Hlavní obsah

Glosář: Začíná show Fotbal hledá předsedu. Možná přijde i čtvrtý muž

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Tak tady je máme: Karel Poborský, Vladimír Šmicer a Petr Fousek. A možná k nim přibude ještě kandidát číslo 4. Z obrázku by se sice mohlo zdát., že půjde o Luďla Mádla, ale reportér Seznam Zpráv garantuje, že on to opravdu nebude.

Reklama

Do volby předsedy Fotbalové asociace ČR zbývá zhruba 40 dní. Souvislosti a zákulisí blížících se voleb, stejně jako šance, cíle a zázemí jednotlivých kandidátů rozebírá v glosáři speciál Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Seznam mužů, již se přihlásili do boje o pozici šéfa českého fotbalu, čítá zatím tři jména: Karel Poborský, Vladimír Šmicer a Petr Fousek. Ale nemusí zůstat jen u nich.

Jak známo, tři mušketýři vzývali heslo „Jeden za všechny, všichni za jednoho!“ Nic takového ovšem u našich tří mušketýrů, kteří se ucházejí o pozici předsedy Fotbalové asociace ČR, opravdu neplatí. Jdou proti sobě, i když dva z nich by k sobě měli mít výrazně blíž než k tomu třetímu.

Zato by Alexandru Dumasovi nejspíš udělalo radost, že i tihle tři čeští fotbaloví mušketýři budou možná nakonec čtyři, stejně jako ti jeho z románové předlohy. Stane se to za předpokladu, že se ještě jeden kandidát nechá v zákulisí doslova „ukecat“, což se ovšem zatím nepovedlo. Zdroje se shodnou, že toho čtvrtého kandidáta zoufale shání Sparta, protože o Karlu Poborském, k němuž má nyní nejblíž, není podle zákulisních zpráv zcela přesvědčená.

Sparta: Víme o dalších možných kandidátech

Jak už to tak bývá, Sparta to samozřejmě vyvrací. I když vlastně jen tak napůl. Tady je vyjádření jejího mluvčího Ondřeje Kasíka:„Sparta se nesnaží aktivně hledat a uvést do předsednických voleb čtvrtého kandidáta. Pravdou je, že víme o lidech, kteří kandidaturu zvažují a jejich podporu bychom si dokázali představit.“

K muži číslo 4 se ale ještě dostaneme. Mimochodem, řekněme si rovnou, že na 99 procent půjde opravdu o muže, protože do úvahy přicházející šéfka fotbalových odborů Markéta Vochoska Haindlová je vzhledem ke svému angažmá v kauze Martina Haška asi opravdu poslední osobou na planetě, která by se těšila podpoře pražské Sparty. Bývalá šéfka odvolací komise Kateřina Radostová se teď místo fotbalu věnuje spíš zásobníkům ropných produktů. A Dagmar Damková doufejme, už vzhledem k trestnímu stíhání svého manžela Romana Berbra v českm fotbale jen tak nevystrčí nos.

Nejprve se ale jistě sluší pohovořit o třech mužích, kteří už kandidaturu oficiálně vyhlásili. K tomu, aby ji také mohli nejpozději ke 13. květnu podat, potřebují takzvané nominace. A to od 3 krajských nebo 7 okresních fotbalových svazů. Anebo od 10 kterýchkoli klubů ve výkonnostním rozmezí od I. ligy po divizi.

Nového předsedu FAČR a složení nového výkonného výboru, tedy jakési fotbalové vlády, bychom měli znát 3. června, kdy v Nymburce proběhne volební valná hromada.

Takže kdopak nám to tedy kandiduje…

Strahovská parta sází na Poborského

Bývalý skvělý reprezentant Karel Poborský už pár let pracuje pro FAČR, nejprve jako ambassador projektu akademií, teď jako ředitel oddělení Elitní mládeže. V této oblasti udělal obrovský kus práce a je třeba jej za to s plnou vážností ocenit.

Když svého času přišla krize kolem vyhazovu „otce akademií“ Michala Prokeše, postavil se tehdy Poborský spolu s dalšími rebelanty za něj. Ale zatímco pánové Barák, Lípa či Maruška ze Strahova brzy na to odkráčeli a dnes tvoří jádro F-evoluce, Karel Poborský na větrné hůrce setrval. A s tím, jak to tam funguje, je zjevně spokojen, svou kandidaturu totiž vysvětluje zejména tím, že chce zabojovat za to, aby dosavadní práce, především pak lidí z mládežnického úseku, nebyla rozmetána a znehodnocena.

