Hlavní obsah

Ke Kanadě připlul obří ledovec. Je větší než kra, která potopila Titanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ke kanadskému městečku Ferryland připlul obří ledovecVideo: AP

 

Reklama

Ledovcová sezóna potrvá až do pozdního léta. Kolem kanadského pobřeží se objevilo už teď přes šest set ker.

Článek

Každoročně míří turisté na východní pobřeží Kanady, aby zhlédli unikátní přírodní podívanou. S jarem brázdí pobřežními vodami desítky ledovců. Letošní sezóna je ale neobvykle silná.

V transatlantických plavebních cestách se za poslední týden objevilo 648 ledovců. Přitom běžný počet je v této době třikrát nižší.

Zcela ojedinělý ledovec připlul k městečku Ferryland. Je vysoký 46 až 73 metrů a dlouhý 122 až 204 metrů. Svými rozměry tak předčí kru, která poškodila slavný Titanic. Přestože se o velikosti tohoto ledovce vedou dodnes dohady, nejčastěji se uvádí rozměry 15 až 30 metrů na výšku a 60 až 120 metrů na délku.

Skutečnou velikost ledovců lze jen těžko přesně změřit. Velká část se obvykle ukrývá pod mořskou hladinou, což byl i případ ojedinělého ledovce, který Atlantikem plul v roce 1912.

Oblast kolem ostrova Newfoundland je výskytem ledovců pověstná. Objevují se od jara až do pozdního léta. V polovině září se oceán ochlazuje a výskyt ledovců se snižuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované