Hlavní obsah

Děti během pandemie zlenivěly, polovina ztloustla. Návrat ke sportu je těžký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

43 % dětí v anketě uvedlo, že byl pro ně návrat ke sportu po skončení lockdownu obtížný. Ilustrační foto.

Reklama

Děti kvůli pandemii koronaviru musely omezit sport a návrat k němu jim přijde obtížný. Každé druhé přiznává, že během covidu přibralo, což může mít zásadní vliv na jejich zdraví. Dvě třetiny dětí jsou navíc nyní línější.

Článek

Koronavirus, který v Česku na dlouhé měsíce uzavřel školy i veškeré kroužky, měl silný dopad na sportování dětí. Vyplývá to ze sondy společnosti Generali Česká pojišťovna, které se účastnilo přes tisíc českých dětí a teenagerů. Data ukazují, že 38 procent jich sportuje méně než před začátkem pandemie. U třetiny dotázaných se míra sportu nezměnila, přes 28 procent jich sportuje více.

Pro 22,5 procenta dětí byl sice návrat ke sportu po uvolnění opatření snadný a ihned začaly znovu sportovat, dvě pětiny z těch, které se zúčastnily sondy, však uvedly, že pro ně bylo obtížné se ke sportování vrátit. Na vině může být i to, že zlenivěly. Nárůst lenosti pociťuje 65 procent dětí.

Tento trend potvrzuje výpověď jedné z respondentek. „Během pandemie jsem dost zlenivěla a kašlala na sport. Musela jsem toho sakra dost dohánět, ale díkybohu už jsem teď zpátky ve starých kolejích a to, čím jsem si prošla, mě posunulo dost nahoru, nejen po fyzické stránce, ale i po psychické,“ uvedla dívka v anonymní anketě.

46 procent dětí a dospívajících je pak přesvědčeno, že jejich fyzická kondice se během covidu-19 zhoršila.

Razantní omezení kroužků často děti od sportu odradilo: více než dvě stě respondentů uvedlo, že museli skončit se svým oblíbeným sportem. Snížený zájem Seznam Zprávám potvrdil i Jiří Reichl, mluvčí České obce sokolské, tělocvičného spolku s více než 150 tisíci členy.

„Jen za poslední covidový rok nám do nových ročníků nenastoupilo tradičních 6 000 nových členů, zejména v kategorii žactvo, tedy děti, které si ještě nestihly vybudovat pevné vazby s kamarády a neznají potěchu ze společných zážitků v Sokole,“ říká Reichl. Jak dodal, jejich spolek vliv covidu na sportování dětí vnímá velmi výrazně.

Obezita, problém budoucnosti

Snížení sportovních aktivit u dětí rovněž ovlivnilo jejich hmotnost. Každé druhé dítě uvedlo, že během pandemie přibralo. Problém s dětskou nadváhou a obezitou popsal pro Seznam Zprávy i obezitolog Zlatko Marinov z Dětské obezitologické ambulance Fakultní nemocnice Motol, který je přesvědčen, že koronavirus způsobil krizi dětské obezity.

„V posledních měsících počet dětí s nadváhou a obezitou enormně narůstá. Podle průzkumu praktických dětských lékařů došlo k desetiprocentnímu navýšení. Místo dosavadních 25 procent máme 35 procent dětí s nadváhou. Ze 14 procent trpících obezitou je 24 procent. A co je velmi závažné, procento dětí s extrémní obezitou vzrostlo ze čtyř procent na 13 procet,“ popisuje zhoršující se situaci obezitolog.

Zlatko Marinov se domnívá, že na obezitu má vliv hlavně rodinné prostředí, kde děti vyrůstají. Ve své praxi se nyní setkává s dětmi, které během lockdownu přibraly deset až 15 kilogramů. „Do tří kil navýšení hmotnosti mají děti šanci vrátit se po lockdownu na svou původní váhu. Ale s pěti a více kily se už žádný metabolismus nevypořádá a tyto děti si s sebou nadváhu ponesou i v budoucnosti,“ vysvětluje Marinov.

Omezení sportu a nárůst váhy blíže popsala i jedna z respondentek ankety. „Pandemie byla hrozně dlouho a kvůli hodně omezením jsem moc nesportovala, což dost souvisí s váhou. Já jsem v tomhle celkem v pohodě, ale i tak mám o dvě kila víc.“

Podle obezitologa navíc může nárůst váhy během covidu-19 děti ovlivnit na celý život. Odhaduje, že lockdown zkrátí 13 procentům dnešní populace dětí život o 20 až 30 let a 11 procent se kvůli němu setká se závažnými chronickými onemocněními. V sondě Generali České pojišťovny více než třetina dětí uvedla, že se necítí zdravě, z toho 7 % z nich dokonce uvedlo, že se necítí vůbec dobře.

Problémy se zdravím kvůli nedostatku sportu popsala i jedna z účastnic sondy. „Moc mě mrzí, že kvůli pandemii jsem zahodila šance na úspěchy v závodech a kvůli neustálé povinnosti být skoro pořád doma jsem na tom s fyzičkou dost špatně. Navíc se mi zhoršily i zdravotní problémy jako skolióza, deprese a úzkosti. Také mám o dost slabší imunitu,“ říká dívka.

Rodiče sport chtějí

Přestože pandemie covidu dětem sportování ztížila, většina rodičů sport u svých dětí podporuje. Díky rodičům odmalička sportuje 42 procent dětí, ukazují data. Naopak 16 procent dětí nemá ke sportu vztah, protože jejich rodiče také nesportují, sedm procent dětí dokonce uvedlo, že sport není v jejich rodině oblíbený.

Nejvíce děti (44,5 %) sportují samy, a to několikrát do týdne. S rodiči za sportem vyrazí nejvíce z nich jednou za měsíc. Každý týden s rodiči sportuje minimum dětí (1,1 %). 7,2 procenta zúčastněných dětí dokonce uvedlo, že samy necvičí vůbec nikdy, více než 18 procent sportuje méně než jednou do měsíce.

Sondy Generali České pojišťovny o sportování se zúčastnilo 1 016 dětí a dospívajících ve věku 12 až 17 let. Anketa zkoumala pohled dětí na období přísných opatření během pandemie covidu-19, kdy byly uzavřené školy a omezené veškeré volnočasové aktivity včetně organizovaného sportu.

Reklama

Doporučované