Hlavní obsah

Koronakrize? Lidé chtějí číst dobré zprávy

Foto: Youtube

V návalu zpravodajství o koronaviru roste poptávka po pozitivních příbězích. Třeba o babičce, která si v karanténě oblíbila hru Animal Crossing.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Známe detaily návratu českých žáků do škol. Jan Hamáček by chtěl prodloužit nouzový stav. A statistiky z vyhledávačů hlásí, že lidé chtějí číst dobré zprávy. Poslechněte si souhrn toho nejdůležitějšího.

Škola dobrovolně

Tak si to shrňme: u mateřských škol záleží na zřizovatelích. Základní školy na 1. stupni dobrovolně od 25. května. Musí chtít rodiče i učitelé, roušky nepovinně. Druhý stupeň a středoškoláci zůstanou doma, až na maturanty. Zvládáte tuhle matematickou úlohu? Ministr školství Robert Plaga se ji dnes pokoušel rozebrat na tiskové konferenci. Jisté je, že návrat do škol bude pro učitele velmi náročný, početné třídy se budou muset půlit. Jak to vypadá se vzdělávacím comebackem jinde v Evropě?

Byli jsme disciplinovaní?

Přes obavy politiků a rozhořčené výkřiky na sociálních sítích první data naznačují, že skokový nárůst infikovaných koronavirem nenastal. V úterý více než 5 800 testů odhalilo „pouze“ 82 nových případů covid-19. „Bez nějakého zkreslení si troufnu říci, že v následujícím jednom, dvou či třech týdnech by nemělo dojít k nějaké eskalaci té zátěže,“ uvedl Ladislav Dušek na tiskové konferenci. Propočty šéfa zdravotnických statistiků zohledňují i fakt, že laboratoře během Velikonoc odebraly o poznání méně vzorků než v pracovních dnech.

Lidé chtějí dobré zprávy

Alespoň podle amerických statistik z vyhledávačů, reakcí čtenářů i samotných novinářů. „Čtenáři nám neustále děkují za to, že jim ukazujeme i příběhy, ze kterých jim není hrozně,“ popisuje editorka deníku The Washington Post. Některé deníky spouští newslettery zcela bez koronavirového obsahu nebo zaměřené na rodiny s dětmi. Jen pozor na to, aby byly zprávy ověřené a důvěryhodné… Pamatujete, jak to bylo s delfíny v Benátkách.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Respirátory za miliardu dodala připravená schránka

Adam Vojtěch chválí svůj tým, který nakupuje ochranný materiál. Některé obchody však budí pochybnosti. Třeba dodávky od firmy LA Factory z Lanškrouna. Ta ještě před měsícem neměla podnikání s rouškami vůbec na programu a nyní je z ní jeden z největších dodavatelů medicínského materiálu pro ministerstvo zdravotnictví. Jde ovšem jen o prázdnou schránku, tvrdí ekonom Ladislav Mejzlík.

Popelka vládních opatření

To je český sport. „Jasně, sport je jen jednou z mnoha částeček našich životů. Ten profesionální leckoho nezajímá vůbec. Třeba vládu jen velmi okrajově. Leč tím spíš pak leckdy odráží totální zmatečnost a nahodilost řady opatření z její provenience. Šmarjápanno, opravdu strašně moc by mě zajímalo, kam vláda na tahle numera chodí. Jednou vystřelí od boku 100, pak 50…“ Náš fotbalový guru Luděk Mádl shrnuje, jak se Babišovi ministři od začátku koronakrize staví k českému sportu a zda nakonec vyhraje Jarda, nebo Dan.

Reklama

Doporučované