Hlavní obsah

Elegance od pasu nahoru. Módní značky přizpůsobují oděvy videoporadám

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Módní návrháři si dávají záležet hlavně na horní části oděvu. Přizpůsobují modely práci z domova, kdy lidé dávají přednost upravenějšímu vzhledu hlavně v polovině od pasu nahoru, kterou zabírá kamera při videokonferencích.

Článek

Luxusní módní značky drží krok s dobou a přizpůsobují oděvy videokonferencím. V kolekcích, které byly představeny na milánském a londýnském týdnu módy, bylo patrné zaměření na část od pasu nahoru. Dominovaly jim detailní výstřihy a volné kalhoty.

Italská oděvní značka Prada přemístila své logo blíž k límcům a předvedla velké pláště stažené kolem ramen, které vypadají jako deka. Server BBC uvedl, že se Prada neinspirovala Zoomem, ale současným vztahem zákazníků k technologii. „Móda je o reakci na realitu,“ uvedla na virtuální módní přehlídce v Miláně hlavní návrhářka Prady Miuccia Prada. „Během uzavření jsem si uvědomila, jak důležité jsou technologie a jaké na nás mají dopady.“

Horní polovina oblečení se stala důležitější částí oděvu než polovina od pasu dolů. „Topy, tuniky a roláky se slavným logem značky umístěným přímo pod výstřihem určitě upoutají pozornost vašich kolegů na Zoomu,“ zhodnotila kolekci Jane McFarlandová, módní ředitelka The Sunday Times.

Hlavně ať je vidět logo

Móda prostřednictvím oděvních trendů odráží historii i ekonomiku. „Návrháři přemýšlejí o tom, jak žijeme. Proto se loga objevují na místech, kde jste je dosud neviděli,“ uvedla textilní expertka Lynne Colemanoná. Posunutí loga na viditelné místo je také dobrým způsobem, jak udržet značku v povědomí.

„Lidé chtějí stále vypadat profesionálně, zejména když pracují z domova. Nyní vidíme posun směrem k neformálnějšímu a uvolněnému vzhledu. Vytvořila jsem kašmírovou kolekci zaměřenou na domácí pohodlí a kousky, které mají výrazné barevné odstíny, zejména od ramen nahoru,“ uvedla módní návrhářka Valentina Karellasová. Navrhla šály, čepice a návleky na nohy, inspirované pobytem v domácí karanténě.

„Oblečení bylo vždy známkou stavu a společenského postavení, což se nyní těžko projevuje, když jsme přesunuli většinu svojí interakce do online prostředí,“ uvedla zakladatelka módní značky This Is Silk Sonal Keayová.

Keayová říká, že zaznamenala nárůst poptávky po svých hedvábných vlasových zábalech, které vypadají jako turban. Lidé je však nosí na videokonference.

Módní kritici také zaznamenali nárůst popularity šperků, zatímco prodej kabelek a obuvi klesá. Kvůli nošení roušek se rovněž propadl zájem o nové rtěnky, zato lidé více sahají po očním líčení, jako jsou řasenky, stíny, linky, umělé řasy a sady na úpravu obočí.

Oděvní průmysl kvůli pandemii utrpěl, protože lidé si uvědomili, že tolik nemusejí utrácet za formální oblečení. Předpokládá se, že kvůli uzavření obchodů letos poklesne celosvětový prodej luxusní módy zhruba o 35 procent.

Reklama

Doporučované