Hlavní obsah

Firma Moldex se snaží zvyšovat výrobu respirátorů, i pro průmysl

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Moldex z Ústí nad Orlicí, která vyrábí ochranné pracovní pomůcky, se snaží dál zvyšovat produkci. V současnosti dodává týdně 30 tisíc respirátorů FFP3 Ministerstvu zdravotnictví.

Článek

Kvůli soustředění výroby na prostředky pro zdravotnický sektor však nestíhá zásobovat odběratele z oblasti průmyslu, která je stěžejní, řekl ČTK ředitel Vladimír Pelej.

„Požadavky na navýšení kapacity máme stále, pracujeme na tom. Musíme uspokojovat i další zákazníky,“ uvedl Pelej. Firma původně dodávala Ministerstvu zdravotnictví 10 tisíc kusů týdně, později navýšila množství na trojnásobek. Vládní objednávka není časově ohraničena.

Možnost, zda využije některý z dotačních programů v boji proti nákaze, zatím firma zvažuje. Konzultuje to s vedením v Německu.

Společnost Moldex se zaměřuje na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky zejména pro průmyslová odvětví. Vlastní ji společnosti Moldex z USA, Martin Skov se sídlem v Německu a Moldex/Metric ze Švýcarska.

V Pardubickém kraji vyrábí ochranné pomůcky proti nákaze nemocí covid-19 také společnost Avec Chem. Filtry do masek a polomasek putují z přeloučského závodu ke složkám integrovaného záchranného systému, do nemocnic nebo sociálních služeb. Společnost jich od počátku koronavirové nákazy v Česku dodala více než 100 tisíc. Filtry jsou testované na průnik virů, bakterií i těch nejmenších částic, uživatele chrání na 99,999 procenta.

Reklama

Doporučované