Hlavní obsah

Jak by budoucí vládní koalice brzdila epidemii? Povinné očkování odmítá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda po středečním jednání nepřišla s žádným opatřením, které by mohlo výrazněji zastavit nárůst epidemie koronaviru. Zástupci budoucí vládní koalice to považují za problém. Zjišťovali jsme, jak by sami situaci nyní řešili.

Článek

„Jsou to kosmetické změny, aby to vypadalo, že něco zavádějí,“ zhodnotila Olga Richterová pro Seznam Zprávy drobné změny v opatřeních, které ve středu představila vláda. Místopředsedkyně Pirátů je nově součástí Anticovid týmu, který za budoucí vládní koalici řeší epidemii.

Sama ale nezmínila žádné opatření, které by podle ní dosluhující vláda měla zavést. Konkrétní návrh nezazněl ani od lékaře Bohuslava Svobody (ODS), dalšího člena Anticovid týmu. Uvedl, že jasněji bude až v pátek, kdy se tým opět setká s vládním Centrálním řídícím týmem.

S čím zástupci Spolu a PirSTAN na jednání půjdou, se Seznam Zprávy snažily zjistit i od dalších jejich zdravotních expertů. Vlastimil Válek (TOP 09), který je stále nejpravděpodobnějším kandidátem na post nového ministra zdravotnictví, na dotazy nereagoval. Stejně tak poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

Bohuslav Svoboda připomněl, že si od stávající vlády Anticovid tým mimo jiné vyžádal náhled krizového plánu, ten ale ještě ve středu neměli k dispozici.

A tým si také stěžuje, že domluvená pravidelná komunikace s ministerstvem nefunguje. „Členové Anticovid týmu musí s politováním konstatovat, že tato dohoda ze strany ministerstva vydržela pouhý týden. Zároveň Anticovid tým už před dvěma týdny představil Národní institut pro zvládnutí pandemie, tedy odbornou skupinu expertů, která je k dispozici Ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo doposud tuto skupinu nevyužívá,“ uvedl v tiskovém prohlášení ve středu odpoledne.

Budoucí vládní koalice povinné očkování odmítá

Zástupci koalice Spolu a PirSTAN souhlasí s vládou v tom, že za žádných okolností nechtějí lockdown. A že klíčové je očkování. Někteří odborníci se domnívají, že je na čase zvážit i povinné očkování pro určité profese, hovoří se o zdravotnících, učitelích či bezpečnostních složkách. Oslovení poslanci budoucí vládní koalice jsou ale striktně proti.

„Očkování musí být vždycky dobrovolné,“ říká jasně Olga Richterová. „Nikdy bych nechtěl, abychom se dopracovali k povinnému očkování. V žádné oblasti, v žádné profesi,“ dodává také poslanec ODS Jan Skopeček. Zásadně proti povinnosti očkování je i poslanec Petr Gazdík ze STAN.

S ohledem na tento jejich postoj už ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve uvedl, že bez podpory budoucí vlády nemá smysl očkování povinně zavádět. „Otázka povinného očkování je určitě na budoucí Sněmovnu. Určitě nemá být Ministerstvo zdravotnictví, kdo rozhodne. Musí to být celospolečenský konsenzus,“ uvedl ministr.

Návrhy Anticovid týmu

Po zveřejnění článku vydal Anticovid tým tiskové prohlášení, ve kterém zmiňuje několik kroků, které by aktuálně vláda měla v boji s pandemií vykonat:

- Okamžitě je nutné zajistit adresné zvaní na očkování pro občany v rizikové skupině 65+ a dále zaslat tuto informaci i jejich ošetřujícím lékařům.

- Systematicky nastavit testování v domovech seniorů tak, abychom zabránili zavlečení infekce covid-19 do těchto zařízení, jak k tomu došlo před rokem.

- Nejpozději do 14 dnů dokončit očkování třetí dávkou pro všechny zaměstnance a klienty domovů seniorů.

- Okamžitě zajistit nasazení moderní dostupné léčby u nemocných covid-19 v souladu s doporučením odborných společností. Léčba musí být rychle dostupná v terénu.

- Preventivně testovat všechny pacienty už při příjmu do nemocnice.

- Předat organizaci trasování okamžitě do rukou Armády ČR ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi a ukončit jakékoliv politické zasahování do této činnosti.

V České republice je 57,3 naočkované populace, což je stále výrazně pod unijním průměrem, který přesahuje 65 procent. Nejméně dokončených očkování je ve Středočeském kraji, následuje Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

V úterý testy v Česku vykázaly 14 535 nově nakažených covidem-19. Je to o téměř polovinu víc než před týdnem, jedná se také o nejvyšší denní nárůst od poloviny března. Hospitalizovaných je téměř 3 300.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu ráno představili několik drobnějších restrikcí, které mají pomoci v boji s pandemií koronaviru. Týkají se povinnosti pravidelného testování zdravotníků, kteří přichází do kontaktu s pacienty, a také studentů a učitelů vysokých škol, kteří budou muset nosit respirátory v učebnách, kde je více než 50 lidí. Opatření platí od 15. listopadu. Další by ale podle Babiše měla přijít již tento pátek.

Reklama

Doporučované