Hlavní obsah

Kdo má zbraň, potřebuje náboje. Česká zbrojovka chce koupit muničku

Předseda představenstva CZG Lubomír Kovařík.Video: Jiří Zatloukal

 

Reklama

Česká zbrojovka je rozjetá. Po Coltu chce dál nakupovat. „Rozhlížíme se po firmách, které nás mohou doplnit, například výrobci munice, optického zařízení atd.,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Lubomír Kovařík z CZG.

Článek

Po zbraních je velká poptávka a na této vlně se chce svézt i tuzemská Česká zbrojovka Group (CZG). „Není to pouze oživení letošního roku. Je to několik let trvající poptávka po našich produktech i po produktech společnosti Colt,“ říká Lubomír Kovařík, který skupinu CZG vede a současně je jejím minoritním akcionářem. I proto se CZG chystá na nákupy.

„Rozhlížíme v zemích Evropské unie nebo států NATO,“ dodal.

Před pár dny jste dokončili akvizici americké zbrojovky Colt, ale fyzicky jste ji ještě neviděli, kdy se do Ameriky podíváte?

V druhém týdnu v červnu odlétáme s našimi lidmi do Ameriky tak, abychom navštívili výrobní závod společnosti Colt.

Jaké to bylo, nakupovat firmu, kterou jste od začátku nákupního procesu neviděli?

My jsme měli možnost před několika lety firmu navštívit, takže to nebylo úplně, že bychom ji neviděli, nicméně pandemie covidu-19 nám neumožnila, abychom odcestovali do Ameriky, bylo to trošku složitější, nicméně všechno jsme zvládli.

Právě jste zveřejnili výsledky za první čtvrtletí. Výnosy české skupiny Česká zbrojovka Group bez Coltu dosáhly dvou miliard korun, což je meziroční nárůst, o velmi solidních 64 procent. Ten nárůst, jestli to chápu dobře, je však hlavně kvůli výraznému propadu v prvním čtvrtletí minulého roku.

Ten nárůst má dva důvody. Jedním z nich je i nízký prodej v loňském roce díky covidu, který samozřejmě způsobil určité komplikace v dodavatelských řetězcích naší společnosti.

A hlavním důvodem takto vysokého nárůstu byla velká poptávka po našich produktech, zejména ve Spojených státech, kam jsme adresovali 67 procent našich tržeb.

Odkud to oživení nejvíc přichází? Je to z veřejného sektoru, ze soukromého?

Je to zejména civilní trh ve Spojených státech, to znamená lovci, myslivci a dále jsou to prodeje ručních zbraní, pistolí pro osobní ochranu.

Takže lidé byli zavření doma, teď mají velkou chuť jít ven, tak to chápete?

I tak.

Lubomír Kovařík (50)

- vystudoval Vysokou vojenskou leteckou školu,

- v letech 2006–2017 pak působil jako generální ředitel České zbrojovky,

- od roku 2018 je prezidentem a předsedou představenstva holdingu Česká zbrojovka Partners SE,

- je menšinovým akcionářem CZG.

Nejvyšší nárůsty nicméně byly v Africe, v Asii, spíš procentuálně než objemově. Které země si od vás tam kupovaly nejvíc zbraně v loňském roce, nebo v prvním čtvrtletí letošního roku?

Vyvážíme takřka po celém světě. Máme 150 zástupců ve 100 zemích světa. Velké dodávky máme v africkém kontinentu, Ghana, Keňa, dodávky pro ozbrojené složky, dodávky pro ochránce národních parků, stejně tak dáváme do ozbrojených složek, například některých jihoasijských států.

Vaší brzdou byly výrobní kapacity, to byl taky jeden z důvodů vlastně té akvizice. Bude to teď lepší, poté co jste koupili Colt?

My jsme Colt koupili mimo jiné proto, abychom navýšili výrobní kapacity, ten důvod navýšení výrobních kapacit ve Spojených státech má dvě roviny. První rovina je navýšení kapacit pro naše produkty, pro civilní trh, pro malorážky, kulovnice, pistole pro osobní ochranu.

