Hlavní obsah

Jak spasit státní kasu? Progresivní daň a zlepšit výběr i kontrolu, píší čtenáři

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Markéta Bidrmanová v roli moderátorky nového pořadu Byznys Club.

Reklama

Palčivá otázka (ne)zvyšování daní byla tématem prvního Byznys Clubu na Seznam Zprávách. Čtenáři se kloní k názorům expertů, podle nichž se veřejné finance bez zvyšování daní neobejdou.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u historicky prvního dílu nového pořadu Byznys Club, ve kterém politici a experti diskutovali na téma zvyšování daní po volbách.

Ondřej Dráb: Zdanění příjmů fyzických osob patnácti procenty, když právnické platí devatenáct, je nesmysl. Zvláště, když je kompenzováno progresivní sazbou daně. Smysluplnější by bylo rovných devatenáct pro všechny bez ohledu na výši příjmu a nízkopříjmovým to kompenzovat vyšší slevou na dani. Většina z nich fakticky daň z příjmů neplatí už řadu let.

Michal Šídlo: Spíše by bylo potřeba zlepšit vybírání daní, zefektivnit státní správu, zlepšit kontrolu a zamezit odlivu peněz do „daňových rájů“. Ale protože všude jsou „jen lidi“, kteří jsme nedokonalí, tak to nepůjde. Ať bude u moci ANO, ODS, Piráti či kdokoli jiný, bude pracovat jen s tím materiálem, co má k dispozici, a to (přiznejme si konečně sami sobě), není nic moc. Tuneluje a rozkrádá se více jak 20% státních financí - aparát je přebujelý, každý pracující, i kdyby dělal jen 4 hodiny denně, bude tvrdit, že má moc práce. Mzdové nůžky jsou extrémně otevřené, od nízkých platů nekvalifikovaných pracovníků na nejnižších postech až po několikamiliónové odměny „manažerů“, které jsou neúměrně nadhodnoceny. S tímto se nedá prakticky nic převratného dělat.

Pavel Suchý: Smysluplnější by bylo progresivní zdanění. Tak jako je v Německu, Francii, Velké Británii, Španělsku, Itálii, USA, Skandinávii, Číně. Nikoliv rovnou sazbu, jako ji mají v Rusku, Estonsku, Albánii a ČR.

Mirek Till: Největším nesmyslem od roku 1989 bylo zavedení rovné daně. Pokud něco chtějí napravit, a je naprosto jedno zda Piráti, ODS, ANO a pod., tak je řádná progresivní daň, tak jak je v jiný západních zemích. A až třebas do 50%.

Jan Urban: Problém není ve výběru daní ale ve výdajích státu, kolikrát za nesmysly rozházený stamiliony. Když se zvednou daně obyčejným lidem, tak zase lidi nebudou utrácet.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Josef Morávek: Vidím to jasně. Dojde ke zvýšení DPH a spotřební daně. Pokud si někdo myslí, že nedojde ke zvýšení daně ze mzdy (zaměstnanci), tak dojde. Snížili daň z 19 na 15, ale to je moc, dáme daň 17. Možná někdo přijde s nějakou „coviddaní“. Pamatujete na daň povodňovou? Obecně platí: daně se budou zvyšovat tam, kde si nikdo nebude stěžovat, a daň se prostě strhne (DPH, spotřební, u zaměstnanců).

Jana Malá: Máme zákon o dani z příjmu. Kdo ho tištěný držel v ruce, ví, že je podstatně těžký. Co kdyby konečně FÚ začal provádět efektivní kontroly, tím nemám na mysli na někoho zakleknout účelově. Kdyby jen veřejnost věděla, v kolika firmách, ať fyzických nebo právnických osob nikdy nebyla provedena finanční kontrola, asi by se velmi divila. Že by dobře placení úředníci FÚ sami neuměli kontrolovat dodržování tohoto rozsáhlého zákona v praxi?

Honza Pavelek: Hostinu jsme si užili, teď ještě spousta předvolebních dárků ve formě jednorázových příspěvků důchodcům apod. No a pak to někdo bude muset zaplatit. Kdo to asi bude?

Reklama

Doporučované