Vyhranil se ostře vůči bývalému místopředsedovi Romanu Berbrovi, nyní trestně stíhanému. K současnému předsedovi Martinu Malíkovi pak Poborský řekl: "Musím říct, že Martin Malík dělá pro fotbal spoustu dobrých věcí. Ale jakožto předseda, který byl nadřízený místopředsedovi Romanu Berbrovi, je s ním ztotožněn natolik, že to pro mě není člověk, který by dneska mohl vést asociaci a celé hnutí. "

Abychom si to vysvětlili: Lidem na Strahově došlo, že Martin Malík je už spoluprací s Berbrem, aférou Dezinfekce a dalšími probublávajícími průšvihy zpochybněný natolik, že případný pokus obhájit funkci už by u něj mohl kulhat na obě nohy.

A tak strahovské osazenstvo vystrčilo před sebe do boje kolegu z kanceláře Karla Poborského. Jeho jméno prostě vypadá líp, než kdyby osobně kandidoval kdokoli z nich. Ať už by šlo o zmíněného Martina Malíka, šéfa STES Miroslava Platila, finančního ředitele Libora Kabelku, generálního sekretáře Jana Paulyho mladšího, šéfa Etické komise Jana Paulyho staršího nebo třeba legislativního ředitele Jana Lega.

Téhle strahovské partičce by samozřejmě velmi vyhovovalo, kdyby mohla setrvat na svých pozicích, dostávat i nadále výplaty a hlavně odměny za pozice v představenstvech dceřiných firem a firmiček FAČR. A držet pod pokličkou další případná tajemství o dosavadním strahovském hospodaření s fotbalovými penězi.

Roman Berbr už sice padl, nicméně jeho volební síť pořád do značné míry funguje, byť ji šmicerovská F-evoluce na mnoha místech dosti potrhala. Ovšem zdaleka ne úplně. A třeba segment ČFL a divizí se zatím tváří vyloženě neostalinsky, počítejme s tím, že odtud dostane tahle parta s Karlem Poborským v čele hlasů jako máku.

Jako jeho případný český místopředseda se k Poborskému hlásí Jan Richter, manažer hnutí ANO, kolem kterého se iniciativně točí Zdeněk Vaňkát, ligový rozhodčí-asistent, který nikdy nezapíral, že patří k těm nejskalnějším berbrovcům.

Jak vidno ze sociálních sítí, Karel Poborský se rád poplácá i s Markem Pilným, předsedou OFS Trutnov, hlavní hvězdou opileckého příběhu rozhodčích u utkání Příbram-Slavia v rocer 2016. A berbrovcem I. kategorie.

A tak bychom mohli pokračovat Shodou náhod se právě videozdravice Karla Poborského pouštěla na valné hromadě OFS Beroun, kde proti jednomu z lídrů F-evoluce Ondřeji Lípovi kandidoval shodou okolností ředitel pro strategii FAČR Václav Kudrna a podpořit ho tam jel shodou okolností další strahovský zaměstnanec Tomáš Pešír, vedoucí týmu u reprezentačního A-týmu. A tak pořád dál a dál.

Karel Poborský sice říká, že by chtěl spojit dva konce rozděleného českého fotbalu. Zdá se, ale že zatím drží v ruce hlavně ten starý.

Tím novým koncem naopak mává Vladimír Šmicer, v minulosti Poborského spoluhráč ze Slavie i z reprezentace. Ti dva spolu léta kamarádí. Ale teď se ocitli na opačných stranách barikády.

Šmicer velí k útoku na staré struktury

Zatímco Poborský čerpá z toho starého a chce toho, co nejvíc ponechat, Šmicer velel f-evolučním šikům, které se v regionech snažily tamní poměry a personální obsazení změnit. A byly v tom směru docela úspěšné. Právě z F-evolucí ovládnuté části okresů a krajů v Čechách může Vladimír Šmicer čerpat své hlasy především.

