Hlavní obsah

Okradení bankéři mají místo niklu sklad plný pytlů s kamením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dreamsquare, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nepříjemnou zprávu musela minulý týden bance JP Morgan předat Londýnská burza kovů. Ukázalo se totiž, že několik desítek tun niklu, o kterých si banka myslela, že je vlastní, jsou ve skutečnosti spousta pytlů naplněných kamením.

Článek

Místo niklu kamení. Takové překvapení čekalo minulý týden zaměstnance skladu v nizozemském Rotterdamu, když chtěli ověřit váhu zásob niklu, který u nich skladovala americká banka JP Morgan.

Pytle, ve kterých mělo být uloženo 54 tun niklu, byly místo kovu naplněné obyčejným kamením. Kdyby byly plné niklu, měly by hodnotu 1,3 milionu dolarů a představovaly by 0,14 % zásob niklu, které Londýnská burza kovů skladuje, informuje agentura Bloomberg.

Londýnská burza kovů záměnu poprvé oznámila minulý pátek, více detailů se však na povrch dostalo až tento týden. Banka JP Morgan pytle s „niklem“ zakoupila už před několika lety, zjistil deník Wall Street Journal. Že je v nich pouze kamení, pravděpodobně vůbec netušila.

Co je to nikl

  • Nikl (Ni) je stříbrno bílý, feromagnetický kov, který je v přírodě poměrně běžný. Vyskytuje se v rudách, nebo jako ryzí kov, často v zemské kůře nebo na dně oceánu.
  • Využívá se k výrobě slitin, galvanických článků, k ochraně jiných kovů před korozí nebo jako katalyzátor.

Sklad v Rotterdamu podle deníku vlastní společnost Access World, která bude pravděpodobně nést finanční břemeno, které se se záměnou pojí. Za uložené zásoby je totiž zodpovědná. Společnost aktuálně provádí inspekci všech pytlů s niklovými briketami, na kterou si najala externí inspektory.

Na falešný nikl nedávno narazila také společnost Trafigura Group, která obchoduje s komoditami. Ta čelí ztrátám ve výši více než půl miliardy dolarů poté, co zjistila, že náklad kovů, který nakoupila, neobsahoval nikl, ale jiné nehodnotné materiály.

Reklama

Související témata:

Doporučované