Hlavní obsah
Online

Francie vyhlásila celoplošnou karanténu, většina škol zůstává otevřena

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes kvůli prudkému šíření koronaviru v zem vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Franciii. Od pátku budou zavřeny restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol.

- Kancléřka Angela Merkelová a předsedové vlád se dohodli na termínu lockdownu. Nová opatření by měla platit od příštího pondělí 2. listopadu. Původně měl začít lockdown platit až od příštího úterý. Omezit se má především kontakt mezi lidmi. Na veřejnosti smějí být společně pouze členové maximálně dvou domácností. Zavřou se restaurace, bary a další gastronomická zařízení. Omezení se týkají i kultury, zavřou se divadla, kina, muzea, opery. Opatření se týká i sportovišť. Otevřené naopak zůstanou školky, školy či obchody.

- Šéfka EK Ursula von der Leyenová na dnešní konferenci upozornila, že státy čeká ještě spousta práce a není možné polevit. Ubezpečila, že vakcína bude bezpečná a dostupná všem. Snahou nových doporučení Evropské komise je předejít komplikacím spojeným s možným uzavíráním vnitřních hranic EU. Unijní exekutiva se dnes chystá mimo jiné státy vyzvat k vzájemnému uznávání covidových testů, častějšímu využívání rychlotestů či lepšímu informování obyvatel o prospěšnosti očkování.

  • Evropská unie vyčlení na rychlejší testy 100 milionů eur

    Evropská unie ve středu rozhodla o vyčlenění 100 milionů eur (2,74 miliardy korun) na rychlejší testy na zjištění nákazy covidem-19, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

  • Zákazy v Evropě? Považují občany za nerozumné děti, řekl mexický prezident

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil za autoritářská přísná karanténní opatření, ke kterým se uchylují evropské vlády. Podle něj opatření staví úřady do nadřazené role a obyvatele do pozice nerozumných dětí.

  • Španělsko má na 20 000 nově nakažených, rekord padl v Portugalsku

    Ve Španělsku za poslední den přibylo téměř 20 000 lidí nakažených koronavirem a nemocnice přijaly více než dvě tisícovky nových pacientů s covidem-19. V sousedním Portugalsku ohlásili dosud nejvyšší denní bilanci nově odhalených případů, a to 3 960.

    Španělsko se 47 miliony obyvatel o víkendu schválilo zavedení nouzového stavu a vyzvalo autonomní regiony, aby omezily možnost cestování obyvatel do jiných částí země. Zatím toto nařízení schválily například Aragonie, Navarra či Asturie, dnes se k nim přidal region Murcia. Celkový počet nakažených od začátku epidemie vystoupal na 1,14 milionu. Desetimilionové Portugalsko dnes oznámilo nejvyšší přírůstek nakažených od začátku epidemie. Do celkové bilance, která činí téměř 130 000 infikovaných, přibylo 3 960 nových případů.

  • Donald Trump pokračuje v kampani v Arizoně

    Další zastávkou volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa je Bullhead City v Arizoně. Ani tady ale prezidentovi podporovatelé podle amerických médií nedodržují doporučená protipandemická opatření, například velké množství zúčastněných nemá zakryté dýchací cesty.

  • Francouzský prezident odmítl kolektivní imunitu

    Prezident odmítl strategii získání kolektivní imunity. Ta by si podle něj vyžádala na 400 000 mrtvých navíc. Šéf Elysejského paláce upřesnil, že univerzity budou muset přejít na dálkovou výuku a že i práce z domova by měla být obecným pravidlem. Povolené podle něj budou například návštěvy v pečovatelských domech. Zároveň vyzval občany, aby zůstávali co nejvíce doma. Macron řekl, že za dva týdny se uvidí, zda se situace zlepšila, což by umožnilo otevření některých obchodů, které nejsou považovány za nezbytné. Denní nárůsty infikovaných však musí klesnout přibližně na 5 000 z nynějších téměř 40 000.

  • Macron: Situace překonává i ty nejpesimističtější předpovědi

    „Virus cirkuluje rychlostí, která překonává i ty nejpesimističtější předpovědi,“ cituje Macrona agentura Reuters. „Stejně jako všichni naši sousedé se i my potýkáme s rychlým nárůstem počtu nových případů,“ dodal prezident. „Všichni jsme ve stejné pozici: musíme překonat druhou vlnu, o které víme, že bude těžší a smrtelnější než ta první,“ řekl Macron v projevu.

  • Macron vyhlásil plošné uzavření restaurací a omezení pohybu

    Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes kvůli prudkému šíření koronaviru v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Franciii. Od pátku budou zavřeny restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Narozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol.