Otevřeně hovoří o tom, že chce zavedené strahovské struktury rozmetat. Zrušit velkou část dceřiných firem, zrušit dublované pozice, sebrat rodinným klanům jejich příjmy. Jak velké? To může vyčíslit až audit hospodaření FAČR a jejích dceřiných firem. Pokud vás teď napadlo, že se současní Strahované a jejich kamarádi bojí auditu zadaného novým vedením jako čert kříže, uvažuje nejspíš poměrně logicky.

Revizní a kontrolní komise FAČR už odvedla velký kus práce, když například odhalila aféru Dezinfekce, kterou by leckdo mohl číst tak, že se kdosi pokusil z FAČR vytáhnout 10 milionů korun, však už to nějaký ten pátek šetří i policie. Ale takových případů může být víc. Skrytých právě v těch obchodních dceřiných firmách. Jenže do nich ani Revizní a kontrolní komise FAČR nesmí, podklady odtud nedostane. To může učinit až nové vedení Fotbalové asociace ČR. Pokud se tedy tento obrovský sportovní spolek svého nového vedení dočká. Samozřejmě má možnost zvolit si znovu víceméně to staré, zosobněné nyní Karlem Poborským. To už je na uvážení delegátů.

Za "šifrantem" Fouskem stojí Morava

„Ponechme to, co funguje,“ říká tedy Poborský. „Zrušme ty trafiky pro rodinné klany,“ volá Vladimír Šmicer.

A co říká Petr Fousek? „Učiňme z FAČR moderní evropskou asociaci. Opusťme klientelismus a protekcionismus. Personální řešení je třeba dělat na principu odbornosti a ne loajality.“

Možná to nezní tak sexy a chytlavě jako revoluční věty Vladimíra Śmicera. Ale obsah je ve skutečnosti velmi podobný. Petr Fousek coby bývalý generální sekretář FAČR je tak trochu fotbalovým funkcionářem z povolání. To je slovní spojení, které může mít pozitivní i negativní významové konotace. Postatné ale je, že jestli v téhle zemi někdo ví, co všechno by práce na asociaci měla obsahovat, jakých sfér se dotýká a jaké by měla řešit by je řešit, pak je to po mém soudu Petr Fousek. Navíc má srovnání s tím, jak fotbalové svazy fungují v jiných evropských zemích.

Fotbalový diplomat se silnými vazbami na FIFA a UEFA, který je pro leckoho diplomatem snad až přílišným. Hovoří jazykem, kterému široká veřejnost možná leckdy dostatečně nerozumí, protože v něm skutečné významové vzkazy občas šifruje skoro jako enigma. A leckdo by si nejspíš u fotbalového předsedy dokázal představit i mnohem větší testosteron a výraznější jednání.

Dovolil bych si ale připomenout, že jeden superarogantní alfa samec strahovské kanceláře v říjnu opustil a následně pak trávil několik měsíců ve vyšetřovací vazbě.

A hlavně bych si dovolil konstatovat, že nejlepší rozložení volebního výsledku by mně osobně pořád vycházelo v konstelaci předseda Petr Fousek, místopředseda Vladimír Šmicer. Jsem si jistý, že i z této pozice by „Šmíca“ mohl novému vedení dodávat živou energii a čitelná slova pro veřejnost.

Lidé uvnitř fotbalu po mém soudu rozumí i Fouskově šifrovacímu klíči. Rozhodně pak na Moravě. Myslím, že se nespletu, když odhadnu, že se stejně jako před 4 roky může stát právě Petr Fousek jasným miláčkem a volebním hegemonem moravské komory.

Spartu zajímá pozemek pro stadion

Český fotbal potřebuje změnu. A jejími nositeli mohou být Fousek i Šmicer. Podle mého nejlépe společně. Pokud půjdou proti sobě, samozřejmě si budou navzájem ubírat hlasy. A posilovat toho třetího, tedy Karla Poborského.

Povinu delegátů valné hromady tvoří regiony, druhou kluby. Politickou mapu lze nyní číst zhruba tak, že o regiony v Čechách se dělí staré struktury s F-evolucí. ČFL a české divize nahrnou hlasy Poborskému. A velkou část hlasů z moravských regionů, MSFL a moravských divizí dostane Fousek.

Na nějaké přesnější počítání odhadovaných hlasů je ještě brzy. Ale rozhodujícím jazýčkem na vahách může být profesionální fotbal, tedy I. a II. liga. V těchto patrech zajímá kluby na FAČR hlavně to, kým bude obsazena komise rozhodčích.