Druhý důvod je, abychom naplňovali americkou legislativu, která prostřednictvím zákona Buy American Act požaduje, aby v případě, že chcete prodávat do federálních ozbrojených složek, abyste měli více jak 75 procent výroby lokalizováno na území Spojených států.

Vzhledem k tomu, že naší strategií je býti ve Spojených státech nejenom na civilním trhu, ale i na trhu ozbrojených složek, byl to jeden z důvodů nákupu společnosti Colt.

Jak vlastně koronavirus celé to odvětví výroby palných zbraní nebo zbrojního průmyslu změnil?

Posoudím to z našeho pohledu. V loňském roce jsme zastavili výrobu na jeden jediný den, zejména proto, abychom nastavili bezpečnostní a zdravotní opatření tak, abychom chránili zdraví našich zaměstnanců.

Následně jsme rozjeli výrobu. Větší problém jsme měli z pohledu dodavatelského řetězce, ať už z pohledu dodávek některých dílů ze zahraničí, zejména z Itálie, z pohledu možnosti exportu našich zbraní, protože ne všude se dalo v tu chvíli létat a vozit naše zbraně.

A zároveň byly některé obchody zavřeny, nicméně díky velkému úsilí našich lidí se vše podařilo zvládnout, všechno jsme překonali, za to jim patří ještě jednou velké poděkování.

Koneckonců výsledky roku 2020, které byly o 14 procent vyšší než roku 2019 a dosáhli jsme tržeb 6,8 miliardy, ukazují, že jsme rok 2020 i přes tu pandemii zvládli.

Kterých částí těch dodavatelských řetězců se to týkalo nejvíc?

Byly to dodávky dílů pro naše potřeby, zejména zásobníků.

A znamená to třeba pro to odvětví zdražení, jak se to týká některých jiných odvětví?

Nezaznamenali jsme signifikantní zdražení těchto dílů.

A je to už v pořádku? Narovnaly se mezinárodní dodavatelské řetězce?

Ano, už to funguje bez problémů.

Od začátku roku jste investovali, jak jsem viděl ve výsledcích, asi 115 milionů korun do modernizace zařízení. Co to konkrétně bylo?

My se potýkáme s tím, že chceme pokrýt poptávku po našich produktech. Na letošní rok máme velké investiční záměry v našem mateřském závodu v české Zbrojovce v Uherském Brodu, tyto peníze slouží proto, abychom kupovali nové obráběcí stroje pro rozšiřování a navyšování naší výroby.

Budete modernizovat i americký Colt, kde – jak jste se zmínil v minulosti – nejsou stroje úplně nejmodernější a ve srovnání s vaším českým závodem nejsou tak automatizované?

Určitě ano, nás teď čeká proces integrace. Museli jsme čekat na splnění všech regulatorních opatření, regulatorních omezení, která byla v rámci legislativy Spojených států i Kanady nastavena.

V rámci procesu integrace budeme posuzovat synergické efekty v obchodní, produktové, výrobní, výzkumně vývojové oblasti, potřebujeme zmapovat tyto procesy proto, abychom uměli posoudit, jakým způsobem lze výrobní základny, ať už dodavatelskou, nebo přímo výrobní základnu Coltu použít pro výrobu našich produktů, které chceme dávat na americký trh.

Máte nějakou představu, jaké budou náklady se spojením obou firem?

Určitou představu máme, nicméně tato představa bude specifikována, bude upřesněna po zahájení integračního procesu.

Budou to desítky milionů korun, stovky milionů?

Určitě v nižších číslech.

A poté, co se obě firmy vlastně spojí, odhadujete tu úsporu nákladů nějakou výraznou?

Bezesporu ano, spojením těchto dvou firem vzniká skupina firem, která již dneska dělá asi 570 milionů dolarů.

