Hlavní obsah

Glosa: Nejdříve si zakryjeme pusu, pak si můžeme zacpat uši a přivřít oči

Glosa Báry Nesvadbové: Nechci žít strachem a čekáním na zázračnou vakcínu proti koronaviru.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá spisovatelka píše o budování strachu, poučování a divokých teoriích, jak jsme si pandemii zasloužili.

Článek

Věnuji se filantropii. Po smrti táty a po mé vlastní nehezké chorobě se vážně raduju z každého nového rána. Z každého ptáčka, úsměvu i lásky.

Když jsem pak četla ve spojitosti s covidem všechny ty osvícenské „kecy“, jak jsme si tuhle chorobu zasloužili, jak se lidé příliš věnovali svému zevnějšku, proto nosí roušky, jak si neuvědomovali blízkost ostatních, nevěnovali jim čas, jak si nevážili vlastní práce, jak musí teďka učit doma své děti, protože si nevážili učitelů, měla jsem sto chutí dělat někde v lese velmi, ale velmi hlasité „Ooooohm!“, abych se zbavila toho vzteku. Protože mě vážně neobklopují nepokorní lidé.

Říkala jsem si, jestli si podobné povídačky a průpovídky zaslouží ti moji kamarádi doktoři, kteří jdou s hypertenzí a ischemickou chorobou srdeční v téhle době na sál. Jestli ti pubertální spolužáci mojí dcery, kteří by měli kouřit někde za školou a místo toho se učí online na dálku a bojí se o své blízké, bojí se, jestli to jejich rodiče ustojí finančně… Tak jestli když si přečtou podobné věty, jestli tedy nazřou ten svět líp…

Nemyslím si to. Fakt ne. A já jsem dcerou „scifisty“. A tak si poslední dobou velice často říkám, kam se ztrácí ona svoboda slova? Proč vlastně Zuckerberg jako jediný validní informační kanál bere WHO (Světová zdravotnická organizace při OSN)? Proč se všichni strachujeme a všechna média pořád chrlí pořád dokola informace o druhé, třetí vlně, nebo nějaké ještě horší pandemii? Proč vlastně má být lidstvo neustále poučováno?

Vždyť pokud to takhle půjde dál, tak nejen že většina z nás naprosto zkrachuje, ale poté, co si zakryjeme pusu, si také můžeme zacpat uši, přivřít oči, někteří z nás se přestěhovat do lesů a pak všichni jenom budeme vyhlížet tu vakcínu jako to konečné rozřešení.

Takřka každý si ji nechá píchnout, že? Akorát: kdo z nás se bude ptát, co vlastně obsahuje? Ty glosy o sexu a lásce mě sice baví víc, ale tohle je podle mě obrovské téma.

Celou glosu Báry Nesvadbové si může pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované