Hlavní obsah
Online

Na podrobnostech brexitu se lídři EU shodli za pět minut, finální text dohody o vystoupení chtějí mít do října

Jiří Hošek komentuje průběh summitu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

aktualizováno •

Pouhých pět minut trvalo dnes na summitu Evropské unie v Bruselu premiérům a prezidentům 27 zemí EU přijetí společného postoje k vývoji jednání o britském odchodu z evropského bloku.

Článek

Sedmadvacítka po včerejším zhruba devítihodinovém jednání o migraci předvedla rychlost v praxi. V 11:21 oznámil mluvčí Preben Aamann na Twitteru začátek diskuse o brexitu a v 11:26 jeho šéf Tusk tweetoval, že příslušné závěry byly schváleny.

Krátce před začátkem dnešní schůzky šéfů států a vlád zemí EU bez britské premiérky Theresy Mayové šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier řekl novinářům, že ačkoli jednání pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Barnier zároveň zdůraznil, že času na brexitové vyjednávání je už velmi málo.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky právě potřebu rychlého pokroku v jednáních nyní v závěrech zdůraznili a dali dohromady krátký čtyřbodový text.

Vyjednavači 27 zemí EU a Londýna by měli mít do říjnového summitu EU připraven finální text dohody o vystoupení Británie z evropského bloku na jaře 2019 tak, aby dokument mohl včas projít příslušným ratifikačním procesem. Text také na žádost Španělska připomíná potřebu vyřešit otázku Gibraltaru.

Paralelně by obě strany měly mít v říjnu k dispozici také text politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů, na které se ale prakticky ještě nezačalo pracovat. Poslední bod závěrů přitom upozorňuje členské státy, unijní instituce a další zainteresované subjekty, aby na všech úrovních zrychlily své přípravy na všechny možné výsledky brexitového vyjednávání.

Barnier dnes dopoledne připomněl, že se ale stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Po diskusi o vývoji jednání s Británií nyní ještě 27 premiérů a prezidentů čeká debata o reformě eurozóny.

S dohodou o migraci je většina lídrů států spokojená

V noci na pátek premiéři a prezidenti zemí EU schválili změny v přístupu EU k migraci. Kromě záměru zřídit pro migranty střediska na severoafrickém pobřeží se do závěrů dostal po italské hrozbě vetem také plán na podobná centra na území těch členských států, které se na takovém projektu dobrovolně chtějí podílet a dobrovolně by od Itálie migranty převzaly.

V centrech by se následně mělo rychle rozhodnout, zda konkrétní osoby mají nárok na azyl, nebo by se jako ekonomičtí migranti měli vrátit do svých zemí. Některé africké státy ale už odmítly, že by měly o podobná centra na svém území zájem. Spokojenost s výslednou dohodou projevil například český premiér Andrej Babiš, francouzský prezident Emmanuel Macron, slovenský premiér Peter Pellegrini, německá kancléřka Angela Merkelová a další. Dohodě nevěří například italský ministr vnitra Matteo Salvini.

  • Setkání lídrů zemí EU skončilo

    V Bruselu diskusí o reformách eurozóny skončil dnes krátce před 15:00 summit Evropské unie. Konec červnové Evropské rady, jejíž nejvýznamnější částí byla mnohahodinová diskuse šéfů států a vlád osmadvacítky o změně přístupu k migrační problematice, oznámil na Twitteru Preben Aamann, mluvčí Donalda Tuska.

    Premiéři a prezidenti se po diskusi o migraci, kterou protáhla italská hrozba veta závěrů jednání, rozešli až nad ránem. Posledním bodem programu pak byla debata o reformách eurozóny.

  • Morawiecki také označil závěry summitu za úspěch Visegrádu

    Spokojenost nad dosaženou dohodou o migraci vyjádřil také polský premiér Mateusz Morawiecki. „Nad ránem jsme uzavřeli dohodu, která je dobrá pro Polsko i celou Unii,“ uvedl na Twitteru a dodal, že „po více než dvou letech těžkých jednání, kontroverzí a tlaku všech 28 členů EU jednomyslně schválilo postoj Polska a Visegrádu“.

  • Barnier: Po brexitu chceme ambiciózní partnerství

    „Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu, tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech,“ poznamenal šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou „vyzobávat třešničky na dortu“, autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. „To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti,“ poznamenal Barnier s tím, že času je málo. „Jsem připraven pozvat britskou delegaci zpět do Bruselu už v pondělí,“ dodal.

  • Lídři 27 zemí EU se za pět minut shodli v pohledu na brexit

    Pouhých pět minut trvalo dnes na summitu Evropské unie v Bruselu premiérům a prezidentům 27 zemí EU přijetí společného postoje k vývoji jednání o britském odchodu z evropského bloku. Vyplývá to z vyjádření předsedy Evropské rady Donalda Tuska a jeho mluvčího Prebena Aamanna na Twitteru. Závěry připomínají především potřebu rychlého pokroku dalšího brexitového rokování.

  • Le Figaro: Babiš chce jasně ohraničenou Evropu s volným pohybem

    Francouzský deník Le Figaro otiskl rozhovor s českým premiérem Andrejem Babišem, který mimo jiné prohlásil, že Češi nejsou uvyklí multikulturalismu a že on sám si Evropu představuje jako jasně ohraničenou vesnici Astérixe a Obélixe - vesnici 27 států, kde konečně začne fungovat volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob. Poznamenal rovněž, že sankce proti Rusku nefungují.

