Hlavní obsah

Hádky, nebo konsenzus? Merkelová navštívila Bílý dům

Trump a Merkelová: Jak spolu vyjdou dvě těžké váhy světové politiky?

 

Reklama

Prezident USA Donald Trump přijal v Bílém domě německou kancléřku Angelu Merkelovou. Během prvního osobního setkání dvou světových státníků se očekávalo mnoho názorových střetů.

Článek

Americký prezident mluvil s německou kancléřkou o migraci, Islámském státu i další možné spolupráci. Společné vystoupení před novináři otevřel Donald Trump diskuzí nad účastí zemí v Severoatlantické alianci. Zdůraznil, že trvá na spravedlivých příspěvcích od všech členských států.

NATO je významnou obrannou aliancí

Trump řekl, že NATO je významnou obrannou aliancí. Její členské státy ale musí spravedlivě přispívat na společnou obranu.

Donald Trump v prezidentské kampani přitom důležitost NATO zpochybnil. Prezident rovněž opakovaně kritizuje, že na obranu nepřispívají některé členské státy dostatečně. V současnosti by alianční státy měly odvádět na společnou obranu dvě procenta svého HDP, což ale většina zemí včetně Německa nebo Česka nečiní.

„Jsem ráda za potvrzení role NATO," řekla novinářům Merkelová, podle níž to má pro Německo velký význam. I Německo, které nyní na obranu dává asi 1,2 procenta HDP, bude podle kancléřky své výdaje zvyšovat.

Zároveň Merkelová uvedla, že bezpečnost a obrana má celou řadu aspektů. Patří k nim i rozvojová pomoc nebo podpora misím směřujícím ke stabilizaci zemí v Africe.

Přistěhovalectví je výsada, nikoli právo

Donald Trump na tiskové konferenci zopakoval, že vůči přistěhovalectví zastává přísné postoje. Možnost přistěhovat se do země označil za výsadu a zdůraznil, že na prvním místě je bezpečnost Spojených států.

„Přistěhovalectví je výsada, nikoli právo. A bezpečnost našich obyvatel musí mít vždycky přednost, o tom se nediskutuje," řekl Trump.

Trump v minulosti Merkelovou kvůli jejímu vstřícnému přístupu vůči uprchlíkům opakovaně kritizoval a upozorňoval na riziko, které s sebou otevření hranic běžencům přináší. V této souvislosti připomínal teroristické útoky v Německu, ve Francii či v Belgii.

Na prvním místě zájmy své země

Trump si už před vstupem do úřadu dal za cíl narovnat výrazně zápornou obchodní bilanci Spojených států se zeměmi jako je Čína, Mexiko či právě Německo. Nevylučuje přitom použití cel a dalších prostředků, aby toho dosáhl, což ostatní země zneklidňuje.

V pátek americký prezident svůj postoj zopakoval. Není podle něj možné, aby měly Spojené státy nevýhodné obchodní dohody. Konkrétně se zmínil o Severoamerické dohodě o volném obchodu, která je podle něj pro USA hrozná.

Merkelová po schůzce uvedla, že oba státníci zastávali zájmy svých zemí. Zároveň si pochvalovala atmosféru jednání, v níž se podle ní oba snažili hledat kompromisy dobré pro Německo i pro USA. V jednáních budou v dalších týdnech a měsících pokračovat experti obou zemí.

Do jakýchkoli dohod by podle kancléřky ale musela být zapojená také Evropská unie. Čistě bilaterální obchodní dohodu s USA Merkelová nechce, na rozdíl od Trumpa, který takový model upřednostňuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované