Hlavní obsah

Hurikán Florence kromě desítek lidí zabil i miliony hospodářských zvířat, další jsou v ohrožení

Miliony zvířat zemřely v zatopených farmách, dalším hrozí uhynutí hladem.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Kromě 35 lidských životů a rozsáhlých škod si hurikán Florence na východě USA vyžádal i smrt milionů hospodářských zvířat. Jen v Severní Karolíně zemřelo v šedesáti budovách různých farem už 1,7 milionu kuřat, uvedla firma, která místnímu trhu dominuje.

Článek

Hurikán Florence, který minulý týden udeřil na východ Spojených států, a s ním související záplavy si vyžádaly už 35 obětí, z toho nejvíce v Severní Karolíně. Informoval o tom server USA Today. Prudký déšť se rozšířil i do dalších států na severovýchodě USA, záplavy hlásí státy New York a New Hampshire. Mezi oběťmi jsou minimálně dvě děti.

Ve státech Severní a Jižní Karolína zůstává podle televize CBS na půl milionu domácností a podniků bez proudu. V Severní Karolíně nefunguje pětina čerpacích stanic. Hladiny řek v oblasti stále stoupají, některé toky dosahují výše kolem sedmi metrů. Mnoho silnic je neprůjezdných.

Město Wilmington s asi 120 000 obyvateli bylo kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od okolí. Až včera se podařilo částečně zprovoznit jednu příjezdovou silnici, po které dovážejí do města zásoby vody a potravin armádní nákladní vozy. Zásoby do města převážejí také vrtulníky, jimiž se rovněž evakuují lidé ze střech zatopených domů.

Televize CBS dnes uvedla, že škody po hurikánu Florence se zatím odhadují na asi 22 miliard dolarů (zhruba 480 miliard korun). Už tato suma by Florence zařadila do první desítky hurikánů s největšími škodami v USA. Podle ekonomů ze společnosti Moody's Analytics ale bude výše škod zřejmě vyšší, stále totiž přicházejí zprávy o škodách v důsledku mohutných záplav.

Šest milionů kuřat může umřít hladem

Počet mrtvých kuřat se může ještě výrazně zvýšit. Zhruba dalších šest milionů jich je uvězněných v 30 farmách odříznutých povodněmi od okolního světa. Pokud voda neopadne včas, na místo se nemají šanci dostat zásilky krmiva a kuřata pojdou hladem.

Severní Karolína je jedním z předních amerických producentů kuřecího masa. Loni se ve státě vypěstovalo na 800 milionů brojlerů. Stát je zároveň i významným producentem vepřového. Je pravděpodobné, že farmy na chov prasat utrpěly rovněž značné ztráty. Místní rada pro produkci vepřového ale ještě daty o počtu mrtvých kusů nedisponuje.

Bouře Florence se přesouvá na severovýchod USA, kam už podle meteorologů přinesla vydatné deště. Ve městě Derry ve státě New Hampshire museli vojáci na lodích zachránit před stoupající vodou několik rodin. Řada okresů ve státě New York ohlásila zaplavené komunikace, během šesti hodin při hranici se státem Pensylvánie vypadlo 13 centimetrů srážek. Během dneška by měla americkou pevninu opustit.

Reklama

Související témata:

Doporučované