Hlavní obsah

Jak bude vypadat nový iPhone? Analytici z Wall Street mají představu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

IPhone 12 by mohl být v prodeji už během října letošního roku.

Reklama

Nejen zapřisáhlí fanoušci značky Apple čekají na odhalení nové generace iPhonů. Odborníci přinášejí první pohled na ještě nezveřejněné parametry iPhonu 12.

Článek

Společnost Apple v září obvykle představuje nové telefony iPhone. Letos ale nabraly zpoždění. Také kvůli koronaviru.

Americká technologická společnost v minulých dnech předvedla nové verze svých chytrých hodinek Apple Watch a tabletů iPad. Představila rovněž novou službu Apple One, která umožní sloučení jejích předplatitelských služeb v oblasti televize, hudby či videoher. Zatím však neukázala nové chytré telefony iPhone.

Stejně jako u každé dlouho očekávané novinky se světem šíří mnoho spekulací, jak by další generace telefonu mohla vypadat a o jaké funkce by mohla být posílena. Své odhady mají samozřejmě i odborníci, kteří firmu detailně sledují. Seznam Zprávy přinášejí několik tipů analytiků přímo z centra dětí, newyorské Wall Street.

Ať už budou nové iPhony vypadat jakkoli, všichni se shodují na jednom, Apple nové produkty představí v nadcházejících týdnech na další virtuální „předváděčce“. Odhadují navíc, že by nová zařízení mohla na pultech prodejen ležet už v polovině října.

Za zpožděním stojí především globální pandemie koronaviru, která donutila část dodavatelského řetězce Applu dočasně uzavřít továrny.

Očekávání na novou verzi telefonů jsou velká - analytici tvrdí, že by mělo jít v rámci funkcí o doslova revoluční změny.

5G připojení

A o jakých změnách je řeč? První a tou dost možná nejvýznamnější bude pravděpodobně vybavení pro 5G připojení.

„Investoři očekávají iPhone s připojením 5G,“ sdělil analytik investiční společnosti DA Davidson Tom Forte.

Podle něj jde v současnosti pro Apple o významný posun, který právě v této technologii za ostatními konkurenty zaostává. Vždyť výrobci jako je například Motorola nebo Samsung svá první zařízení vybavená 5G připojením ukázali světu už před časem.

Analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives navíc odhaduje, že by v příštím roce mohlo být díky této technologii vyměněno až 350 milionů kusů starých telefonů za nové.

I když si podle něj mnoho spotřebitelů kupuje nový iPhone až tehdy, když to opravdu potřebují a nemění ho za každou cenu za novou verzi, právě připojení k rychlejším bezdrátovým sítím nové generace by mohlo být „významným důvodem“ pro jeho výměnu.

Odborníci také předpokládají, že ne všechny modely iPhone 12 budou schopny se k nejrychlejším 5G sítím připojit.

Základní model iPhone 12 bude dost možná schopný připojit se pouze k sítím 5G s nízkým a středním pásmem rychlosti, zatímco modely vyšší třídy pak budou mít přístup k těm nejrychlejším vlnám. To alespoň tvrdí analytik společnosti Moor Insights Anshel Sag.

Důvod je jednoduchý. Připojení telefonu k těm nejrychlejším 5G sítím vyžaduje vybavení, jehož výroba je dražší.

„Byl bych šokován, kdyby byl základní model schopen chytat nejrychlejší 5G připojení,“ dodal Sag.

Co když o 5G nemám zájem?

I pro tuhle variantu mají analytici odpověď. Někteří totiž tvrdí, že by značka mohla vydat také verzi telefonu pouze s 4G, nebo dokonce novou 4G verzi levnějšího typu iPhonu SE, který byl na trh uveden naposledy začátkem letošního roku.

Tom Forte ze společnosti DA Davidson, odborník na investice do technologií, očekává, že nejlevnější variantou modelu iPhone 12, která bude letos na podzim vydána, by mohla být právě verze se 4G připojením.

