Hlavní obsah

Hnutí ANO má jinou představu o volbách než většina stran

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Šéfové politických stran ve Sněmovně řešili, podle jakých pravidel se bude letos volit. Schůzky se zúčastnil premiér, předseda ČSSD a zástupci opozice.

Článek

První informace z jednání špiček sněmovních stran naznačují, že dohoda o nových volebních pravidlech nebude tak hladká, jak se zprvu zdálo.

Většina stran se shodne na tom, že Česko by pro volby mělo zůstat rozdělené do 14 volebních celků, které kopírují kraje. Šéf největší sněmovní strany Andrej Babiš, který až dosud o své taktice mlčel, ale přišel s jiným názorem.

„Zásadní rozpor je v tom, že hnutí ANO má jinou představu o počtu volebních obvodů, to znamená jeden. My se také nebráníme jednomu volebnímu obvodu, ale pro nás je důležitější dohoda. Nemáme problém se 14 volebními obvody,“ řekl po jednání šéf SPD Tomio Okamura.

„O volebních krajích byla samozřejmě velká debata. Do příští schůzky budeme hledat, zda je možný kompromis,“ shrnul hlavní závěry po více než hodinové schůzce předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Čtrnáct volebních krajů je prioritou Pirátů a STAN i koalice Spolu, má podporu také komunistů. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana ale není jasné, zda bude premiér Andrej Babiš na nějaký kompromis ochoten přistoupit.

„Pan premiér Babiš nám vlastně neřekl celou dobu, jestli je ochoten ustoupit, nebo hnutí ANO bude trvat na jednom obvodu. Nebyl schopen nám říct ani to, jestli souhlasí, aby se nosičem pro změny stal lidovecký návrh, který leží ve Sněmovny. Od něj ty informace příliš nepadaly,“ popsal jednání s premiérem předseda hnutí STAN Rakušan. Předseda hnutí ANO se po jednání odmítl vyjádřit.

Poslanci se musí urychleně shodnout na nových volebních pravidlech poté, co současný zákon osekal Ústavní soud. Jako neústavní vyškrtl přepočet, kterým se rozdělují poslanecké mandáty, a kvóty pro vstup koalicí do Sněmovny. Poslanci jsou navíc limitováni Senátem – ten v případě volebního zákona nelze přehlasovat a většinu v něm drží opozice.

Foto: Seznam Zprávy

Jednání předsedů stran v Poslanecké sněmovně o volebním zákonu

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka Seznam Zprávám řekl, že shoda se rýsuje nad kvórem pro koalice. „Tam se v zásadě každá strana vyjádřila, že by chtěla úpravu. Většina chce formát 7 procent pro dvojkoalici, 9 pro trojkoalici a 11 procent výše. Tak jak tomu bylo v minulosti,“ uvedl Chvojka.

Chvojka také řekl, že by se měla využít novela zákona připravená lidovcem Markem Výborným. „Asi se najde většinová vůle, že se pro urychlení procesu použije návrh lidovců jako nosič s tím, že se poté bude pracovat na komplexním pozměňovacím návrhu,“ dodal Chvojka.

Reklama

Doporučované