Hlavní obsah

Glosa: Co nebylo slyšet, když si fotbalista Kúdela zakryl ústa

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zápas Rangers–Slavia se bude mezi lidmi dohrávat ještě dlouho.

Reklama

Článek

Jednoduchá otázka, která nemá snadnou odpověď: Jsou Češi latentní rasisté?

Nad zakrytými ústy fotbalisty Ondřeje Kúdely, z nichž buď vyšlo, nebo nevyšlo slovo monkey, se vznáší jedna důležitá otázka. I ona zůstává už delší čas v rovině tvrzení proti tvrzení. Zní: jsou Češi latentní rasisté, nebo nejsou?

Měřeno britskými měřítky určitě ano, minimálně část z nich. Jenže ostrovní měřidla jsou teď extrémně vychýlená.

Zůstaňme ještě chvilku u fotbalu, abychom ukázali, co se také na britských ostrovech může stát. Když uruguayský útočník Edinson Cavani, který získal angažmá v Manchesteru United, použil na Instagramu výraz „negrito“ (ve španělštině černoušek), dostal pokutu 100 tisíc liber. Nepomohlo mu, že se ho zastal klub, Uruguayci, dokonce i jazykovědný úřad. V Jižní Americe jde totiž o výraz používaný mezi blízkými přáteli, což byl přesně kontext, v němž ho Cavani vypustil na sociální síť. Fotbalová asociace nakonec uznala, že to Cavani asi nemyslel „rasisticky“, ale pokutu neodvolala s odůvodněním, že „někdo by si jeho výraz jako rasistický vyložit mohl“. Čili jak už napsal můj kolega a znalec tamních poměrů Jiří Hošek, v Británii se v případě rasismu uznává presumpce viny.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Zpátky do Česka a k českým měřítkům, co ještě je a co už není rasistické.

Příliš mnoho relevantních průzkumů, které by očistily Čechy od obvinění, že jsou rasističtí, neexistuje, stejně tak ale ani opačných. Třeba v roce 2017 Harvardova univerzita zveřejnila evropskou mapu rasismu. Tak nazvala výsledky dlouholeté ankety, z níž Češi vyšli nejhůř – jako největší rasisté v Evropě. Nad metodikou průzkumu pochybovali skoro všichni experti, kteří se o studii zajímali podrobně.

Na postoje Čechů k jiným barvám pleti víc ukazují konkrétní události. Například když v témže roce supermarket Lidl použil v reklamě černocha Alpha Diu. Na Facebooku musel Lidl čelit otázce, proč angažoval modela „negroidního typu“, pak se ale ukázalo, že ji položil příznivec hnutí Islám v ČR nechceme. Jiní Češi – nebylo jich málo – se naopak postavili za německý řetězec, ale hlavně za Alpha Diu.

Postoj Čechů k rasismu popsal ukázkově televizní seriál Most. Češi mají dar (pro cizinu nepochopitelný, ale zaplaťpánbůh za něj) dělat si legraci i z vážných věcí. Vždycky. Vždycky Most!

Za posledních 30 let jsme se my Češi ve vnímání jiných ras posunuli určitě správným směrem (pamatuji postoje k Romům v minulém století). Podle reakcí po Kúdelově extempore ze Slavie je vidět, že posun dorazil i do Edenu. Jen by klub ještě kromě natáčení protirasistických videí a obhajoby svých „multi-kulti“ postojů měl nařídit svému zaměstnanci Ondřeji Kúdelovi, aby takovou hloupost, jakou udělal v zápase s Rangers, už neopakoval.

Reklama

Doporučované