Hlavní obsah

Islámský stát zavraždil desítky muslimských mystiků

Islámský stát zavraždil přes 70 súfistických věřících.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Nejméně 72 lidí zabil Islámský stát v přeplněné súfistické svatyni v jižním Pákistánu.

Článek

Při sebevražedném pumovém útoku v přeplněné súfistické svatyni v jižním Pákistánu zemřelo víc než sedm desítek lidí, přes 150 jich bylo zraněno. K útoku se přihlásil Islámský stát v prohlášení zveřejněném prostřednictvím agentury Amak, kterou radikálové používají.

Čtvrteční útok je nejkrvavějším ze série pumových útoků, které tento týden postihly Pákistán poté, co tamní odnož Tálibánu a další islamistické ozbrojené skupiny pohrozily novou ofenzivou. IS působí převážně na Blízkém východě, v posledních letech ale sílí i jeho přítomnost v Pákistánu.

Útoky zpochybňují dojem zlepšující se bezpečnostní situace v zemi. Jsou zároveň označovány za důkaz, že ozbrojenci stále představují vážnou hrozbu pro Pákistán, zemi se 190 miliony obyvatel, která disponuje jadernými zbraněmi.

Útočník vstoupil do súfistické svatyně Lal Šáhbáz Kalandar v provincii Sindh v době, kdy se tam shromáždily davy věřících. Súfismus je mystická, tolerantní forma islámu, která je trnem v oku islámských extremistů.

V Pákistánu je súfismus praktikován po staletí a svatyně, jež se stala terčem útoku, patří k nejuctívanějším súfistickým mešitám v zemi. Je zasvěcená svatému muži ze 13. století, jehož ducha vyvolávají věřící v extatických každodenních rituálech se zpěvem a tancem.

Reklama

Doporučované