Hlavní obsah

„Lidé začínají být trochu apatičtí.“ O testování mezi učiteli není moc zájem

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační snímek.

Reklama

Učitelé se mohou od pátečního rána nechat otestovat antigenními testy na covid-19. Zvlášť těm z menších obcí se ale nechce dojíždět na odběry i několik desítek kilometrů. Zcela vyřešena není ani organizace testování.

Článek

Startuje další vlna testování. Tentokrát se týká učitelů, kteří si od pátku mohou nechat dobrovolně a zdarma udělat antigenní test na přítomnost koronaviru v těle. Testování organizují ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví kraje.

A už teď se objevila řada problémů. Jedním z nich je malý počet odběrových míst, takže i značná dojezdová vzdálenost zvlášť pro učitele z menších měst a obcí.

„Mezi učiteli o to zatím žádný velký zájem není. Museli by jet do odběrového místa. Nejbližší máme v Kolíně, což je 25 kilometrů daleko. Byl by velký problém najít nějaký prostor pro testování učitelů v pracovní době,“ říká ředitel ZŠ a MŠ Pečky Luboš Zajíc.

Nevelký zájem učitelů dokládá i případ trutnovské Základní školy kapitána Jaroše. Odběrové místo je od hlavního vchodu do budovy vzdálené jen přes ulici asi 200 metrů, přesto se ze zhruba 35členného pedagogického sboru na testy chystá jen šest učitelů.

„Souvisí to asi s celou tou situací, kterou tady máme. Dělají se opatření neopatření a lidé už začínají být trochu apatičtí. Řada kolegů si navíc už onemocněním nebo testováním prošla, takže zájem o další odběry moc velký není,“ vysvětluje ředitel školy Jiří Paták. Ani on se na testy nechystá, i kvůli tomu, že už odběry tento rok absolvoval dvakrát, vždy s negativním výsledkem.

Kraje nevědí, jestli budou stačit kapacity

Ředitelům škol mezitím přišly instrukce k dobrovolnému testování, a to jak od Ministerstva školství, tak vedení krajů. Pedagogové se mohou nechat otestovat v pracovní době, ředitel jim k tomu pouze vydá potvrzení o zaměstnání, jehož součástí bude také potvrzení, že počítá se s tím, že se učitelé nechají otestovat na určených odběrových místech, do odlehlejších oblastí ale mohou vyjet s testovacími stanovišti také hasiči. Například na Vysočině jsou připravené mobilní týmy, které by mohly testovat v okolí Velké Bíteše, Chotěboře či Pacova. Zatím je ale kolem testování spousta otazníků.

„Neznáme zatím zájem o testování, je velice složité nastavit správně kapacitu odběrových míst, pokud řešíte rovnici o mnoha neznámých,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Stejně tak si nejsou jistí ani v Libereckém kraji, jestli odběrová místa budou stačit. Nebo obráceně – jestli zájem učitelů bude takový, jak vycházelo z průzkumu mezi řediteli. Otestovat by se podle něj nechalo asi 35 procent učitelů z celkového počtu devíti tisíc v celém kraji.

„Jsem rád, že testování bude k pátku spuštěno. Je to jistá forma prevence a jedna z možností, jak včas podchytit a zamezit šíření onemocnění covid,“ řekl hejtman Martin Půta. V pátek se ale otevřou odběrová místa pouze v nemocnicích v Liberci a Jilemnici. Teprve v pondělí je doplní Jablonec a Česká Lípa a v průběhu příštího týdne také Zdravotní ústav ve Vratislavicích nad Nisou. Učitelé se na odběry musí objednat ve stávajícím rezervačním systému. V kraji budou ale operovat také tři odběrové mobilní týmy.

„Pokud by se ukázalo, že někde chybí kapacity, tak bychom je museli dokrývat mobilními týmy, případně jinými zdroji,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Propustku nemusí dostat každý učitel

Někteří ředitelé si ale nejsou jistí ani účinností případného testování.

„Úplně si to nedovedu představit. Dobrovolné testování už zkoušeli v Brně, kde byly výsledky mizivé. Myslím, že zbytek republiky by v tomto byl velmi podobný,“ říká ředitel základní školy v Bolešinách Michael Buriánek. Právě v Brně před dvěma týdny odstartovalo dobrovolné testování pedagogů a družinářů. V první vlně se z celkových 600 školských zaměstnanců k testu dostavilo pouhých 53 z nich a všichni byli negativní.

Další z otázek ale padá vůbec na smysl celého testování, když ho absolvují pouze učitelé, a ne rovněž žáci.

„Nechápu, proč by se museli testovat pouze pedagogové, když odborníci dokládají, že bezpříznakoví bývají nejvíce právě žáci,“ dodává Buriánek. Podle ředitele ZŠ v Bolešinách by také nepřipadalo v úvahu testování během pracovní doby, protože by nedokázal výpadek v pedagogickém sboru nahradit.

Právě o tom se zmiňuje i metodika Ministerstva školství k testování. Ředitelé nemají povinnost uvolnit učitele, pokud „tomu brání vážné provozní důvody“. Tedy kupříkladu pokud ředitel nemá učitele kým v hodině nahradit. Za takových podmínek je ale testování nerealizovatelné pro celou řadu malých škol nebo zařízení, která se musí už nyní vypořádávat s nedostatkem učitelů i kvůli karanténám nebo neschopenkám.

Ředitel: Lepší test než třída v karanténě

Mezi řediteli škol ale nepanuje jednotný názor. Řada z nich testování naopak velmi vítá.

„Ze zkušeností, které mám z období před druhou vlnou, kdy jsme museli zavírat ještě před oficiálním uzavřením škol, jsem já osobně pro to, aby si každý na test došel,“ uvádí ředitel základní školy v Miloticích Anton Ivánek.

Ivánek zároveň dodává, že by učitelům povolil dojet si na test i během pracovní doby. „Je pro mě daleko jednodušší pustit učitele, aby si odjel na test, než abych za něj musel shánět suplování nebo zavřít celou třídu do karantény, kdyby se nakazil,“ říká.

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého byl ze strany ředitelů o testování ještě před jeho oficiálním oznámením velký zájem.

„Existovala představa, že by nás přijeli otestovat do škol nebo že by testovali praktici. Když učitelé zjistili, že by museli dojíždět na odběrová místa, tak s tím spíše nesouhlasí. Jednak to je pro ně časově náročné, musel by za ně někdo suplovat. A někteří se také obávají, že by se nakazili právě na odběrovém místě,“ vysvětluje Černý.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka se tak bude zájem o testování velmi lišit na každé škole.

„Někde vím, že do toho půjdou skoro všichni. Někde není naopak takřka žádný zájem,“ uvedl Dobšík.

Ačkoliv tak testování začíná už v pátek, není zodpovězená ani jedna ze dvou základních otázek – tedy jestli budou mít učitelé vůbec zájem a jak se testování podaří zorganizovat na úrovni krajů i konkrétních škol.

Jasno je patrně zatím jen v tom, že bezplatné odběry by měly proběhnout ve dvou kolech. První možnost dostanou učitelé nyní a druhou začátkem ledna příštího roku. Náklady zhruba 70 milionů korun se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) budou hradit ze zdravotního pojištění. Odběrová místa mají mít kapacitu asi 40 tisíc antigenních testů denně, a to pro přibližně 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Tolik jich je v Česku podle statistik Ministerstva školství.

Reklama

Doporučované