A silný vliv tu mohou uplatnit nejsilnější hráči, tedy Sparta a Slavia. Takže jak to vidí v Edenu? „Slavia je přesvědčena o potřebě modernizace a reforem českého fotbalu a v tomto kontextu jsou jí blízké vize kandidátů Petra Fouska a Vladimíra Šmicera. Na valné hromadě podpoříme jednoho z nich a ideálně věříme ve strategickou spolupráci obou kandidátů a jejich týmů,“ píše se v odpovědi, kterou na toto téma poslal redakci Seznam Zpráv mluvčí klubu Michal Býček.

A teď letenský pohled: „V tuto chvíli ani jednomu z kandidátů nevyjadřujeme jednoznačnou a přímou podporu. S Karlem Poborským a Petrem Fouskem, kteří kandidaturu oznámili dříve, se zástupci klubu setkali. Jednání s Vladimírem Šmicerem zatím neproběhlo.“

K poznámkám Vladimíra Šmicera, že Sparta se s ním zatím nesešla, pak Ondřej Kasík, mluvčí Sparty, uvedl: „Nedošlo ani k přímému kontaktu mezi Vladimírem Šmicerem a vedením klubu, například Františkem Čuprem a Dušanem Svobodou. Proto jsme byli překvapení, když Šmicer v mediálních vystoupeních zmínil, že nedostal možnost setkat se s vedením Sparty.“

Není to sice řečeno na plná ústa, ale každý snad pochopí, že vztahy mezi F-evolucí a Spartou sympatiemi asi úplně nepřekypují.

Spartu zajímá další vývoj na FAČR i z jednoho zřejmého strategického důvodu. Není tajemstvím, že existuje úvaha přeměnit trosky Stadionu Evžena Rošického v Národní stadion, na kterém by hrávala reprezentace a Sparta.

Troufnu si říct, že to tak i dopadne. Důležité ale budou podmínky, který by s tím byly spojeny. Hodně zjednodušeně řečeno: Jak draho by to Spartu přišlo. Což lze nahlédnout i směrem opačným: Jak vysokou částkou by za to Sparta přispěla Fotbalové asociaci ČR.

Něco mi říká, že u Karla Poborského by to pořídila levněji než u Fouska a zejména u Šmicera. Takže také o to se tu může hrát.

Šerák: Díky, ale já to neberu. Co Trunda?

Nicméně ani vztahy s Karlem Poborským asi nemá Sparta natolik úzké, jak by si u budoucího předsedy FAČR představovala. A tak hledá muže číslo 4. Pokud bychom přešli na dikci Ondřeje Kasíka, tak nehledá, ale ví o lidech, kteří to zvažují a mohli by se sparťanské podpory dočkat.

Takový kontakt už autorovi tohoto textu potvrdil Bronislav Šerák, advokát, který se dlouhé roky pohybuje ve fotbalovém prostředí. Kdysi pracoval pro agenturu Nehoda Sport, nyní jeho advokátní kancelář zastupuje například obžalovaného Miroslava Peltu, nicméně Šerák už se angažoval i v celé řadě dalších kauz. Je to jeho práce. A u ní i zůstane.

„Někteří lidé mě s něčím takovým, na co se ptáte, oslovili, spíš tak mezi řečí, jestli nechci dělat předsedu nebo šéfa disciplinárky (FAČR má Etickou komisi - pozn. red.). Když se ptáte na Spartu, řeknu to takhle: Se Spartou jsem o tom nejednal. S nikým jsem o tom nevedl žádná seriózní jednání. A ani nepovedu. Kdybych měl vstoupit do nějaké takové funkce, musel bych ukončit svou práci advokáta a činnost své kanceláře. A to opravdu nechci, v tom mě nikdo nezviklá,“ říká Bronislav Šerák.

Spekuluje se o tom, že v podobném směru už byl osloven i David Trunda, někdejší generální ředitel Slavie, posléze ředitel hokejové Komety, nyní ředitel tenisového turnaje WTA v Praze. Zatím není jasné, s jakým výsledkem.

Muž číslo 4 se tedy zatím hledá. Uvidíme, zda se najde do 13. května, s nímž se pojí uzávěrka přihlášek, jež musí podpořit i patřičný počet nominací. Do té doby se ještě může mnohé stát. Anebo také ne.

Reklama

Doporučované