Hlavní obsah

Indonésii zasáhly přívalové deště. Během záplav zemřelo 53 lidí

Záplavy v Indonésii.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Intenzivní srážky hrozí celé Indonésii minimálně další měsíc, nebezpečí však úplně pomine až v dubnu, kdy končí období dešťů.

Článek

Na přelomu roku zasáhly Indonésii prudké deště. Živel způsobil sesuvy půdy a záplavy, které zasáhly zejména indonéskou metropoli Jakarta. Počet obětí neustále roste, úřady jich doposud sečetly 53.

Záchranáři pokračují v pátrání po dalších obětech a pohřešovaných, informovala agentura AFP. Rekordní srážky, podle meteorologů nejintenzivnější za posledních 24 let, zanechaly bez domova téměř 400 tisíc lidí. Přibližně polovina jich nadále zůstává bez přístřeší.

Hladina vody dosáhla v některých čtvrtích hlavního města až do druhého patra a po jejím opadnutí jsou ulice zavaleny bahnem a troskami. Voda odnesla zaparkovaná auta i osobní věci a vybavení domácností.

Veřejná prostranství se už podle agentury AP uklízejí a v desítkách tisíc domovů a obchodů znovu funguje elektřina. Železniční doprava ještě není plně v provozu. Někteří prodejci nábytku či čistírny nabízejí slevy, aby pomohli zasaženým postavit se zpátky na nohy.

Prozatímní počet obětí podle mluvčího národní agentury pro živelné pohromy zahrnuje lidi, kteří se utopili nebo je zabil elektrický proud, a tři starší osoby, které zemřely na podchlazení. Zdravotnické úřady se teď snaží předejít šíření nemocí či vzniku epidemie.

Záplavy, které západ ostrova Jáva překvapily o silvestrovském večeru, jsou nejhorší od roku 2013. Tehdy kvůli monzunovým dešťům zemřelo v hlavním městě 57 lidí. V roce 2007 zahynulo během záplav v Indonésii 80 lidí, píše Al-Džazíra.

V megalopoli, která má včetně aglomerace téměř 30 milionů obyvatel, jsou častá zemětřesení i záplavy, a nynější katastrofa podle agentury AP připomněla problémy s infrastrukturou.

Prezident Joko Widodo v srpnu oznámil, že hlavní město se přesune z Jakarty do méně obydlené provincie Východní Kalimantan na ostrově Borneo.

Podle odborníků z indonéské Meteorologické, klimatické a geologické agentury (BMKG) může Jakarta v příštích dnech očekávat další srážky. Vláda v pátek s cílem odvrátit mračna směřující k předměstí Jakarty nasadila letouny určené k rozprašování chemikálií, které vyvolávají déšť. Ten by se tak měl vyhnout oblasti zasažené povodněmi.

Reklama

Doporučované