  • Svůj hlas ve volbách v USA už odevzdalo 74 milionů lidí

    V prezidentských volbách v USA již využilo možnosti předčasného hlasování přes 74 milionů lidí, což je více než polovina z celkové účasti ve volbách v roce 2016. Svůj hlas dnes v domovském městě Wilmington ve státě Delaware odevzdal i demokratický kandidát Joe Biden. Informovala o tom agentura Reuters. Nebývale vysoký zájem je letos o korespondenční hlasování, což podle expertů souvisí s pandemií nemoci covid-19.

  • Situace v Argentině se nadále zhoršuje, blíží se USA a Brazílii

    V počtu pozitivních případů na milion obyvatel se Argentina blíží Spojeným státům a Brazílii. Země s 44 miliony obyvatel zaznamenala za posledních 24 hodin 14 308 nových případů, celkem se v zemi nakazilo už přes 1,12 milionu obyvatel. Země zaznamenala velký nárůst počtu případů po uvolnění tvrdých opatření po sedmi měsících.

  • Švýcarská vláda nařídila zavřít noční kluby

    Švýcarská vláda dnes kvůli šíření koronaviru nařídila od čtvrtka do odvolání uzavřít taneční kluby. Restaurace a bary musí zavřít nejpozději ve 23:00. Švýcarsko však neuzavírá svou ekonomiku a většina podniků zůstává v provozu. Švýcarsko spolu s Lichtenštejnskem, které mají zhruba 8,6 milionu obyvatel, dnes hlásí 8616 nově nakažených za posledních 24 hodin.

  • Slavné pařížské knihkupectví volá o pomoc, tržby klesly o 80 %

    Jedno z nejslavnějších světových knihkupectví je kvůli padnemii a s ní souvisejícími opatřeními v ohrožení. Známé pařížské knihkupectví Shakespeare and Company ve středu oznámilo svým zákazníkům, že strádá a žádá o pomoc. Od března jeho tržby poklesly o 80 %, informuje The Guardian. Knihkupectví založila v roce 1919 Sylvia Beachová, navštěvovali ho a besedy v něm později pořádali například Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, James Joyce nebo Allen Ginsberg.

  • V USA za týden přibylo skoro 500 000 nakažených

    Téměř půl milionu lidí se za posledních sedm dní nakazilo ve Spojených státech koronavirem. Na základě svých statistik to dnes uvedla agentura Reuters. Jen za úterý přibylo podle dat listu The New York Times přes 74 000 nových případů nákazy a 983 úmrtí. Rekordní nárůsty nyní zaznamenává především středozápad. Jedním z ohnisek infekce je v současnosti stát Illinois, kde za poslední týden přibylo 31 000 případů, a také dva státy, které podle očekávání sehrají klíčovou roli v prezidentských volbách 3. listopadu: Pensylvánie a Wisconsin.

  • Británie hlásí čísla jako Itálie, přibylo téměř 25 tisíc nakažených

    Britské ministerstvo zdravotnictví přidalo do svých statistik 24 701 nových případů nákazy, což je o něco více než v úterý, kdy bylo nakažených 22 885. Jsou to nejvyšší denní bilance od začátku pandemie a více než 66milionová země se tak rychle blíží hranici jednoho milionu infikovaných. Počet úmrtí v zemi stoupl na 46 675, což je nejvíce na světě po USA, Brazílii, Indii a Mexiku.

  • Itálie hlásí téměř 25 tisíc nových případů, nejhůře je na tom Lombardie

    Šedesátimilionová Itálie, která po přísné jarní celostátní karanténě dokázala v letních měsících počty infikovaných snížit na minimum, nyní následuje nepříznivý trend z ostatních evropských zemí, kde počty nakažených prudce rostou. V úterý úřady informovaly o bezmála 22 000 nových případů nákazy, což byl rekord. Dnešní bilance je o tři tisícovky vyšší.

    Nejhorší situace je v regionu Lombardie, kde mělo za poslední den pozitivní test přes 7500 lidí, o den dříve to bylo kolem 5000. Itálie ale provádí velké množství testů, za poslední den jich bylo skoro 200.000, z toho pozitivních bylo 12,5 procenta. Celkem se v Itálii virem SARS-CoV-2 nakazilo skoro 600 000 lidí, 37 905 z nich zemřelo. Denní bilance obětí jsou nyní nejvyšší od května.

