Hlavní obsah

Lidem došla trpělivost. Na silnici z Ostravy do Opavy čekají třináct let, teď chystají sérii demonstrací

V Ostravě se chystá další demonstrace proti nedostavěné silnici.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Pouhých 400 metrů chybí k dokončení silnice zvané Prodloužená Rudná, která by měla propojit Ostravu s Opavou. Obyvatelé Poruby čekají už dlouhých 13 let, až se v jejich městské části konečně uleví dopravě. Letos jim došla trpělivost a vyšli již dvakrát demonstrovat do ulic za dostavbu tohoto důležitého úseku.

Článek

„Jsem zastupitelka Poruby a nemůžu s tím vůbec nic udělat. Proto jsem si řekla, že musíme vyzvat Porubany k tomu, aby řekli státu a Dušanu Richtárovi, že to tak nejde. Šedesát pět tisíc lidí nemůže trpět kvůli jednomu občanovi,” svěřuje se organizátorka demonstrací Eliška Konieczná.

Zatím byly svolány celkem dvě demonstrace. První z nich proběhla v únoru a zúčastnilo se jí kolem dvě stě padesáti lidí, podruhé vyšli lidé s transparenty do ulic v květnu, ale účast už byla horší. Podle Konieczné podcenili organizaci a nedostatečně informovali veřejnost.

Nyní se chystá další protestní akce na září letošního roku a s přípravou to organizátoři rozhodně nechtějí podcenit. „Byla chyba, že jsme to špatně prezentovali. Hodně lidí nám psalo a nabídlo pomoc, to znamená, že ta demonstrace v září opravdu bude a my se teď do toho skutečně obujeme,” uvedla Konieczná.

Celý projekt nyní brzdí spor o věcné břemeno spočívající v tom, že přes pozemek má být možné chodit. Uplatňuje ho majitel sousedních parcel Dušan Richtár a chce až 20 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic se nyní pokouší břemeno vyvlastnit.

„Vyvlastňujeme nyní ta věcná břemena, která na náš pozemek byla umístěna neoprávněně, a navíc dodatečně několik let poté, co jsme pozemky řádně koupili. Podali jsme i žaloby na lidi, kteří stavbu blokují,“ podotkl mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že ale netuší, jak dlouho vše ještě bude pokračovat.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl dodal, že se stavbou silnice se v daném úseku počítalo už v roce 1969. Od roku 1980 s trasou počítá i ostravský územní plán. Daný pozemek pak ŘSD podle Rýdla koupilo v roce 2007, a to bez jakýchkoliv závazků či věcných břemen. O dva roky později pracovníci ředitelství zjistili, že se k pozemku věcné břemeno už váže. Majitelům sousedních pozemků zaručuje právo chůze a jízdy.

Starosta Poruby Petr Mihálik (ČSSD) už dříve řekl, že stavba je pro Porubany životně důležitá. Důvodem je neúnosná dopravní situace na silnicích Opavská a 17. listopadu a na jejich křižovatce u restaurace Slovan, v jejíž těsné blízkosti jsou nejen obytné domy, ale například i Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava nebo Fakultní nemocnice Ostrava.

Po Opavské ulici podle statistik projede denně 15 000 automobilů, po ulici 17. listopadu pak podle Mihálika dokonce 19 000 vozidel. Velkou část těchto vozů by Prodloužená Rudná z obytné zástavby vyvedla.

Reklama

Doporučované