  • Barnier: Jednání o brexitu pokročila, rozpory trvají a času ubývá

    Jednání Evropské unie a Londýna o britském odchodu z EU pokročila, ale dál trvají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Novinářům to řekl šéf evropského vyjednávacího týmu Michel Barnier při příchodu na dnešní bruselské zasedání prezidentů a premiérů 27 zemí evropského bloku, kteří mají - bez britského zástupce - hodnotit právě vývoj rozhovorů o brexitu.

  • Matteo Salvini slovům dohody nedůvěřuje, raději si počká na činy

    Italský ministr vnitra Matteo Salvini v reakci na dohodu uvedl, že „nedůvěřuje slovům“. „Teď si počkáme na konkrétní činy,“ řekl v rozhovoru poskytnutém rádiu Capital. „Dosud to tak bylo vždy. Všichni říkají: ‚Ať žije Itálie‘, ale pak platí Itálie sama,“ řekl předseda protiimigrační strany Liga. „Chceme vědět, jaké peníze a jaké síly nám budou k dispozici,“ dodal.

  • Orbán označil závěry summitu za úspěch Visegrádské čtyřky

    Visegrádská čtyřka (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) uspěla na summitu Evropské unie se svými návrhy, a Maďarsko se tak nestane zemí imigrace. Ve videu, které dnes ráno zveřejnil na svém facebookovém účtu, to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

  • Kalousek: Dohoda je nadějí, že se podaří udržet jednotnou EU

  • EU vyjádřila podporu rezoluce OSN k vyšetření sestřelení letu MH17

    Lídři států EU také potvrdili podporu rezoluci OSN k sestřelení letu MH17 nad územím Ukrajiny. EU vyzývá Rusko, které je podle týmu mezinárodních vyšetřovatelů zodpovědné za sestřelení civilního letadla, k plné spolupráci při objasňování faktů. Na palubě letounu bylo 298 lidí, všichni zemřeli.

  • Andrej Babiš vypíchl jako přínos dosavadních jednání, že „o kvótách už nikdo nemluví“

  • Summit EU podpořil kroky komise v obchodním sporu s USA

    Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie jednoznačně podporují kroky, kterými se Evropská komise rozhodla reagovat na nová americká cla na dovoz hliníku a oceli z Evropy. V závěrech, přijatých až v noci na dnešek po průtazích způsobených spory o migraci, summit upozorňuje, že rozhodnutí USA o clech nemůže být zdůvodněno obavami o národní bezpečnost. „EU musí odpovědět na všechny akce čistě protekcionistické povahy, včetně zpochybňování Společné zemědělské politiky (EU),“ stojí v závěrech červnového summitu Unie.

  • Na programu je dnes brexit a reforma eurozóny

    Začátek dnešního jednacího dne byl o dvě hodiny odložen právě proto, že diskuse lídrů o migrační problematice se protáhla do brzkého rána.

    Po diskusi o vývoji jednání s Británií čeká dnes ještě 27 premiérů a prezidentů debata o reformě eurozóny.

  • Mayová čeká zrychlení rozhovorů o brexitu, EU27 to probere dnes

    Britská premiérka Theresa Mayová předpokládá zrychlení rozhovorů o odchodu své země z EU a budoucí podobě vzájemných vztahů brzy poté, co Londýn zveřejní svou vizi toho, jak si tuto budoucnost představuje.

    „Zdůrazňovala jsem, že chceme dohodu, která bude přínosem pro Británii i naše evropské partnery. Společně si můžeme vzájemně podpořit naši prosperitu i bezpečnost,“ uvedla šéfka britské vlády.

    Vyjednavači 27 zemí EU a Londýna by měli mít do říjnového summitu EU připraven finální text dohody o vystoupení Británie z evropského bloku na jaře 2019 tak, aby dokument mohl včas projít příslušným ratifikačním procesem. Paralelně by obě strany měly mít v říjnu k dispozici text politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů, na které se ale prakticky ještě nezačalo pracovat.

    Krátké čtyřbodové závěry, které připravili diplomaté pro dnešní „brexitovou“ část červnového summit EU, připomínají i potřebu vyřešit otázku Gibraltaru. Na zařazení této zmínky trvalo podle diplomatů Španělsko.

  • EU chce posilovat obranyschopnost, například postaví tým pro boj s dezinformacemi z Ruska

    Lídři zemí EU se shodli na nutnosti zvyšovat obranyschopnost Evropy, větší spolupráci s NATO nebo potřebě bránit se proti hybridním hrozbám. Plyne to ze závěrů červnového summitu, které byly přijaty dnes nad ránem. Závěry obsahují například zmínku o kybernetické obraně či o boji s dezinformacemi. EU chce podle textu poskytnout odpovídající mandát a zdroje pro specializovaný tým, který se zaměřuje na rozkrývání záměrného šířených nepravdivých informací Ruskem. Unie také potvrdila svůj záměr bojovat proti používání jaderných a chemických zbraní.

  • Euro zpevňuje, reaguje na zprávy o dohodě na summitu EU

    Euro dnes na devizových trzích v Asii zamířilo vzhůru, k dolaru přidává asi 0,7 procenta na 1,1645 USD. Jednotná evropská měna tak reaguje na zprávy, že summit Evropské unie v Bruselu skončil po maratonu jednání dohodou, a to včetně otázek ohledně migrace.

  • Země EU se na summitu dohodly prodloužit sankce proti Rusku

    Představitelé členských států Evropské unie se na summitu v Bruselu dohodli, že o další půlrok prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku. S odvoláním na unijní činitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Rozhodnutí o sankcích má být formálně potvrzeno v nadcházejících dnech.

Reklama

Hlavní zprávy