Hlavní obsah

Omnipol získal záruku na vývoz 12 letounů L-39NG do Vietnamu

Foto: Aero Vodochody

Letoun L-39NG.

Reklama

O podpisu smlouvy na dodávku letadel s vietnamským ministerstvem obrany informoval Omnipol letos v únoru.

Článek

Česká zbrojařská společnost Omnipol získala od státní pojišťovny EGAP záruku pro vývoz 12 proudových letounů L-39NG do Vietnamu, píše deník E15. Vývozu strojů tak už nic nebrání. Zakázka má podle deníku hodnotu téměř deset miliard korun. Letoun L-39NG vyrábí společnost Aero Vodochody, kterou Omnipol spoluvlastní a je strategickým partnerem projektu L-39NG. Většinovým vlastníkem Aera je společnost HSC Aerojet, kterou ovládá maďarský finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

O podpisu smlouvy na dodávku letadel s vietnamským ministerstvem obrany informoval Omnipol letos v únoru. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Kromě pořízení tuctu strojů smlouva zahrnuje také přeškolení pilotů, výcvik instruktorů, zaškolení mechaniků, dodávku náhradních dílů a další.

Státní exportní pojišťovna EGAP nyní Omnipolu pojistila bankovní záruky, potvrdil šéf představenstva pojišťovny Jan Procházka. „Podpoření vývozu nového modelu letounu je pokračováním bezmála třicetileté spolupráce, během níž český letecký průmysl s pojištěním EGAP dodal své stroje, náhradní díly a služby do řady zemí několika kontinentů,“ řekl Procházka E15. Pojištění zakázky pro Vietnam je podle Procházky něj z největších současných obchodních případů EGAP.

Pro prvního zákazníka z ciziny má už Aero v pokročilé fázi montáže pět strojů. „Rozjezd sériové výroby nového letounu běží podle plánu,“ řekl E15 mluvčí firmy Tobiáš Tvrdík.

L-39NG je cvičný proudový letoun, který může plnit i roli lehkého bitevníku. Od minulého roku má typový certifikát potvrzující, že je způsobilý k mezinárodnímu letovému provozu a splňuje bezpečnostní požadavky. Kromě Vietnamu už o tento stroj projevil zájem například Senegal.

Letadlo vyvinula a vyrábí společnost Aero Vodochody, která je největším výrobcem letecké techniky v Česku a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. Firma se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizaci civilních a vojenských letadel. Součástky dodává také jiným výrobcům letadel, včetně společnosti Airbus.

Většinový podíl v Aeru Vodochody patří od konce září společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol. Koncem listopadu server Seznam Zprávy uvedl, že Aero Vodochody má v zástavě maďarská státní rozvojová banka MFB Hungarian Development Bank, která na koupi firmy novým většinovým majitelům půjčila 150 milionů eur, v přepočtu zhruba 3,8 miliardy korun. Pokud by majoritní majitel Aera nezvládl půjčku splácet, jeho podíl ve firmě by připadl rozvojové bance.

Reklama

Doporučované