Hlavní obsah

Rangers chtějí dobýt Letnou. I s Roofem, který si odpykal trest po Slavii

Foto: Profimedia.cz

Steven Gerrard na tiskové konferenci vyhlíží duel s pražskou Spartou.

Reklama

Čtvrtek patří Evropské lize, ve které se v 18:45 na Letné střetne pražská Sparta s glasgowskými Rangers. Steven Gerrard nasadí uzdraveného kapitána, ale série zranění se podepsala na poklesu formy a ztráty domácí neporazitelnosti.

Článek

Uplynulý fotbalový ročník nastolil jakýsi trend časté česko-skotské konfrontace. Síly v Evropské lize zdárně poměřila obě pražská „S“ v zápasech s glasgowskými velkokluby Celtikem a Rangers. Pozadu nezůstala ani česká reprezentace, která se se Skoty utkala ve výkonnostní skupině „B“ Ligy národů a posléze i v červnu na Euru, kdy na skotském národním stadionu Patrik Schick rozhodl ikonickou brankou velmi nervózní klání.

V aktuální sezoně jsme byli svědky srpnového dvojzápasu Celtiku Glasgow s Jabloncem v rámci předkola Evropské ligy, ve kterém se svěřenci Petra Rady museli v obou případech skotskému protivníkovi sklonit.

Čtvrteční večer servíruje druhé kolo skupinové fáze Evropské ligy, ve kterém Sparta hostí glasgowské Rangers. „Skoty jsem chtěl, ještě jsem s nimi neměl tu čest. To se mi splnilo,“ uvedl Pavel Vrba, současný kouč Sparty. Pokud byste se chtěli dozvědět více o historii skotského soupeře Sparty, trenérském životopise legendárního Stevena Gerrarda či o vypjatých „Old firm derby“, přečtěte si náš březnový referát detailně pojednávací o Rangers FC.

Milan Mikulka, zástupce šéfredaktora Hospodářských novin, je dlouholetým fanouškem glasgowských Rangers. Pro Seznam Zprávy detailně přiblížil současnou atmosféru v táboře skotského lídra. „Rangers jsou na tom herně hůř než v minulém ročníku. Sice znovu vedou ligu, ale není to taková jízda jako v minulé sezoně. V aktuální sezoně na ně s vysokou účinností funguje rychlý presink. Největším problémem je pak jejich obrana, která leckdy dokáže sama sobě zavařit,“ konstatuje Mikulka.

Podle Jordana Campbella, experta serveru The Athletic na skotský fotbal, Rangers v aktuální sezoně nedokázali odehrát dobře jeden jediný celý zápas. Přesto jsou svěřenci Stevena Gerrarda po sedmi ligových kolech na prvním místě se šestibodovým polštářem před druhým Celtikem, odvěkým městským rivalem. Už ve druhém kole skotské Premiership okusili Rangers první porážku na hřišti Dundee United, což zlomilo vaz jejich úctyhodné 40zápasové ligové neporazitelnosti.

„Kádr Rangers se během léta nikterak výrazně neobměnil, je v zásadě stejný. Nikdo z klíčových hráčů vcelku překvapivě neodešel. Zároveň nikdo, kdo by se stal okamžitým tahounem, nepřišel. Dva příchody ale stojí za zmínku. V létě s klubem podepsal záložník John Lundstram ze Sheffieldu United (ten ale zůstává zatím za očekáváním) a urostlý útočník Fashion Sakala (ten zatím moc šancí nedostal). Oba v Rangers podepsali jako volné hráče,“ analyzuje nízkou letní přestupovou aktivitu Rangers Mikulka.

„Letní přestupy hru Rangers vyloženě nepozvedly, tudíž se stávající kostra mužstva nemusela dvakrát přetrhnout, aby si udržela svou pozici a posunula své limity,“ glosoval Jordan Campbell evidentní pokles formy úřadujícího skotského mistra.

