Hlavní obsah

Nejen válka a inflace. 10 čísel, která formovala rok 2022

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Seznam Zprávy vybraly deset nejdůležitějších čísel za rok 2022.

Reklama

Rok 2022 přinesl mnoho událostí jak na domácí, tak světové scéně. Připomeňme si některé z nejdůležitějších událostí roku v číslech.

Článek

Počet dnů od začátku ruské invaze na Ukrajinu

Brzy ráno 24. února ruská vojska napadla Ukrajinu a přerušila tak období míru v Evropě. Ruský útok se v první fázi soustředil na ostřelování prakticky celého ukrajinského území a dobytí hlavního města Kyjeva.

Poté, co se Ukrajinci dokázali s přispěním západním zemí prvotní agresi ubránit, se ruské snahy přesunuly na východ země. Kvůli konfliktu zemřely tisíce lidí, přesná čísla ovšem nejsou známá. Odhady se pohybují od jednotek tisíc až po statisíce, a to jak mezi vojáky, tak mezi civilisty.

Ruská agrese navíc vyvolala obrovskou emigrační vlnu a donutila Ukrajince opustit své domovy. V absolutních číslech přišlo nejvíce uprchlíků do Polska, v přepočtu na počet obyvatel ale nejvíce Ukrajinců přijala Česká republika.

Nejvyšší meziroční hodnota inflace

V září 2022 vystoupala meziroční inflace na rovných 18 procent. Výraznější nárůst cen začal už v druhé polovině roku 2021, od ledna tohoto roku začala inflace dokonce překonávat svá dlouholetá maxima.

Vyšší inflace byla v historii samostatného Česka jen na začátku 90. let. Letos v lednu se dotkla 10 procent, od února už nižší než dvojciferná nebyla. Prozatímní vrchol statistici počítají v září.

Nejvyšší cena elektřiny na burze

Motorem vysoké inflace byly v roce 2022 hlavně ceny energií. Právě na pomoc s placením vysokých účtů za elektřinu a plyn se soustředila finanční pomoc vlád po celé Evropě. Česká vláda původně chtěla pomáhat hlavně přes úsporný tarif, nakonec se rozhodla ceny energií zastropovat.

Na konci srpna 2022 vystoupala cena elektřiny na téměř tisíc eur za megawatthodinu. Vůbec nejdražší byla 26. srpna, kdy ji obchodníci nakupovali za 984 eur za megawatthodinu.

V tolika letech zemřela královna Alžběta II.

8. září 2022 zemřela nejdéle vládnoucí britská panovnice. Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 a původně se vůbec neměla stát královnou. Abdikace jejího strýce ale posunula na trůn krátce před druhou světovou válkou jejího otce Jiřího VI.

A když král zemřel už v 56 letech, stala se Alžběta královnou. Tenkrát jí bylo pouhých 25 let. Na trůnu následně strávila 70 let a 214 dní, o sedm let tak překonala do té doby nejdéle vládnoucí britskou panovnici, královnu Viktorii.

Alžbětin syn, král Karel III., na trůn čekal více než 70 let. Ve svých 73 letech se stal nejstarším britským monarchou, který se stal králem.

Počet aplikovaných vakcín proti covidu-19

V roce 2022 se očkování proti covidu-19 definitivně rozšířilo do celého světa. Mezi jednotlivými kontinenty ale stále jsou velmi velké rozdíly. V absolutních číslech vede Asie s téměř 9 miliardami dávek.

V přepočtu na populaci ale nejvíce vakcín podali v Austrálii a Jižní Americe. V obou měřítcích je na tom nejhůře Afrika.

Díky vysokému počtu aplikovaných vakcín a charakteristice varianty omikron se po dvou letech uvolnila většina proticovidových opatření.

Počet lidí na planetě

Přesně v polovině listopadu dosáhl počet lidí na světě osmi miliard. Šesti miliard přitom světová populace dosáhla v roce 1999, další miliardu přidala v roce 2011. A dalších 11 let trvalo, než přibyla další miliarda. Ještě před sto lety přitom na světě bylo o šest miliard lidí méně.

Odborníci ale nepředpokládají, že by takový růst měl pokračovat. Nejvíce lidí na světě bude okolo roku 2050, pak by měl přijít pokles.

Množství peněz, které Elon Musk zaplatil za Twitter

Nejbohatší člověk světa letos rozšířil své portfolio o jednu z největších sociálních sítí. Na Muskovy kroky reagovaly trhy prudkým propadem akcií Tesly. Mezi investory totiž panuje obava, že se bude věnovat více Twitteru než řízení automobilky.

Původně chtěl šéf automobilky Tesla koupit jen devítiprocentní podíl, na jaře se rozhodl sociální síť koupit celou. I když si to v létě zase rozmyslel, nakonec přece jen na konci října sociální síť odkoupil a začal řídit.

Jako jeden z cílů si dal americký podnikatel dostat sociální síť do lepších ekonomických čísel. Musk podle New York Times řekl, že chce do roku 2028 zvýšit tržby Twitteru pětinásobně.

Váha Teleskopu Jamese Webba

Vesmírný dalekohled Jamese Webba, spíše známý jako Webbův teleskop, je vesmírný dalekohled, který se stal nástupcem známého Hubbleova teleskopu. Vyvinula ho americká NASA ve spolupráci s Evropskou a také Kanadskou kosmickou agenturou.

Spuštění a činnost teleskopu je dalším milníkem v objevování vesmíru. Odstartoval na konci roku 2021, plně pracovat ale začal až 24. ledna 2022. Webbův dalekohled je navržený tak, aby se mohl dívat výrazně hlouběji do vesmíru než Hubbleův teleskop. První snímky NASA zveřejnila v červenci.

Pokud vás zajímá Webbův teleskop detailněji, pusťte si červencovou epizodu podcastu stopáž.

Množství peněz, které utratil Katar za mistrovství světa ve fotbale

Poprvé v listopadu a prosinci, poprvé na Blízkém východě. Letošní mistrovství světa ve fotbale hostil Katar, který pořadatelství získal za kontroverzních okolností. Volbu Kataru měla doprovázet korupce, za chybu udělit šampionát Kataru označil i bývalý šéf FIFA Sepp Blatter.

I přes všechny pochybnosti nakonec Katar mistrovství světa skutečně uspořádal. Stát o velikosti Středočeského kraje musel vybudovat kompletně novou infrastrukturu včetně fotbalových stadionů. Při stavbě zemřelo asi 6500 dělníků a katarský šampionát se stal jednoznačně nejdražším mistrovstvím světa ve fotbale v historii.

Počet let, po kterých jsme získali medaili na MS v hokeji

Ještě nikdy nemusela česká hokejová reprezentace čekat tak dlouho na zisk medaile na velké akci. Po propadáku na letošní zimní olympiádě se hokejový svaz rozhodl změnit trenéra. Filipa Pešána nahradil Fin Kari Jalonen.

Tým posilněný o hvězdného Davida Pastrňáka v semifinále nestačil na Kanadu, v zápase o bronz ale otočil zápas s USA a po výhře 8:4 se radoval z bronzových medailí. Kapitán Roman Červenka byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje, dostal se i do All Star týmu.

Poznámka: Po najetí na body se zobrazí informace o šampionátu. V roce 2020 se mistrovství světa nekonalo z důvodu pandemie covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované