díky dobré reputaci Dimona v čele banky, je podle Macka přirozené, že je to právě šéf JPMorgan, na koho federální úřady v nesnázích spoléhají.

Když celé bankovnictví před patnácti lety stálo na pokraji kolapsu, byl právě on jedním z hrstky vrcholných manažerů Wall Street, kteří se spolu s řediteli Bank of America a Wells Fargo snažili vystupovat jako zachránci.

Londýnská velryba

Přesto i JPMorgan občas postihly skandály - zdaleka nejzávažnějším byl patrně ten s obchodováním s „londýnskou velrybou“ v roce 2012, kdy banka přišla o více než 6 miliard dolarů. Při investicích do vysoce rizikových derivátů banka ignorovala vlastní vnitřní nařízení a oklamala investory. O ztrátách věděli šéfové banky včetně jejího výkonného ředitele Jamie Dimona, ale tajili je a snižovali jejich závažnost.

Hlavním viníkem byl obchodník Bruno Iksil, zvaný Londýnská velryba, jehož obchody v Londýně nabyly takových rozměrů, že otřásaly celosvětovými trhy s úvěry a korporátními dluhopisy. Ze skandálu však vyšla JPMorgan včetně jejího šéfa postupně ještě silnější.

Agentura Reuters připomíná, že JPMorgan od roku 2021 převzala už více než 30 společností a souhrnná hodnota transakcí přesahuje pět miliard dolarů. A nyní se celkem 84 poboček zkrachovalé banky First Republic od 1. května otevírá už s názvem JPMorgan.

Ministr? Děkuji, nechci…

Během Obamovy administrativy byl Dimon skloňován i jako možný veřejný činitel. Miliardář a slavný investor Warren Buffett navrhl v roce 2012 prezidentu Baracku Obamovi, aby se Dimon stal ministrem financí. V roce 2016, poté, co se objevily zvěsti, že by ho nově zvolený prezident Donald Trump mohl na tuto pozici navrhnout, však Dimon Trumpově týmu sdělil, že o pozici nemá zájem.

Šedovlasý charismatický bankéř je známý také svým aktivismem v sociálních a politických otázkách. Ve svých projevech často zdůrazňuje důležitost vzdělání, zdravotní péče a sociálního zabezpečení. Je také známý svou kritikou bankovní regulace a upozorňuje na negativní dopad, který může mít nadměrná regulace na americké hospodářství.

V roce 2014 byla Dimonovi diagnostikována rakovina hrtanu, ale podařilo se mu úspěšně uzdravit. I přesto, že byl v průběhu léčby mimo službu, stále zůstal výkonným ředitelem JPMorgan a banku řídil na dálku z domova.

Během své bohaté kariéry Dimon pracoval v několika významných bankách, včetně American Express, Citigroup a Bank One. Je pověstný také svým přímým a otevřeným stylem vedení, který se projevuje například tím, že má málo asistentů a často komunikuje přímo se zaměstnanci.

Reklama

Doporučované