Hlavní obsah

Gates je největším farmářem ve Spojených státech

Bill Gates největším farmářem v USA. Pomáhá i proti koronaviru.Video: Jan Marek

 

Reklama

Duchovní otec Microsoftu má nejvíc soukromě vlastněných zemědělských pozemků ve Spojených státech. Zjistil to americký časopis Land Report. Značně Bill Gates investuje ale i do lidského zdraví a vymýcení nemocí.

Článek

V přepočtu má třetí nejbohatší člověk světa Bill Gates podle žebříčku Bloomberg v USA skoro 98 tisíc hektarů zemědělských pozemků. To je pro představu rozloha, do které by se vešly dvě Prahy. Jako i své další majetky, včetně nejvýdělečnějších akciových podílů v holdingu Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta nebo Kanadské národní železnici, také farmářskou půdu spoluvlastní Bill Gates se svojí ženou Melindou.

Půda v 18 státech USA

Známý miliardář spravuje podle zjištění čtvrtletníku Land Report některé zemědělské pozemky přímo, zatímco jiné jsou napsané na společnost Cascade Investments, již ale založil právě pro správu svých investic. Celkem se jeho farmářská půda táhne přes 18 amerických států - nejvíc jich má ovšem v Louisianě, Arkansasu a Nebrasce.

Pomoc malým farmářům a zelené zemědělství

Prvenství Billa Gatese mezi největšími soukromými vlastníky farmářské půdy v USA však není podle časopisu Business Insider takové překvapení. S manželkou už třeba v roce 2017 investovali prostřednictvím své charitativní nadace 300 milionů dolarů na pomoc malým farmářům s nízkými příjmy v Asii a Africe, aby se mohli přizpůsobit změně klimatu.

Nadace Billa a Melindy Gatesových se v rozvojových zemích zaměřuje na zvýšení produktivity a zisku zemědělců, ale i posílení role žen v průmyslu. Ve Spojených státech potom cílí především na udržitelnost procesů a co nejnižší úroveň znečištění životního prostředí, třeba i v oblasti hnojení půdy.

V boji za lidské zdraví a proti pandemii

Manželé Gatesovi už skrz svoji charitu přispěli také značnou sumu na pomoc v boji s koronavirem. Podle posledního tiskového prohlášení z loňského prosince dosáhly její závazky celosvětově až 1,75 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 38 miliard korun, a z toho přes 16 miliard šlo do financování podpory nízkopříjmových a středněpříjmových států v přístupu k testům, lékům i vakcíně.

Reklama

Doporučované