Hlavní obsah

Očkovacího cíle WHO může dosáhnout 85 zemí. Česko k nim nepatří

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lidé aktuálně chodí zejména na posilující dávky vakcíny. Prvních dávek ubývá. Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace by chtěla, aby do poloviny roku všechny státy plně naočkovaly alespoň 70 procent své populace proti covidu-19. Řada zemí, včetně Česka, ale aktuálním tempem k této hranici ani zdaleka nesměřuje.

Článek

Podle WHO je pro ukončení pandemie nutné do července 2022 naočkovat 70 procent obyvatel všech zemí světa. Na tento mezník se odkazoval v novoročním projevu šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Předchozího cíle, plně naočkovat 40 procent populace do konce loňského roku, nedosáhlo 92 států. Jak ale vyplývá z analýzy dat o očkování na serveru Our World in Data, řada zemí je daleko i od dosažení 70% hranice.

Dosud ji překročilo pouze 53 zemí, dalších 32 má podle propočtů serveru šanci tohoto mezníku docílit. Celkem 118 států pak momentálním tempem očkováním k 70% hranici nesměřuje.

Mezi nimi je i Česko, kde má aktuálně ukončené očkování 63,6 procenta obyvatel, což odpovídá více než 6,8 milionu lidí. Posilující dávku dostala víc než polovina z nich. Ty ovšem momentálně převažují a první dávky vakcín tvoří pouze zlomek aplikovaných dávek.

V čele očkování je britské zámořské území Gibraltar, které naočkovalo již o 20 procent lidí více, než odpovídá jeho populaci. Přes 90 procent obyvatel s ukončeným očkováním mají pak Spojené arabské emiráty, Brunej a Portugalsko.

S nízkou proočkovaností se naopak potýkají zejména africké státy. Pouze necelých 11 procent obyvatel tohoto kontinentu má ukončenou vakcinaci a alespoň první dávku obdrželo dosud přes 16 procent.

Prvních dávek vakcín postupně ubývá

V Česku poslední měsíce klesá počet lidí, kteří si přišli pro první dávku očkování. Zatímco v listopadu jejich množství odpovídalo čtvrtině všech aplikovaných dávek, v prosinci a v lednu už jen sedmi a šesti procentům. Stejně tak spadl zájem i o jednodávkovou očkovací látku od společnosti Johnson & Johnson.

Naopak většina zájemců si do očkovacích míst chodí pro posilující dávky vakcín. V poměru podle pořadí převážily ty posilující v listopadu, kdy poprvé tvořily více než polovinu ze všech aplikovaných dávek.

K očkování posilující dávkou se snaží motivovat i Ministerstvo zdravotnictví. „Naším cílem je motivovat občany, kteří jsou ve fázi rozočkování, k posilující třetí dávce,“ uvedl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Jak dodal, ministerstvo „bude nadále pokračovat v obsahové a textové kampani“.

Úřad se ale chce zaměřit i na dezinformace, které se o covidu-19 šíří. „Spolu s Ministerstvem vnitra hledáme způsob jak zmírnit napětí ve společnosti v souvislosti s častým šířením dezinformací o covidu-19. Cílem této kampaně by mělo být zvýšení schopnosti občanů bránit se proti tomuto typu dezinformací,“ doplnil Jakob s tím, že do budoucna směrem k očkování chystají další informační kampaň.

Například od středy již ale nebude motivací k očkování ani získání vakcinačního certifikátu. Lidé ho už nebudou potřebovat k využívání služeb, vstupu do restaurací či na kulturní, sportovní a jiné akce.

Od začátku roku obdrželo první dávku očkování přes 105 tisíc lidí (včetně jednodávkové vakcíny). Z toho přes 33 tisíc byly děti ve věku 5 až 11 let, kterým se přístup k vakcíně otevřel jako posledním.

Zájemců o novou vakcínu je zatím bezmála 7 500

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, která by podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mohla přilákat nové zájemce o očkování.

„Je vhodná pro všechny ty, kteří se z nějakých důvodů nechtěli nechat očkovat, mají obavy z moderních mRNA vakcín,“ uvedl před spuštěním předregistrace ministr Válek (TOP 09). „Je pro ty, kdo si chtěli vybrat klasickou vakcínu, která je navíc částečně vyráběná na území České republiky,“ dodal.

Začátkem února odstartovala předregistrace, aby Ministerstvo zdravotnictví zjistilo, kolik je zájemců. Podle ministerstva se zatím registrovalo bezmála 7 500 lidí.

Reklama

Doporučované