Hlavní obsah

Film Jan Žižka má ukázat emoci doby, je hlavně pro domácí diváky, říká Jákl

Foto: Stanislav Honzík, Bioscop

Film o Janu Žižkovi dorazí do kin ve středu 8. září.

Reklama

Petr Jákl film Jan Žižka, který vznikal v mezinárodní produkci, natočil především jako český film pro české diváky. U zahraničních diváků by prý byl rád, kdyby si řekli, že viděli velký příběh, který se v českých dějinách odehrál.

Článek

Režisér a producent snímku to dnes řekl po novinářské projekci, při níž se poprvé po více než deseti letech příprav film veřejně promítal. Po dnešní premiéře pro pozvané hosty a za účasti zahraniční herecké delegace půjde film do kin ve čtvrtek.

Jákl připomněl, že nechtěl natočit biografii Jana Žižky. „Chtěl jsem udělat film, který bude mít emoci, kterou ta doba měla,“ řekl dnes.

Ve filmu o mladých letech slavného vojevůdce se objeví herci Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Matthew Goode nebo Sophie Loweová. Do Prahy na premiéru přijela většina představitelů nejvýznamnějších rolí, devětaosmdesátiletý Caine poslal videopozdrav, který uvidí návštěvníci premiéry.

„Když jsem si přečetla scénář, okamžitě jsem chtěla roli hrát. A když jsem ji dostala, jistě si pamatuješ mou reakci při rozhovoru na Skypu,“ líčila dnes představitelka hlavní ženské role Loweová své nadšení z toho, že byla do filmu obsazena. Dodala, že to pro ni byla úžasná zkušenost.

„Chtěl jsem zachovat věci, které se o Žižkovi vědí. Je pravda, že kdyby se dělal film o husitství, tak je toho daleko víc a daleko víc se dá využít. Z téhle doby je toho (známo) opravdu málo, všechno, co jsem zjistil, jsem použil,“ řekl Jákl. „Chtěl jsem tu dobu udělat tak, aby byla co nejpodobnější středověku - politika, jak se lidé cítili, chtěl jsem, aby tam aspoň trošku byl Jan Hus,“ dodal Jákl, který je i spoluautor scénáře. Ve filmu tak několikrát zazní husitský chorál Ktož sú boží bojovníci. „Film je dělaný pro Čechy, je to česká věc, ale chci, aby si v zahraničí mohli říct: Aha, tohle je velký příběh, který tam mají,“ řekl.

Seriálový Pán prstenů vyvolal bitvu mezi příznivci a odpůrci

Uvedl, že ve filmu, který se odehrává v jediném roce 1402, pro něj byl důležitý osobní příběh Žižky. „Žena vždycky ovlivní chlapa, ať už v dobrém nebo špatném, já jsem si na začátku říkal: Za tím musela být ženská,“ popisoval svůj pohled na příběh slavného vojevůdce.

„Tomu, že se stal vojevůdcem, muselo něco předcházet, to se nestalo ze dne na den. Byl roky žoldákem, pak třeba i lapkou, pak byl velitelem stráže Václava IV., sbíral zkušenosti, používal různé taktiky. Tam pramení to, co potom použil jako vojevůdce,“ řekl. Ve filmu je proto vidět i to, jak Žižka vedl bitvy či navrhoval úpravu primitivních, ale velmi účinných zbraní či použití vozové hradby.

Jákl s uvedením filmu do kin počítal v roce 2020, premiéru odkládala pandemie. Film spolu s ním produkoval hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů. Jákl, autor hororu Ghoul a thrilleru Kajínek, uvedl, že castingy na film trvaly čtyři roky a zúčastnilo se jich na 4000 lidí, ve filmu nakonec hraje kolem 250 lidí. Rozpočet téměř půl miliardy z filmu dělá nejdražší snímek české kinematografie.

Reklama

Související témata:

Doporučované