Hlavní obsah

Jak Miloš Zeman preludoval pro Si Ťin-pchinga. Petrof oslavuje byznys s Čínou

Foto: Petrof

Miloš Zeman hraje skladbu A Sentimental Journey prezidentovi Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingovi.

Reklama

Osmdesát let spolupráce s Čínou nyní slaví královéhradecký výrobce klavírů a pianin Petrof. A vzpomíná i na to, jak prezident Miloš Zeman v Šanghaji zahrál svou oblíbenou skladbu pro svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga.

Článek

Petrof, největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin, si aktuálně připomíná 80. výročí od dodání prvního nástroje do Číny. V roce 1940 prý byla expedice prvního nástroje do tak vzdálené země raritou.

Obchod s Čínou je podle zkušeností byznysmenů z Hradce Králové pro některé Evropany stále zahalen rouškou tajemství a řada evropských firem se vstupu na tento trh obává.

„Samozřejmě má každý trh svá specifika a ten čínský není výjimkou,“ vysvětluje Zuzana Ceralová Petrofová, zástupkyně páté generace rodu Petrofů. „Jsme na tomto trhu úspěšní zejména díky tomu, že respektujeme kulturní odlišnosti a dokážeme se přizpůsobit pravidlům hry, která v Číně fungují. Je to pro nás klíčový trh nejen z pohledu tržeb, ale upřímně jsme si ho i velmi oblíbili.“

Což Petrofová dokládá historkou z největšího světového hudebního festivalu Music China, který se koná každý rok v Šanghaji. „Hned na tom prvním se stal klavír Petrof středem pozornosti, když na něj prezident Miloš Zeman zahrál svou oblíbenou skladbu A Sentimental Journey pro samotného prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga,“ uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

„Bylo to velmi hezké zviditelnění naší značky,“ hodnotí Ceralová Petrofová. Petrof je podle ní největším exportérem akustických pian z Evropy do Číny.

„Během koronavirové krize byl zájem o klavíry oslaben, poslední týdny však ukazují, že si Číňané znovu našli cestu k evropské kvalitě. K nástrojům, které mohou ještě obohatit jejich dlouhodobý a úctyhodný kulturní rozvoj,“ hlásá tisková zpráva.

Reklama

Doporučované