Hlavní obsah

Přehledně: Sedm kroků, jak jednoduše a efektivně začít šetřit peníze

Foto: Shutterstock.com

Jak šetřit bez velkého omezování životní úrovně?

Reklama

Inflace rekordně roste, kromě materiálu začínají zdražovat také pohonné hmoty, energie nebo potraviny. SZ Byznys přináší návod, jak v této době efektivně šetřit a pracovat se svými penězi bez nutnosti velkého uskromnění.

Článek

1. Zjistěte si své výdaje

První a nejdůležitější krok před tím, než vůbec začnete se samotným šetřením. Zvláště pokud žijete ve společné domácnosti a hospodaříte s jedním rozpočtem, jde o klíčový krok.

Srovnejte si všechny výdaje, které za měsíc musíte vynaložit na zaplacení poplatků, faktur, nájmu a podobně. Proti tomu je nutné podrobně znát, jaké jsou vaše měsíční příjmy.

Zvlášť v současné době je pravděpodobné, že se měsíční náklady budou každý měsíc zvyšovat. Pro lepší přehled může pomoci nastavit si všechny pravidelné platby na jeden den. Přehledně se vám na účtu tím pádem ukáže, kolik peněz zbývá pro další výdaje, jako jsou například nákupy a kolik zbývá pro spoření.

2. Vytvořte si rozpočet

Už máte přehled o svých měsíčních výdajích a příjmech? Výborně. Je na čase vytvořit si jednoduchý rozpočet.

Díky němu zjistíte, kolik peněz jde na povinné výdaje, kolik na další utrácení a kolik vám zbývá na spoření (o něm později). Známé je například pravidlo 50 / 30 / 20. Polovina příjmů by měla pokrýt nutné výdaje, 30 procent pak na nákup věcí, které si chceme dopřát a zbylá pětina na úspory.

3. Aktualizujte smlouvy

V měsíčním soupisu pravidelných výdajů velmi pravděpodobně narazíte na účty za telefon, životní pojištění, havarijní pojištění a podobně. A to je přesně moment na to, vyhodnotit si, jestli je nutné platit tak vysokou částku jako dosud.

Rozhodně není na místě všechna pojištění rušit. Pokud byste přišli o možnost pravidelně vydělávat, bez pojištění byste se ocitli ještě v mnohem horší situaci. Na druhou stranu je vždy potřeba zvážit, jestli je nutné platit tak vysoké částky.

To samé platí například u mobilního operátora. Pokud máte už několik let stejný tarif, je dost možné, že ho konkurence bude nabízet buď s nižší cenou, nebo s více službami. Trh se dynamicky vyvíjí.

Pokud si nejste změnami jistí, i takové situace by měl správně vyřešit finanční poradce.

4. Ušetřete na energiích

Jedním z velkých témat se staly ceny energií, které prudce vystřelily nahoru. I na nich je tedy důležité v současnosti šetřit. Nikoliv ale například nákupem staršího spotřebiče, který je sice levnější, ale na druhou stranu zaplatíte více za jeho provoz.

Pokud uvažujete o změně dodavatele energií, dávejte si pozor na pečlivé pročtení smlouvy. Mnoho lidí totiž v současnosti zjišťuje, že o fixaci, o které si mysleli, že mají ve smlouvě, přichází.

Podrobně jsme o šetření na energiích psali dříve zde:

Podrobně jsme o šetření na energiích psali dříve zde:

5. Stanovte si cíle spoření

Co ale teď s penězi, které byste chtěli spíše naspořit? Pokud zůstanou volně na účtu, mnoho lidí je má tendenci utrácet a následně takových výdajů litovat.

Efektivnější je stanovit si cíl spoření, a podle toho se zbylými penězi jasně zacházet. Chci našetřit na splacení dluhu? Na letní dovolenou? Na nové auto? Nebo plánuji v budoucnu investici do vlastního bydlení?

Odpovědi na všechny tyto otázky se v časovém horizontu spoření liší, proto je také nutné odkládat si měsíčně různé částky. Pokud ale budete mít konkrétní cíl, kterého chcete dosáhnout, peníze odložíte snadněji.

6. Vytvořte finanční rezervu

Šetření peněz samozřejmě neznamená jen to, že vám na konci měsíce zůstane na účtu určité množství peněz. Základem systematického šetření je tvoření si pevné finanční rezervy, na kterou se budete moct obrátit v případě nouze, a případných investic.

Jak bude rezerva velká, je samozřejmě velice individuální. Obecně ale platí, že je vhodné mít naspořených minimálně šest měsíčních výplat. To je samozřejmě poměrně velká částka, která vyžaduje pravidelné spoření.

Jak k takové částce dospět? Metod je hned několik. Odborníci nejčastěji doporučují si odkládat pravidelně určitou částku. Nicméně pozor, nikoliv na konci měsíce ve smyslu „co zbyde, to přesunu do rezervy“, ale naopak.

Peníze je vhodné odložit si hned poté, co například přijde výplata na účet. Každý měsíc pak pracujete se stejnou částkou jak na spoření, tak na ostatní útraty.

Druhou variantou může být odkládání si peněz za každou útratu. pokud si například koupíte nové boty za 1500 korun, odložíte si bokem 150. Oproti prvnímu příkladu ale nejde o tak zodpovědné šetření.

7. Nespořte na běžném účtu

Jak ale vlastně šetřit systematicky? Pro spoření určitě neslouží běžný účet. Právě na něj nejvíce dopadá současná silná inflace. Peníze na běžném účtu tak ztrácejí každý týden na své hodnotě.

Pro spravování základní rezervy, kterou byste případně potřebovali rychle využít, slouží spořící účet. Jeho sjednání bývá zdarma, úroky jsou na něm každopádně jen minimální. Inflaci určitě nepokryjí. Na druhou stranu máte peníze okamžitě k dispozici, jeho vedení bývá zdarma a úspory ztrácí hodnotu o něco méně než na běžném účtě.

Pokud byste chtěli například spořit svým dětem, můžete využít stavební spoření, na které přispívá stát. Pokud spoříte na důchod, stát zase přispěje na doplňkovém penzijním spoření.

Nejefektivněji je možné s inflací bojovat pomocí investic. Například u podílových fondů stačí i pár stovek měsíčně, pokud už máte dostatečnou finanční rezervu. Přečtěte si například seriál o podílových fondech:

Jak investovat do podílových fondů

SZ Byznys přináší sérii článků o investování. V době vysoké inflace jde o jeden z mála způsobů, jak se proti růstu cen pojistit.

Reklama

Doporučované