Gerrardovi v současnosti nenahrává narůstající marodka, která závratným tempem generuje nová jména. Nezanedbatelné personální problémy nejlépe ilustruje skutečnost, že Rangers v aktuálním ročníku ještě dokonce ani jednou nenastoupili dvakrát po sobě v totožné základní jedenáctce. Ani jeden brankář neodchytal více než dvě utkání za sebou a vedle stopera Connora Goldsona se už stihly vystřídat snad všechny možné defenzivní alternativy.

Z těch největších opor by podle informací Milana Mikulky měla hostům chybět dvojice Ryan Kent a Filip Helander. Naopak zpátky v plné síle je James Tavernier, jenž se vinou zranění dlouhodobého charakteru ve dvojzápasu proti Slavii na place vůbec neukázal. Základní stavební kámen mužstva Rangers, 29letý James Tavernier, je pozoruhodný pravý krajní obránce s vynikající kopací technikou.

„Tavernier je klíčovým hráčem Rangers. Je to kapitán mužstva, přes něhož proudí hodně útočných akcí. Díky svému hernímu přehledu a citu v noze zahrává tradičně většinu standardních situací včetně penalt. V loňské sezoně měl v 46 soutěžních zápasech 19 gólů a 16 asistencí, to jsou na krajního beka výjimečná čísla,“ prozrazuje Milan Mikulka o pilíři v sestavě Rangers, který si v klubu odkroutí už svou sedmou sezonu.

Při analýze nejvýraznějších hrozeb Rangers je potřeba zbystřit i u jména Ianis Hagi. Talentovaný rumunský ofenzivní záložník, spoluhráč Nica Stanciua a Florina Nity z rumunské reprezentace a syn rumunské legendy, se prezentuje aktivním technickým stylem hry. Těžko u něho rozeznáte dominantní nohu a odhadnete, jaké řešení zvolí k odemčení zformované obrany.

Kromě zmiňovaných je ale tým Rangers relativně jednostranně založený. „Steven Gerrard sestavil tým složený z deseti sprinterů. Část z nich by navíc z hlediska tvrdosti mohla z fleku jít hrát ragby. Fakt nechcete, aby na vás něco takového běhalo 90 minut,“ vypichoval silnou stránku Jezdců Milan Mikulka v březnové epizodě podcastu Angličan.

Současní Rangers jsou v evropských pohárech už poměrně solidně ostříleným klubem. Gerrard jakožto vítěz o něco slavnějšího ušatého poháru pro vítěze Ligy mistrů své svěřence každoročně pečlivě připravuje na úskalí evropských soutěží. Nutno dodat, že úspěšně. V uplynulých třech sezónách se Rangers dokázali vždy probojovat do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. V ročníku 2020/21 si Rangers vylámali zuby až v osmifinále na pražské Slavii, kde snad kromě Taverniera nastoupili v nejsilnější možné sestavě.

„Sestava Rangers bude kvůli některým zraněním trochu jiná než proti Slavii. Letos hrají často ve formaci 4-3-3, která ale během utkání vypadá spíš jako defenzivnější 4-5-1. V brance očekávám velezkušeného McGregora, a to i přes to, že McLaughlin chytal v posledním zápase na hřišti FC Dundee výtečně a dokonce lapil i penaltu. Zleva obrany nastoupí Barisić, Goldson, Balogun a Tavernier. Zálohu vyztuží Kamara, Davis, Aribo a útočný trojzubec zformují hráči Roofe, Morelos a Hagi,“ predikuje Mikulka, který glasgowskému klubu začal fandit už v době, kdy za něj hrál legendární Paul Gascoigne.

Očekávané utkání Evropské ligy v rámci skupiny „A“ je na programu dnes večer od 18:45. Zhlédnout ho můžete na Sport 1, kde začíná předzápasové studio už v 18:00.

Reklama

Doporučované