Hlavní obsah

Vlna Ukrajinců hledajících práci teprve přijde, podvodníci ale už čekají

Foto: fizkes, Shutterstock.com

České firmy shánějí IT pracovníky, ale i řemeslníky a dělníky.

Reklama

Na český trh práce míří desetitisíce nových potenciálních zaměstnanců z Ukrajiny. A ty teď české firmy potřebují. Lidé shánějící práci si ale musí dávat pozor na podvodné agentury nabízející práci za méně, než je minimální mzda.

Článek

Trh práce v Česku čelí dlouhodobému nedostatku pracovní síly. Jak v minulosti řekl pro Seznam Zprávy například hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil, krátkodobým řešením by byla pomoc zahraničních pracovníků. A právě ti teď přicházejí z Ukrajiny. Už se ale začínají objevovat i lidé, kteří se snaží využít zoufalé situace válečných uprchlíků.

Pracovní agentury se v současnosti zaměřují především na pomoc ukrajinským ženám s dětmi, které utíkají před válkou. Největší zájem je podle marketingové ředitelky personální agentury Grafton Recruitment Jitky Součkové o balíčky zaměstnání s ubytováním. „Od začátku války jsme takto zaměstnali více než 200 ukrajinských žen, které jsme spolu s jejich dětmi i ubytovali, a zajišťujeme další kapacity a možnosti,“ vysvětluje. Dalších 300 pracovních nabídek zatím čeká na obsazení.

Kde je o nové pracovníky největší zájem

Největší uplatnění nacházejí tradičně Ukrajinci na méně kvalifikovaných pozicích ve výrobě, logistice a stavebnictví, které nejsou pro české pracovníky dostatečně atraktivní, shrnuje Součková. Místo si ale najdou i na více kvalifikovaných, řemeslnických pozicích. Jsou to například svářeči, zámečníci nebo elektromontéři. Těch je u nás dlouhodobý nedostatek.

Velký zájem bude ale také o kvalifikované pracovníky se znalostí jazyků, nejčastěji v odvětví IT nebo financí a HR. „Například dle asociace ABSL obor podnikových služeb v letošním roce plánuje nabrat až 15 tisíc nových zaměstnanců s různými jazykovými kombinacemi,“ řekl ředitel asociace Jonathan Appleton.

Úřady jsou aktuálně hrozně přetížené. Lidé, kteří přicházejí, si v první fázi snaží zařídit administrativu, poté ubytování a pak teprve koukají po práci. Není to tedy tak, že by přišli a druhý den si hledali práci.
Jitka Součková, Grafton Recruitment

Výhodou pro tyto pracovníky podle něj bude, že pracovat jde i z domova, což bude jednodušší právě pro ženy s dětmi, o které zatím není komplexně postaráno. „Obor podnikových služeb je na Ukrajině velký, působí v něm téměř 200 tisíc lidí, nejčastěji s orientací na IT, a ti budou tedy moci pokračovat ve svém oboru u nás,“ dodává Appleton.

Nová rizika

V první řadě si nově příchozí musí zařídit potřebné dokumenty a eventuálně si zařídit bydlení. Obsazování pracovních pozic tak bude ještě nějakou dobu trvat. „Úřady jsou aktuálně hrozně přetížené. Lidé, kteří přicházejí, si v první fázi snaží zařídit administrativu, poté ubytování a pak teprve koukají po práci. Není to tedy tak, že by přišli a druhý den si hledali práci,“ vysvětluje Součková.

Jakmile se ale Ukrajinci začnou po práci shánět, měli by si dát pozor na nebezpečí, že se stanou obětí podvodníků, kteří se budou snažit jejich situace zneužít. Uprchlíci v naprosté většině neumějí česky a neznají ani podmínky a pravidla pro zaměstnávání v Česku. Ministerstvo práce a sociálních věcí pro ně proto například připravilo jakési základní desatero v jejich jazyce, které jim má pomoci.

Hrozbou pro ně mohou být hlavně zaměstnavatelé, kteří nabízejí nelegální práci za menší než minimální mzdu.

„Co se týče nekalých praktik v souvislosti se zaměstnáním občanů Ukrajiny, kteří k nám přicházejí v důsledku válečného konfliktu, nemá dosud inspekce práce evidovány konkrétní případy. Je tomu tak ale nepochybně i proto, že zapojení uprchlíků z Ukrajiny na českém trhu práce je zatím v počáteční fázi. Zda tedy obdobné případy nastanou, nelze vyloučit,“ popisuje Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Podvody dělají i nelegální zprostředkovatelé, kteří nemají licenci na agenturní zaměstnávání a ani ho nedělají.
Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup

Podle našich zdrojů už ale takové „lákavé nabídky“ existují. Vyskytují se například na Facebooku a nabízejí Ukrajincům práci za 50 korun na hodinu.

Taková práce je ale podle zákona klasifikována jako nelegální. Minimální hodinová mzda je v české republice 96,40 Kč. Personální agentury musí mít od MPSV udělenou speciální licenci, a jsou tak pod jejich kontrolou. A nově jsou za zákonnost a fér podmínky zodpovědné i firmy, které si pracovníky najaly přes agentury.

„Problém ale je u pracovníků, jejichž výkon práce není fixován na pevné, pravidelné místo. Máme indicie, že například ve stavebnictví, úklidových službách nebo lesnictví se kontroly provádějí velmi těžko,“ říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup.

Někteří zprostředkovatelé se pak snaží vyhnout kontrole, a tím i dohledu nad tím, jaké platy a podmínky vyplácejí a nabízejí.

„Podvody dělají i nelegální zprostředkovatelé, kteří nemají licenci na agenturní zaměstnávání a ani ho nedělají. Pracovníky do firem dodávají jako subdodavatelská firma, kterou si zákazník najme na vykonání nějaké služby, jako třeba příprava stavby, odvoz stavební sutě, zajištění logistického nebo výrobního procesu,“ popisuje Halbrštát.

I takovou práci ale v některých případech lze považovat za takzvané zastřešené agenturní zaměstnání, které je protiprávní. V takovém případě může dostat pokutu jak nelegální agentura, tak firma, která si její služby objedná.

Jak se v takovém případě bránit?

Už teď tak ministerstvo práce preventivně poskytuje informační materiály, které jsou k dispozici v krajských centrech pro pomoc uprchlíkům. Podle Augusty z MPSV se v centrech již pohybují speciální pracovníci, kteří mají za úkol pomáhat ukrajinským uprchlíkům a zároveň působí jako preventivní odrazování nesolidních osob, jež by se v centrech mohly snažit o nábor zaměstnanců.

Na „problémové“ agentury se již také zaměřuje Státní úřad inspekce práce, který již připravuje upravený plán svých akcí. Ten by se měl zaměřovat právě na rizika, jež hrozí ukrajinským migrantům při jejich vstupu na pracovní trh. Nový plán by měl upravovat zaměření i intenzitu kontrol agentur, vysvětlil Augusta.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované