Hlavní obsah

Komentář: Trh nemovitostí ožívá, levnější hypotéky přilákaly váhající zájemce

Adam Greguš
Analytik JRD Group
Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

O tom, že trh nemovitostí ožívá, se hovoří už pár měsíců. Lepší nálada panuje na trhu i ve společnosti a přání developerů či realitních agentů se naplňují. Současný stav v komentáři popisuje analytik společnosti JRD Adam Greguš.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starší nemovitosti v Praze (Prahu zmiňuji zvlášť, protože je to velmi specifický trh) nalezly po téměř 10% propadu začátkem roku 2023 dno nabídkových cen, kdy byla na úrovni přibližně 120 000 korun za metr čtvereční. Od té doby si dosud připsaly osmiprocentní zhodnocení. Propad na trhu pražských novostaveb nebyl tak výrazný. Pohyboval se na úrovni necelých čtyř procent, trval pouze do září 2023 a ceny kulminovaly na úrovni 150 000 korun za metr čtvereční. Od té doby si ceny připsaly mírný růst na úrovni jednoho procenta.

Z celorepublikového hlediska vzrostly za poslední rok prodeje starších bytů o 49 % a ve vybraných krajských městech (ne všude) dochází po korekci cen již k mírnému růstu v řádech nižších jednotek procent.

Hypoteční objemy jako indikátor oživení

Oživení trhu nemovitostí potvrzuje i hypoteční trh. Objem nově poskytnutých úvěrů v období od března 2023 do února 2024 dosáhl 136 miliard korun. Za stejné předchozí období (od 03/2022 do 02/2023) to přitom bylo jen 127 miliard. Jsme tak svědky téměř osmiprocentního meziročního nárůstu.

Navíc jen za první dva měsíce letošního roku poskytly banky nové hypotéky za 24 miliard korun. Ve stejném období roku 2023 to bylo jen 12 miliard, zaznamenali jsme tak 100% nárůst! Největší vliv na oživení hypotečního a v souvislosti s tím i nemovitostního trhu mají postupně se snižující úrokové sazby. Více lidí dosáhne na hypotéku, a to se samozřejmě odráží v poptávce po nemovitostech. Roli hraje i efekt odložené poptávky.

Lidé odkládající nákup nemovitosti se postupně vrací na trh. Důležitá je i určitá adaptace na prostředí vyšších sazeb, kdy lidé zjistili, že je výhodnější koupit byt se slevou za vyšší úrok a splátky a hypoteční úvěr v co možná nejkratší době refinancovat za příznivější sazby. V neposlední řadě mělo na oživení trhu vliv i zrušení limitů DTI a DSTI, i když pochopitelně ne tak významný jako snižující se úrokové sazby.

Co bude dál?

Mám za to, že letošní rok si z hlediska objemu prodejů a transakcí připíše 30–50% růst. Ostatně i v JRD pozorujeme letos výrazné oživení prodejů, které ve srovnání se začátkem roku 2023 vzrostly dokonce o 100 %.

Z hlediska cen budeme nyní svědky meziroční stagnace až mírného růstu. Cenový propad, který jsme na trhu zaznamenali v roce 2023, totiž bude v roce 2024 dorovnán, a průměrné ceny se tak dostanou na stejnou nebo mírně vyšší úroveň než v roce 2023, byť v meziměsíčním pohledu nebo meziročním srovnání měsíců bude již k růstu cen docházet. S blížícím se koncem letošního roku očekávám, že hypotéky, a tím pádem i trh nemovitostí, naberou díky snižujícím se sazbám ČNB setrvačný růst, a rok 2025 by si již mohl připsat čistý kladný růst cen nemovitostí.

A jak dál s nákupy nemovitostí? První nejlepší moment na nákup nemovitostí máme dávno za sebou, byl před 10 lety. Ale druhý nejlepší moment je právě nyní. Ano, úrokové sazby půjdou dolů, ale pravděpodobně se již nedostanou pod tři procenta. Vyčkávat tak na významně lepší sazby nedává smysl zejména s ohledem na fakt, že ceny nemovitostí opět mírně porostou.

Reklama

Doporučované