Hlavní obsah

Honest Guide dovezli do Prahy Honest zvon. Přispěli na něj lidé z celého světa

Foto: Jan Kordovský

Nový zvon dovezl speciální „bell-mobile“ z Mostecké ulice až do kostela sv. Havla. Tam bude vystavený do konce října.

Reklama

Článek

Kostel sv. Havla na Starém Městě dostal díky veřejné sbírce nový zvon nesoucí jméno sv. Jana Nepomuckého. Podcast Stopáž vyrazil za Jankem Rubešem a Honzou Mikulkou, přiblížit posluchačům krasojízdu „Honest zvonu“ Prahou.

Zvon, na který se složili turisté ve sbírce organizované duem Honest Guide, se už brzy rozezní na Starém Městě.

„Vadily nám zámečky lásky, které turisté věší na různé sochy na Karlově mostě, třeba právě na sochu Jana Nepomuckého. Náš kamarád zvoník Ondřej Boháč měl výborný nápad: Proč turisté místo utrácení za zámečky nepřispějí raději na zvon? Ten by vydržel i o něco déle než zámečky, které stejně někdo odštípne,“ popisuje původní nápad kameraman Honest Guide Honza Mikulka.

Na nový zvon pro kostel sv. Havla se vybrala potřebná částka během pouhých dvou hodin. Jeden švédský pár poslal dokonce dva tisíce eur. Připojil jen vzkaz, že mají Prahu rádi. Celkem Honest Guide vybrali loni v prosinci díky kampani na Hithitu přes 200 tisíc korun.

Z Mostecké ulice se „Honest bell“ tuto středu vydal na korbě speciálně upravené multikáry přes Karlův most a Staroměstské náměstí až do Havelské ulice. V kostele sv. Havla bude vystavený do konce října.

V Praze je aktuálně přibližně 20 zvoníků, zvonů je zhruba 200. „Pro zvony je nejlepší, když se na ně zvoní manuálně, je to hudební nástroj a ruční zvonění je pořád nejcitlivější. V Rakousku a Německu to třeba vymizelo, v Praze je také řada zvonů na motor, ale my se nenecháme vytlačit,“ říká zvoník Ondřej Boháč, který sbírku svým nápadem inicioval.

„V kostele sv. Havla byl Jan Nepomucký farářem, zvon převážíme přes Karlův most, aby se se svým jmenovcem alespoň na chvíli setkal. Má to velkou symboliku,“ dodává.

Je na zvonu schovaný nějaký speciální vzkaz? Jak často vznikají nové zvony? Poslechněte si celou reportáž z krasojízdy nového zvonu v přehrávači v úvodu článku. Začíná ve 22. minutě podcastu.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované