Hlavní obsah

Fenomén Půta znovu účinkoval. V Liberci dovedl Starosty k drtivému vítězství

V Liberci oslavují vítězství ve volbách Starostové pro Liberecký kraj. Získali bezmála o 11 % více než kandidáti hnutí ANO Andreje Babiše.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

Komunální volby v Liberci vyhráli Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Získali 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 39 členů. O téměř 11 % hlasů méně dali voliči hnutí ANO, které tak dosáhne na 11 mandátů. Třetí pak skončila Změna pro Liberec, jíž se nepodařilo zopakovat volební úspěch před čtyřmi lety. Letos ji volilo zhruba o polovinu méně lidí. Podle aktuálních povolebních vyjednávání skončí v opozici. Do zastupitelstva neprošel ani dosavadní primátor města Tibor Batthyány (PRO 2016).

Článek

Starostové v čele s lídrem a dosavadním ředitelem Euroregionu Nisa Jaroslavem Zámečníkem předstihli hnutí ANO bezmála o 11 % procent. Stali se tak velkým překvapením letošních voleb, protože ještě před několika dny průzkumy favorizovaly spíše regionální tým Andreje Babiše. Obě hnutí nicméně krátce po sečtení výsledků oznámila zájem na společné koalici. Tu by mohla vytvořit pohodlně bez účasti dalších subjektů. Nicméně jako pravdědobný scénář se jeví sestavení širší koalice, k níž budou přizváni čtyři zastupitelé z ODS a dva z nového hnutí LOL! (Liberec otevřený lidem), v jehož čele kandidovali bývalí členové hnutí Změna.

Výrazný podíl na zisku vysokého počtu mandátů pro SLK má jejich předseda a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (47). Sám letos opakovaně úspěšně kandidoval v Hrádku nad Nisou, kde v minulosti působil 10 let jako starosta. Během loňských parlamentních voleb mu důvěra voličů vynesla i poslanecký mandát, kterého se záhy vzdal s odůvodněním, že už dříve slíbil voličům, že se jako hejtman chce věnovat především práci pro Liberecký kraj.

Navzdory tomu, že ho v roce 2014 policie obvinila kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití svých pravomocí v kauze ROP Severovýchod, v níž on sám jakoukoliv vinu od začátku odmítá, mu voliči na severu Čech věří stále více. Důkazem je i aktuální volební výsledek SLK. Právě Půta byl jeho hlavní tváří v kampani zejména na billboardech, kde se objevoval po boku klíčových kandidátů.

Půta je příkladem politika, který svou cestu na politické výsluní začal takzvaně od píky. Poprvé kandidoval už v roce 2002, kdy s několika přáteli založil sdružení Hrádek potřebuje změny. To pak získalo bezmála 40 % hlasů a on se stal starostou obce, kterým byl dalších 10 let. Pracoval i jako krajský zastupitel a nyní je už podruhé hejtmanem.

Citelnou prohru v letošních volbách v Liberci naopak zaznamenalo hnutí Změna v čele s lídrem Janem Korytářem, kterému se nepovedlo zopakovat úspěch z roku 2014. Skončilo až třetí se ziskem kolem 13 % hlasů, což je zhruba o polovinu méně. Změna byla poslední čtyři roky v koalici s bývalými členy hnutí ANO a Jan Korytář zastával post náměstka. Mezi ním a především dosluhujícím primátorem města Tiborem Batthyánym docházelo zejména v posledních měsících k mnoha sporům, které opakovaně paralyzovaly některá jednání o budoucnosti města.

Změna podle informací Seznamu nyní skončí v opozici. Vítězové voleb – SLK, její zástupce dosud nekontaktovali a ani se k žádnému jednání nechystají. Ke schůzce nicméně došlo mezi lídrem kandidátky ANO Jiřím Němečkem a právě Janem Korytářem (Změna). Šance, že by Změna ale dokázala sama sestavit koalici a obejít vítězné SLK, je prakticky nemožná, protože Starostové mají „trumfy v rukávu“. Dokázali by totiž sestavit většinovou, byť křehkou koalici, pouze s ODS, případně s podporou hnutí LOL!.

To se stalo rovněž překvapením voleb. Získalo přes 5 % a náleží mu dva mandáty. V čele jejich kandidátky stáli odpadlíci z liberecké Změny, pedagog Jaromír Baxa a známá sportovkyně Zuzana Kocumová. I proto je velmi nepravděpodobné, že by se tito bývalí členové Změny dokázali dohodnout s jejím lídrem Janem Korytářem na jakékoliv spolupráci proti vítězným Starostům. Zároveň připomeňme, že klíčovými hráči pro jednání o koalici jsou nyní spíše ANO a ODS.

Debaklem se komunální volby v Liberci staly pro KSČM a sociální demokracii. Ani jedna ze stran poprvé od roku 1990 nezískala žádné křeslo v zastupitelstvu.

Neúspěšně skončila i kandidatura dosavadního libereckého primátora Tibora Batthyányho, který byl před 4 lety zvolen za hnutí ANO, ovšem později se s ním Andrej Babiš za podivných okolností rozešel. Hnutí PRO 2016, za které jako lídr kandidoval, získalo mírně přes 3,5 % hlasů. Ještě hůře, se ziskem necelých 1,6 % hlasů, dopadla někdejší primátorka za ČSSD Martina Rosenbergová, která letos kandidovala za hnutí Liberec Plus.

Reklama

Doporučované