Hlavní obsah

Jak nenaletět při koupi respirátoru? „Czech Made“ rozhodně nejsou

Rozhovor s Davidem Kublou z České společnosti pro jakost o zneužití značky Czech Made.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Na internetu se objevily respirátory FFP2 podvodně označené značkou Czech Made. „Bezohlednost obchodníka. Takové zneužití do očí bijící jsme nezažili,“ říká David Kubla za Českou společnost pro jakost.

Článek

Na internetu se prodávají respirátory se značkou Czech Made, ač na to nemají právo. Konkrétně šlo o sedm různých e-shopů, které nabízely ochranné roušky a respirátory označené logem Czech Made. Značka je přitom součástí národního programu Česká kvalita Ministerstva průmyslu a obchodu. Značku mohou získat pouze české výrobky nebo služby, které úspěšně absolvují hodnocení podle různých kritérií, v současnosti je mezi nimi 23 značek.

„Můžu garantovat, že žádný prodejce, výrobce ani jiný obchodník nemá v držení značku Czech Made v současné době,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys David Kubla za Českou společnost pro jakost, která značku Czech Made spravuje.

V Česku se denně prodají statisíce kusů ochranných pomůcek. Od začátku roku jsou nejprodávanější právě respirátory třídy FFP2. I proto, že jejich nošení je na veřejných místech stále povinné.

„Vnímáme to nejen jako neetické, ale i nebezpečné jednání,“ varuje David Kubla. „Zejména proto, že tyto produkty nyní potřebujeme všichni. Zároveň k nim ale ještě nemáme takový vztah, abychom sami poznali, jestli jsou nebo nejsou kvalitní, a řídíme se označením kvality,“ dodává.

Jak nenaletět při koupi respirátoru

Respirátor by měl být řádně označený značkou shody „CE“ a čtyřmístným číslem „oznámeného subjektu“ (tzv. notify body).

Respirátor by měl být označen třídou ochrany (např. FFP2, KN95, N95).

Měl by obsahovat název výrobku a informace o výrobci, případně dovozci.

Součástí balení musí být návod k použití a v Česku je povinností poskytnout tento návod v českém jazyce.

Žádný výrobce ani prodejce v Česku nezískal pro ochranné pomůcky právo používat značku Czech Made.

Zdroj: Česká obchodní inspekce a Česká společnost pro jakost

Jedním z obchodů, který respirátor s tímto logem stále nabízí, je například 1nakup.cz. Na kontaktní lince e-shopu na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že o zneužití nevědí. Podle nich jde pouze o označení země původu výrobku a informaci stáhnou.

Pokuta až 5 milionů korun

„O značce ‚Czech Made‘ slyšíme v souvislosti s respirátory prvně. Pokud takové informace existují, je možné ČOI podat podnět ke kontrole. A pokud někdo se u výrobku pyšní značkou kvality ‚Czech Made‘ neoprávněně, mohl by tím klamat spotřebitele, nekalé obchodní praktiky ČOI může postihnout sankcí až do výše 5 milionů korun,“ popisuje další možnost Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

Inspektoři se na prodej respirátorů, roušek a dalšího „covidového“ zboží nyní zaměřili ve velkém. Od loňského března, kdy pandemie vypukla, udělila inspekce celkem 94 pokut v hodnotě 1,478 milionu korun. „Rozpracováno je celkem 300 kontrol, v samotné fázi správního řízení se zatím nachází 15 případů,“ přidává aktuální statistiky Jiří Fröhlich.

Reklama

Doporučované