  • Rekord v počtu úmrtí padl také na Ukrajině

    Rekord v počtu úmrtí dnes registrují kormě Ruska i úřady na Ukrajině, kde za 24 hodin zemřelo 165 infikovaných, informuje list Ukrajinska Pravda. Na Ukrajině bylo za uplynulý den zaregistrováno nových 7474 případů nákazy a 165 pacientů zemřelo. Tím je překonána dosavadní nejhorší bilance z minulého týdne, kdy za 24 hodin bylo zaznamenáno 141 mrtvých. Země s přibližně 42 miliony obyvatel celkově hlásí přes 363 000 infikovaných a více než 6750 obětí.

  • V Rusku za den zemřelo 347 infikovaných, nejvíc za pandemii

    Za uplynulý den v Rusku s covidem-19 zemřelo 347 lidí, což je v zemi zatím nejhorší bilance od začátku koronavirové pandemie, informovala agentura Interfax s odkazem na operativní štáb. O den dříve úřady zaznamenaly 320 úmrtí. Moskva také hlásí 16 202 nových případů koronaviru.

    Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová oznámila, že v 16 ruských regionech je lůžková kapacita naplněna z více než 90 procent. Ministerstvo obrany vysílá do Kurganské oblasti na Urale armádní zdravotníky poté, co tamní lékaři prezidenta Vladimira Putina veřejně vyzvali, aby jim pomohl, píše agentura Reuters.

  • Německo chce především omezit kontakty mezi lidmi

    Původně měl začít lockdown platit až od příštího úterý, nakonec vejde v platnost už 2. listopadu. Omezit se má především kontakt mezi lidmi. Na veřejnosti smějí být společně pouze členové maximálně dvou domácností. Zavřou se restaurace, bary a další gastronomická zařízení. Omezení se týkají i kultury, zavřou se divadla, kina, muzea, opery. Opatření se týká i sportovišť, píše Deutsche Welle. Otevřené naopak zůstanou školky, školy či obchody.

  • Španělský ministr zdravotnictví se kaje za účast na předání cen

    Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa se dnes kál za to, že se v pondělí účastnil předání cen jednoho španělského zpravodajského portálu. Fotografie ukázaly, že mnoho hostů nemělo roušky, píše agentura Reuters. Podle organizátorů ale akce, jež se uskutečnila v Madridu, splňovala všechna bezpečnostní nařízení. V neděli španělská vláda schválila nouzový stav a také omezení shromáždění na maximálně šest osob.

    Předávání cen se v luxusním společenském domu Casino de Madrid účastnilo 80 hostů, což je zhruba třetina kapacity sálu. Kromě Illy byli přítomni další ministři i představitelé opozice, například předseda Lidové strany Pablo Casado.

  • Slovensko prodlouží zákaz vycházení, zmírní omezení

    Slovenská vláda podle očekávání do 8. listopadu prodloužila faktický zákaz vycházení. Výjimku z výrazného omezení volného pohybu osob získají kromě jiného lidé s negativním výsledem testu na koronavirus, uvádí ČTK. Vyplývá to z dnešního usnesení kabinetu premiéra Igora Matoviče, které bylo zveřejněno na vládním webu. O nadcházejícím víkendu se na Slovensku uskuteční dobrovolné plošné testování obyvatel starších deseti let na koronavirus. Následovat bude po pilotní fázi testů z minulého týdne ve čtyř epidemií nejpostiženějších okresech na severu a východě země.

    Lidé s negativním testem nebudou od 2. listopadu na Slovensku již vůbec omezeni ve volném pohybu. Prokázat se budou moci nejen testem z celostátního testování, ale i aktuálním výsledkem obvyklého PCR testu, který provádějí laboratoře.

  • Reuters: Francie tento týden vyhlásí celostátní karanténu

    Francouzská vláda se tento týden chystá vyhlásit celostátní karanténu, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje obeznámené s plány kabinetu. Lidé budou muset zůstat doma s výjimkou cest do práce nebo kvůli zajištění životních potřeb, ven si také budou moci jít zasportovat. Prezident Emmanuel Macron dnes ve 20:00 vystoupí v televizi s projevem, v němž bude hovořit o opatřeních proti šíření koronaviru. Nejmenovaný vládní činitel odmítl říct, o jaké kroky konkrétně půjde.

    Podle zdrojů Reuters budou nová opatření podobná těm, která v zemi platila na jaře, kdy se nemocnice potýkaly s náporem pacientů s covidem-19. Nyní prý ale zůstane otevřená většina škol. Zavřít budou muset obchody se zbožím, bez kterého se lidé obejdou, fungovat budou supermarkety a lékárny. Lidé, kteří nemohou pracovat z domova, budou smět nadále chodit do zaměstnání. Karanténa bude vyhlášena na omezenou dobu, jak dlouho to bude, ale není jasné.

Reklama

Hlavní zprávy