S jinými experty se však na tom neshodne. Anshel Sag z analytické firmy Moor Insights & Strategy předpokládá, že nový 4G iPhone s největší pravděpodobností bude uveden na trh až v první polovině příštího roku, a to logicky za nižší cenu než jeho 5G protějšek.

Kolik modelů bude?

Jak už je u Applu dobrým zvykem, vydává obvykle více verzí každé generace nových iPhonů. Loni vyšly například tři.

Analytici očekávají, že v letošním roce Apple představí buď tři, nebo dokonce čtyři verze iPhone 12.

Podle analytika Wedbush Securities Dana Ivese se na tradičním představení ukážou hned čtyři modely iPhone 12, včetně jednoho s větším, 6,7palcovým displejem.

O tom, že Apple letos představí hned čtyři modely své nové řady iPhonů, se spekuluje už dlouho a v podstatě na tom u všech odborníků panuje shoda. V základu je pak lze rozdělit na dva špičkové modely nejvyšší třídy, které ponesou označení Pro. Sekundovat jim budou dva základní modely s nižší cenou.

Nabízí se i další možnost, která by asi nejvíc potěšila pamětníky, kteří před lety investovali do verze 4 a 5. „Je tu docela velké publikum, které i nadále tíhne k nejmenším iPhonům,“ řekl analytik Ashan Sag. „Ale je otázka, zda Apple bude poptávku po malém iPhonu považovat za dostatečnou,“ dodal.

A jaká bude cena?

„Ceny jsou vždy největší neznámou, pokud jde o Apple,“ řekl odborník Wamsi Mohan, analytik Bank of America.

V loňském roce byl iPhone 11 prodáván v základní verzi za 700 dolarů, v přepočtu asi za 16,5 tisíce korun. Byl tak nejlevnějším telefonem značky Apple od chvíle, kdy byl uveden na trh iPhone 8.

V letošním roce cena nejlepšího modelu iPhone 12 pravděpodobně vzroste přibližně o sto dolarů, což odpovídá nákladům na přidání tolik diskutované 5G technologie, uvedl Mohan z Bank of America. V korunách tak cena může přesáhnout 18 tisíc.

Pokud jde o modely nižší třídy, více analytiků se shoduje na tom, že Apple se pravděpodobně pokusí udržet ceny relativně podobné jaké loni.

Další funkce

Pokud jde o výdrž baterie, většina odborníků neočekává žádné zásadní změny.

Wamsi Mohan však uvedl, že právě nejlepší verze iPhonu 12 by mohla mít baterii posílenou. Důvod? Jsou jím, jak jinak, právě 5G sítě, které mohou mít vliv na vyšší spotřebu baterie.

Pokud jde o nové možnosti kamery a fotoaparátu, očekává se, že Apple do všech verzí „dvanáctky“ zahrne také senzor Lidar. Co tento senzor umí? Podle japonského výrobce Sony umožňuje dálkově měřit pomocí laserových paprsků od snímaného objektu vzdálenost. Díky tomu může fotoaparát přesněji využít autofokus a fotografie by měly mít kvalitnější hloubku obrazu.

Je nutné zmínit, že nejde o tak úplnou novinku, protože tento senzor už výrobce využil v novém iPadu Pro, který debutoval v minulém týdnu.

Na scéně se také objevily zvěsti o obrazovce s vysokou obnovovací frekvencí, díky níž se telefon bude zdát výrazně rychlejší.

Na závěr ještě jedno očekávání toho, co zákazník spolu s novým iPhonem naopak nemusí dostat. Podle některých odborníků by totiž v balení s telefonem mohl chybět nabíjecí adaptér. Jako důvod uvádějí, že většina uživatelů nabíječku už doma stejně má. Co ale nebude naopak chybět, bude nabíjecí kabel.

Jestli je důvodem zájem o životní prostředí, nebo možnost ušetřit za výrobu napájecích adaptérů, toť otázkou.

Reklama

Doporučované