Hlavní obsah

Zlato pro blázny a recese za rohem, šéf JPMorgan Chase vidí budoucnost bledě

Foto: Profimedia.cz

Jamie Dimon, generální ředitel JPMorgan Chase.

Reklama

Jamie Dimon, generální ředitel jedné z největších světových bank JPMorgan Chase, varuje před mírnou až tvrdou recesí kvůli zvyšování sazeb americkou centrální bankou. A znovu také připomněl svůj negativní postoj ke kryptoměnám.

Článek

Šéf vlivné americké investiční banky JPMorgan Chase prohlásil, že ekonomika Spojených států by mohla být bolestivě zasažena. Důvodem je podle něj současná měnová politika americké centrální banky (Fed), která pokračuje se zvyšováním úrokových sazeb ve snaze srazit vysokou inflaci. Uvedl to tento týden v rozhovoru pro zpravodajskou CNBC.

„Sazby jsou nyní na cestě k pěti procentům. Když se podíváte dopředu, může být americká ekonomika celkem jednoduše vykolejena, což může způsobit mírnou až tvrdou recesi,“ uvedl. Hlavní úroková sazba Fedu se nyní nachází v rozmezí 3,75 až čtyři procenta. Už v příštím týdnu ale dojde k jejímu dalšímu navýšení. Zvyšování sazeb je totiž nejpoužívanější zbraní centrálních bank v boji s inflací, na druhou stranu ale tlumí ekonomiku.

Právě před pravděpodobným poklesem ekonomiky varuje šéf banky JPMorgan Chase již několik měsíců. Podle uniklé zvukové nahrávky ze začátku letošního roku Dimon svým nejbohatším investorům řekl, že podle něj existuje 90procentní pravděpodobnost, že USA směřují k recesi, píše list New York Post.

Na titulní stránky novin se Dimon dostal také v červnu, když varoval před hrozícím ekonomickým „hurikánem“. Uvedl, že faktory včetně ruské invaze na Ukrajinu, kterou přirovnal k nové studené válce, a masivního zpřísnění měnové politiky ze strany amerického Fedu, mohou vyvolat znatelný útlum ekonomiky.

Krypto je zbytečné

Dimon si však své nejpeprnější komentáře možná už tradičně schoval směrem ke kryptoměnám. V návaznosti na kolaps kryptoměnové burzy FTX je označil za „naprosto okrajovou show“ a dodal také, že jsou zcela zbytečné.

Americký bankéř, jehož čisté jmění magazín Forbes odhaduje na 1,6 miliardy dolarů (téměř 37 miliard Kč), útočí na bitcoin opakovaně a celou oblast kryptoměn označuje za „decentralizované Ponziho schéma“ či „zlato pro blázny“.

Do ostré kritiky vůči kryptoměnám se pustil už během zářijového výstupu v americkém Kongresu. „Představa, že kryptoměny jsou dobré pro každého, je neuvěřitelná,“ řekl tehdy na adresu příznivců kryptoměn. Poukázal také na jejich časté využívání při hackerských útocích, obchodování se sexem či praní špinavých peněz.

Banka se kryptu nevyhýbá

Samotná banka JPMorgan Chase však i přes negativní postoj svého šéfa razí ke kryptoměnám odlišný postoj. Loni v létě se stala první významnou světovou bankou, která dala zelenou spolupracujícím finančním poradcům, aby svým klientům, jimž spravují majetek, poskytli přístup ke kryptoměnovým fondům.

Tento krok následoval po oznámení, že velký počet klientů banky spatřuje kryptoměny, včetně bitcoinu, jako třídu aktiv. Ředitelka společnosti pro správu aktiv a majetku Mary Callahan Erdoesová v té době uvedla, že banka umožní klientům vložit své peníze tam, kam chtějí investovat, tedy i do kryptoměn.

Generální ředitel Dimon však odhadoval, „že to nedopadne dobře“. Vysokou popularitu kryptoměnového sektoru opakovaně označil za horší než tulipánovou horečku v Holandsku v 17. století. Ta se často používá jako názorná ukázka toho, jak absurdních rozměrů může dosáhnout lidská touha po snadném zbohatnutí. V Holandsku se symbolem dobré investice staly právě tulipány.

Pokud se tedy přesuneme do současné doby, situace se razantně změnila. Šestašedesátiletý Dimon to vysvětluje tím, že přestože on sám je ohledně kryptoměn nadále velmi skeptický a bitcoin považuje za bezcenný, poptávka po kryptoměnách ze strany klientů banky je silná.

21 milionů?

Dimon rovněž zpochybňuje klíčový základ bitcoinu - limit 21 milionů mincí, tedy celkové množství bitcoinů, které bude uvolněno do oběhu. Tvrdí, že tato kryptoměna ve finále nemusí být množstvím omezena. Tento počet přitom není nějakým slibem vývojářů. Jedná se o limit, který je zabudován přímo do bitcoinového protokolu – souboru pravidel, která definují, co vlastně bitcoin je.

„Jak víte, že to skončí na 21 milionech? Četli jste všichni algoritmy? Vy tomu všichni věříte? Já nevím, vždycky jsem byl k takovým věcem skeptik,“ řekl Dimon podle Yahoo Finance na akci Institutu pro mezinárodní finance pořádané v loňském říjnu. Jeden bitcoin stál v tu dobu asi 60 tisíc dolarů (přibližně 1,38 milionu Kč), ale za několik týdnů jej čekal bolestivý pád až na současných necelých 17 tisíc dolarů.

Přitom ještě loni na podzim analytici JPMorgan Chase pro letošní rok počítali s jeho dalším posilováním. Do budoucna dokonce nevyloučili ani růst směrem k úrovni 146 tisíc dolarů za jeden bitcoin, jak banka předpovídala na začátku roku 2021. To však bylo v době, kdy na finančních trzích vládl velký optimismus a na vyšší hodnoty stoupaly společně s bitcoinem i akciové trhy.

Nutno ovšem podotknout, že analytici banky začátkem loňského září zároveň investory varovali před budoucí vysokou volatilitou (prudkými cenovými výkyvy) kryptoměn. A tento scénář se v letošním roce rozhodně potvrzuje.

Reklama

Doporučované