Hlavní obsah

Liberty Ostrava investovala přes 76 milionů korun do výroby závitových tyčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hutní společnost Liberty Ostrava (LO) investovala více než 76 milionů korun do rozšíření výroby závitových tyčí, které vyrábí jako jediná v Česku.

Článek

Nyní bude tento výrobek s vysokou přidanou hodnotou umět také upravit zákazníkům na míru, sdělila mluvčí LO Barbora Černá Dvořáková.

Závitové tyče se používají především ve stavebních konstrukcích, při ražbě podzemních děl, v tunelech či podzemních stavbách, mají ale i speciální užití, například kotvení ve skále. „Tyče jsou po celé délce opatřené speciálním průběžným závitem, který umožňuje našroubování matic a dalšího příslušenství, a tím i spojování jednotlivých tyčí bez nutnosti svařování. Jejich instalace je tak rychlejší, čímž se na stavbách ušetří čas i materiál,“ uvedl vedoucí výroby závitových tyčí Pavel Suchánek.

Závitové tyče se v huti vyrábějí od roku 2014. „Tyče vyrobené v Ostravě se posílaly do tehdejšího sesterského závodu v lucemburském Rodange, kde byly dále upravovány podle požadavků zákazníka. Nyní bude celý proces výroby, zpracování a úpravy válcovaných tyčí včetně jejich expedice zákazníkům probíhat v Ostravě,“ uvedla mluvčí.

Zákazníkům v Evropě chce huť dodávat 20.000 tun závitových tyčí ročně, množství bude případně zvyšovat. „S investicí do rozšíření výroby závitových tyčí souvisí i pořízení speciálního vozu v hodnotě 13,5 milionu korun, který se vyrábí na míru pro naše potřeby a který bude schopen převážet tyče o délce až 25 metrů. Dodán bude letos v červenci,“ uvedl vedoucí projektu rozšíření výroby závitových tyčí Petr Kraina.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Své výrobky dodává do více než 40 zemí. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované