Hlavní obsah

Miliardář Krsek koupil německou Medifu. Bude vyrábět operační sály

Foto: BHM Group, Seznam Zprávy

Tomáš Krsek.

Reklama

BHM Group byznysmena Tomáše Krska koupila do své medicínské větve německou firmu Medifa, která vyrábí zařízení do operačních sálů.

Článek

Skupina BHM miliardáře Tomáše Krska postupně skupuje výrobce zařízení, která se používají v nemocnicích na operačních sálech. Cílem je dodávat operační sály na klíč.

„BHM rozšířila svou MedTech část o německou značku Medifa, která má čtyřicetiletou historii. Propojením této firmy s našimi společnostmi Famed, Alvo a Block jsme se stali jedním z nejvýznamnějších evropských hráčů v oboru zařízení pro operační sály,“ uvedl pro SZ Byznys generální ředitel BHM Group Jan Černý.

Medifa vyrábí například mobilní operační stoly, chirurgické příslušenství, mobilní karbonové operační stoly a operační světla. Firma je střední velikosti. Její obrat se pohybuje kolem půl miliardy korun.

Společnosti medicínské části BHM Group v současnosti generují konsolidované roční tržby ve výši 160 milionů eur (3,7 miliardy korun) a zaměstnávají přes tisícovku lidí. Patří do ní inženýrinková a výrobní firma Block z Valašského Meziříčí, která dodává operační sály a čisté prostředí především pro farmaceutický průmysl. Dále německá Köttermann, která vyrábí nábytek pro laboratoře. A také původně polští výrobci Alvo a Famed, kteří vyvážejí do řady evropských států.

„Je to rostoucí obor, ale velmi náročný, protože každým rokem se zpřísňují předpisy a standardy. Chceme být schopni postavit pro zákazníky celý operační sál. Navrhnout ho, vyrobit, dát do něj zařízení a propojit ho jednotným softwarem, který je vysoce spolehlivý,“ dodává Černý.

Proti největším světovým hráčům chce BHM konkurovat nižší cenou a také flexibilitou, kdy dokáže operační sály přizpůsobit jednotlivým nemocnicím. Pokračuje také v dalším sjednocováním menších výrobců. „Aktuálně jednáme o dalších dvou akvizicích v Německu. Jsou to menší, ale velmi sofistikované firmy, především z pohledu softwarových řešení, ve kterých vidíme velký prostor k růstu,“ říká Černý. Akvizice jsou financovány z prostředků majitele BHM Group Tomáše Krska.

BHM group je soukromá investiční společnost založená a majoritně vlastněná Tomášem Krskem, jehož majetek pochází ze strojírenské skupiny Škoda Transportation. Podniká ve větrné energetice, nemovitostech, zdravotnictví či energetice.

Reklama

Související témata:
Jan Černý (podnikatel)

Doporučované