Hlavní obsah

Hypotéky? Někdy je dluh lepší než kupovat za vlastní peníze, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o výhodnosti hypotečních úvěrů.

Reklama

Investor Radovan Vávra v novém podcastu Ve vatě předpovídá brzký nárůst úroků hypoték, ale do budoucna i cen nemovitostí. Jaký názor mají na současný hypoteční trh čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u nového podcastu Ve vatě, který společně připravují Markéta Bidrmanová a investor Radovan Vávra.

Jakub Kirchner: Problém je, že lidé, kteří na hypotéku nedosáhnou, si nájmem vůbec nepomůžou, protože je kolikrát dražší než hypotéka. Někdy kolem roku 2018 jsme si brali dvě hypotéky na cca 3,5 milionu kvůli stavbě baráku a splácíme něco kolem 15 tisíc na 30 let. S tím, že se jedná o 4+kk o rozloze cca 90 metrů čtverečních + ještě garáž s docela velkým zahradním domkem. V Praze za tuto cenu nájmu seženu stěží i 2+1 / 2+kk, v Berouně (náš okres) za to se štěstím seženu 3+1 před rekonstrukcí. A pořád to budou v podstatě vyhozené peníze, protože ta nemovitost nebude moje a v případě problémů ji nemůžu prodat.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Pavel Miňo: Splácet předčasně hypotéku, nedej bože stavět za své či ještě hůř – čekat až naspořím (pokud to syslím pod polštář) je v případě, že dostanu hypotéku s úrokovou sazbou menší než inflace, naprostý nesmysl. V ČR chybí naprosté základy finanční gramotnosti a dluh je pořád vnímán jako něco děsivého, i když v tomto případě je to jedna z mála příležitostí, jak můžete vy vydrbat s bankou. Tento týden jsem refinancoval a fixoval 2,2 %. Přiznaná inflace je přitom na hraně 5%, reálná klidně dvakrát vyšší. Pro banku je tohle opravdu velice špatný deal a každým takovým úvěrem reálně ztrácí – proto určitě sazby brzy porostou. Dluhy jsou v některých případech mnohem lepší než použití vlastních finančních prostředků. Ty by se měly zhodnocovat mnohem lépe. I ten úplně základní index S&P 500 narostl za posledních 5 let o 106,27 %. Tohle tempo je samozřejmě enormní, nicméně průměrně od svého vzniku (začátek 20. století) vykazuje roční zhodnocení 8–9 %. Akcie, P2P půjčky, bitcoin nebo i blbé dluhopisy – cokoliv z toho překonává současné sazby u hypoték.

Petr Hovorka: Co se týče hypotéky, tak nikdy. Někde se upisovat na 30 let. Je mi jasné, že tady spousta lidí bude argumentovat, že když mám hypotéku, tak je to „moje“. Víte co? Zkuste tu hypotéku pár měsíců nesplácet a uvidíme, jak moc to bude „vaše“. Dokud si nebudu moct dovolit koupit byt/barák za hotové, tak jedině nájem.

Jakub Vana: Já bych tedy chtěl, aby tu byly nějaké větší sítě pronajímatelů. Pronajímat si byt od soukromníka je dost riziko, že třeba bude chtít byt pro vlastní bydlení nebo že si naplánuje rekonstrukci. Chtěl bych dodavatele, který mi pronajme byt na dobu neurčitou s tím, že pokud budu platit, mám jistotu, že budu bydlet, a naopak, až se budu potřebovat stěhovat, podám výpověď se lhůtou 2 měsíce a mám vystaráno.

Michal Pavouk: Bohužel vysoké hypotéky nezabrání růstu cen nemovitostí, ale akorát opět nahrají private equity firmám ze zahraničí, které mají na účtech k investování miliardy. Je potřeba udělat co nejrychleji zákon, jako mají vyspělé západní společnosti, aby měly zákaz nákupu nemovitostí k bydlení, nebo je brutálně zdanit.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jakub Mašín: Při placení nájmu, který se může rovnat výši měsíční splátky hypotéky, nemůžete v životě jako průměrně výdělečný občan našetřit celou částku na bydlení. Jedině že byste spořili ve dvou, tedy o další jistotu méně. Do toho inflace a zdražování nemovitostí a vlak ujíždí rychleji, než vy běžíte. Je to smutné, ale to je dnešní realita.

Tom Zvěřina: Kdybychom měli euro, úroky z hypoték by byly asi o 1 % nižší. Jako na Slovensku nyní nabízí 0,8 % na tři roky, průměr RPSN 1,44 %. Pomohlo by to tisícům rodin se splátkami „na hraně“, jak říká p. Vávra. A tzn. přijměme euro co nejdřív jako již Bulharsko, Chorvatsko… Nebuďme Čecháčky, máme exportní ekonomiku.

Jan Kouřil: O velikosti úroku se můžeme bavit, ale není to jádro pudla. Ekonomickou situaci v Evropě neurčuje ČR ani její centrální banka. Tedy centrální banka může svými experimenty situaci v ČR především zhoršit. Inflaci ovlivňují dva faktory: složení spotřebitelského koše a ceny komodit na světových trzích. Změna spotřebitelského koše pro výpočet inflace nemá na život občana žádný vliv a na ceny komodit na trzích nemá žádný vliv ČNB. Takže zvyšováním úroků nad rámec toho, co je v okolních zemích, může ČNB pouze poškodit české občany, kteří nemají přístup k financování z ciziny.

Reklama

Doporučované