Naše úsilí bude zaměřeno na několik druhů synergických efektů. V obchodní rovině se chceme navzájem doplnit, protože my v Americe působíme na civilním, nebo řekněme komerčním trhu – lovci, myslivci, sportovci. Společnost Colt působí zejména na trhu ozbrojených složek, padesát procent svých tržeb má etablováno v trhu ozbrojených složek Spojených států a dalších třicet procent ozbrojených složek na trhu v Kanadě.

Je to jeden z důvodů, proč spojujeme obě naše obchodní aktivity dohromady. Z produktového pohledu se navzájem doplňujeme. Naše produktové portfolio se týká zbraní pro civilní trh, pro lov, pro myslivost, malorážky, kulovnice, vyrábíme polymerové pistole, nebo pistole s polymerovým rámem, společnost Colt toto ve svém portfoliu nemá.

Na druhou stranu Colt vyrábí útočné pušky na platformě M4, M16, vyrábí kulomety, vyrábí klasické revolvery, vyrábí pistole, kovové pistole typu Colt 1911, takže portfolia se nám navzájem protínají.

Celá skupina má přes 2000 zaměstnanců. Tohle číslo se bude nějak měnit, ať už směrem nahoru, nebo dolů?

Předpokládáme, že stále porosteme.

Jste optimističtí také ohledně výhledu. Výnosy na letošní rok předpokládáte přes 10 miliard. Co vás k tomu optimismu vede? Je oživení ekonomiky v letošním roce skutečně tak velké?

Není to pouze oživení letošního roku, je to několik let trvající poptávka po našich produktech i po produktech společnosti Colt.

A na kterých trzích, týká se to znovu Ameriky?

Týká se to celosvětově, nejenom Ameriky, je to i mimo americký kontinent.

Česká zbrojovka Group (CZG)

- v 1. čtvrtletí 2021 dosáhla výnosů 2 miliardy korun,

- zisk EBITDA se meziročně zdvojnásobil na 438,2 milionu korun,

- na valné hromadě se bude hlasovat o dividendě 7,50 koruny na akcii.

Takže čekáte, že spotřebitelská poptávka i poptávka států výrazně poroste? Nebo vidíte to už v zakázkách?

My to vidíme i v objednávkách, nejenom v zakázkách, ale i v objednávkách – a znovu opakuji, je to celosvětový trend v rámci požadavků nebo potřeb nebo poptávky po ručních palných zbraních.

Součástí téhle transakce je i takzvaná earn-out složka, to znamená platba dodatečná na základě dosažených výsledků. Jaké jsou podmínky jejího naplnění?

Základní podmínkou je splnění podnikatelského rámce na léta 2021 až 2023, který je definován vytvořením určité míry EBITDA. V případě, že EBITDA ve výši 275 milionů dolarů bude naplněna, tak my jsme připraveni uvolnit až 1 980 265 akcií naší společnosti Česká zbrojovka Group, která je dneska etablovaná na pražské burze.

Uvolnit v jakém smyslu? Dostanou je původní vlastníci?

Ano, přesně tak.

Máte podle zprávy pro investory, kterou jste dnes také publikovali, velmi solidní kapitálovou pozici. Zadlužení je zhruba dvojnásobek provozního zisku EBITDA. V prezentaci uvádíte, že je tady prostor pro „další strategický krok“, po jakých příležitostech se rozhlížíte?

Naší ambicí je hrát dominantní roli v konsolidaci trhu ručních palných zbraní, které očekáváme. Chceme být tím hlavním partnerem pro ozbrojené složky, chceme jim nabízet komplexní řešení, z tohoto pohledu se díváme, rozhlížíme po nejenom naší konkurenci, ale i po firmách, které nás mohou doplnit, například výrobci munice, výrobce optického zařízení a tak dále.

Ve Švédsku máte, co vím, opci navýšení podílu z 25 procent na 40, ale to je poměrně malá záležitost. V kterých zemích geograficky by ta příští akvizice mohla být?

Určitě se rozhlížíme v zemích Evropské unie nebo států NATO.

Reklama

Doporučované