Hlavní obsah

Festival Pardubické hudební jaro uvede koncert online

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Pardubické hudební jaro zahájí letošní ročník streamem koncertu z rytířských sálů pardubického zámku, který se uskuteční v neděli. Koncert také zahajuje program věnovaný 500. výročí renesance ve východních Čechách.

Článek

Koncert Fortuna Volubilis (Vrtkavá štěstěna) odehraje vokálně instrumentální renesanční soubor Ensemble More Maiorum a sopranistka a harfenistka Hana Blažíková. Odkaz na stream bude na stránkách www.pardubickehudebnijaro.cz nebo https://vilem500.cz/.

„Letošní rok se v našem kraji nese v duchu renesance. Připomínáme si 500. výročí úmrtí Viléma z Pernštejna a do programu nazvaného 500 let renesance ve východních Čechách je připraveno na 70 zajímavých akcí,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Jestli se letos uskuteční všechny akce, bude záležet na epidemické situaci. Pardubické hudební jaro přispělo třemi tematickými koncerty. Inspirací prvního byla renesanční nástěnná malba Fortuna Volubilis na pardubickém zámku.

„Přímo před ní hudebníci zahrají skladby, které v těchto prostorách pravděpodobně zněly i v době Pernštejnů. Některé vznikly ve stejné době jako tato malba,“ řekl Línek.

Druhý koncert s názvem Requiem za Viléma je naplánovaný na 11. dubna od 19:00 v kostele svatého Bartoloměje v Pardubicích. Účinkovat bude Cappella Mariana Praha s uměleckým vedoucím Vojtěchem Semerádem a na programu bude duchovní hudba z doby Viléma z Pernštejna.

„Pokud to bude možné, uskuteční se koncert podle původního plánu, pokud ne, opět ho nabídneme na sociálních sítích,“ řekl umělecký ředitel festivalu Josef Krečmer.

Třetí koncert je připravený do renesančních kulis nádvoří pardubického zámku na neděli 9. května od 20:00. Účinkovat bude Hudba Hradní stráže a Policie České republiky a na programu je Handelova Vodní hudba a Hudba k ohňostroji.

Reklama

Doporučované